Νέος κύκλος κινητοποιήσεων την Τετάρτη

Οι 11 αλλαγές στο συνταξιοδοτικό που θα υλοποιηθούν το 2008
Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2007 10:23

ΣΕ ΝΕΑ 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο γιατροί και εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, μηχανικοί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στην ενημέρωση και φαρμακοποιοί, αντιδρώντας στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό.

Κοινή σύσκεψη

Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, με τη συμμετοχή των προέδρων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, επισήμαναν την κατηγορηματική τους αντίθεση στα σχέδια για το Ταμείο Επιστημόνων, τα οποία είχε ανακοινώσει ως υπουργός Απασχόλησης ο κ. Βασίλης Μαγγίνας, τονίζοντας ότι θίγονται θεμελιώδη δικαιώματα. Οι εκπρόσωποι των φορέων, τόνισαν ότι δεν θα υποστείλουν τη σημαία του αγώνα, αναφέροντας ότι οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν αν η κυβέρνηση επιμείνει στα σχέδια της.

Ενεργοί συμπαραστάτες, δήλωσαν οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κ. Ι. Παναγόπουλος και κ. Σ. Παπασπύρος, οι οποίοι σχολιάζοντας την αλλαγή υπουργού, είπαν ότι δεν παραπέμπει σε αλλαγή πολιτικής, όπως εκτιμούν.

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ. Πάνος Σόμπολος, κάλεσε τους δημοσιογράφους να συμμετάσχουν μαζικά στην αυριανή 24ωρη απεργία και στη στάση εργασίας που έχει προγραμματιστεί για μεθαύριο, καλώντας και στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στα Προπύλαια σε συνεργασία με τις οργανώσεις των δικηγόρων, των μηχανικών, των γιατρών και των φαρμακοποιών.

Ο κ. Σόμπολος δήλωσε ότι η ΕΣΗΕΑ προσβλέπει σε θετικότερη συνεργασία με τη Φάνη-Πάλη Πετραλιά και υπογράμμισε ότι οι δημοσιογράφοι είναι αντίθετοι με τη μείωση των συντάξεων, την αύξηση των ορίων ηλικίας, τις απώλειες στον έλεγχο πάνω στα αποθεματικά των ταμείων και την ενοποίηση ετερόκλητων ασφαλιστικών ταμείων.

Το ΤΕΕ

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γ. Αλαβάνος, έκανε λόγο για διάλογο-φάντασμα, δήλωσε ότι απέτυχε η κυβερνητική προσπάθεια διάσπασης των εργαζομένων και τόνισε ότι μια πρώτη απάντηση θα δοθεί με την απεργία της Τετάρτης και της συγκέντρωσης στα Προπύλαια.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δημήτρης Ασημακόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη, δήλωσε ότι με βάση την εμπειρία του ΟΑΕΕ, όλες οι κοινωνικές οργανώσεις πρέπει να προσέξουν τις ενοποιήσεις ετερόκλητων ταμείων οι οποίες όταν γίνονται χωρίς μελέτες και χωρίς να τηρούνται οι κυβερνητικές υποσχέσεις για τη χρηματοδότηση οδηγούν στην καταστροφή.

Στην υγεία

Το σύνολο των εργαζομένων στην υγεία θα μετέχει στην αυριανή απεργία με κύριο αίτημα τη μη ενοποίηση του ΤΣΑΥ με άλλα ασφαλιστικά ταμεία και την αυτοδιαχείρισή του, καθώς πρόκειται για υγιή ασφαλιστικό οργανισμό με σχέση ασφαλισμένων/συνταξιούχους 5,5/1. Στην κινητοποίηση, εκτός του συνόλου των γιατρών και εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μετέχουν και οι οδοντίατροι και οι φαρμακοποιοί, καθώς επίσης και οι φαρμακαποθήκες. Το σύνολο των υπηρεσιών υγείας θα λειτουργήσει με προσωπικό ασφαλείας για την κάλυψη των απολύτως επειγόντων περιστατικών.

Την αντίδρασή τους στους σχεδιασμούς συνένωσης του ΤΣΑΥ με άλλα ασφαλιστικά ταμεία, εξέφρασαν χθες οι πρόεδροι των μεγαλύτερων υγειονομικών συλλόγων της χώρας, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Εμμ. Καλοκαιρινός, της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Π. Αλεξίου, του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Δ. Βαγιωνάς και του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου Αθηνά Τραχήλη σε συνέντευξη Τύπου.

Στο μεταξύ η σύνοδος των προέδρων των ιατρικών συλλόγων της χώρας προχθές, κατέληξε σε ψήφισμα προς τη νέα υπουργό κ. Φάνη Πάλλη - Πετραλιά με το οποίο ζητείται να μην καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις, πριν προχωρήσει σε οποιοδήποτε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, με κείμενο το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο.

Το ΤΑΝΠΥ

Οι συνδικαλιστικοί φορείς που εκπροσωπούν τους υπαλλήλους και τους εργοδότες στη ναυτιλία και τον τουρισμό στη Βόρεια Ελλάδα συναντήθηκαν στα γραφεία του Συλλόγου Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης, για να συζητήσουν για τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό σε σχέση με το κοινό τους ασφαλιστικό φορέα, που είναι το Ταμείο Ναυτικών Πρακτόρων και Υπαλλήλων (ΤΑΝΠΥ).

Όπως σημειώνουν ήταν διάχυτη η εκτίμηση ότι «οι κίνδυνοι που απειλούν το κοινό μας ασφαλιστικό φορέα δεν πρέπει να αφήσουν αδιάφορους τους ασφαλισμένους μας, κύρια ή επικουρικά, αφού η περικοπή ασφαλιστικών δικαιωμάτων είναι υπαρκτή και άμεση».

Όπως σημειώνουν το ΤΑΝΠΥ μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα αφού είναι πλεονασματικό, ενώ τονίζουν ότι στη συνέχεια θα κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους.

Οι 11 αλλαγές στο συνταξιοδοτικό που θα υλοποιηθούν το 2008

ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ θα είναι το κύριο θέμα που θα απασχολήσει ολόκληρο το 2008, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Κοινωνικής Πολιτικής, σύμφωνα με την οποία οι ήδη υπάρχοντες νόμοι Σιούφα ν. 2084/92 και Ρέππα ν. 3029/2002, επιφέρουν ακόμη αλλαγές στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης.

Στις αλλαγές αυτές περιλαμβάνονται η αύξηση του ορίου ηλικίας και των ετών ασφάλισης για τη συνταξιοδότηση, η αύξηση του χρόνου ασφάλισης στο ΕΤΕΑΜ, η μείωση της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ, η αναπροσαρμογή των συντάξεων των στρατιωτικών, η καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ, η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, ΔΕΚΟ, Τράπεζες κ.λπ. Παράλληλα, θα προωθηθεί η ενοποίηση σε πρώτη φάση 5 ειδικών Ταμείων (ΔΕΚΟ, Τραπεζών) στο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ.

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές αφορούν τα εξής:

Αυξάνεται από 1/1/2008 κατά ένα εξάμηνο το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης εντός του έτους και απασχολούνται στο δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε εφαρμογή του ν. 2084/92. Στις περιπτώσεις συμπλήρωσης του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης, ακολουθεί το όριο ηλικίας που ισχύει το έτος θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Αυξάνεται κατά ένα εξάμηνο ο χρόνος ασφάλισης για συνταξιοδότηση κατά περίπτωση στα 18, 20,5, 23 και 30 χρόνια ανάλογα με την κατηγορία ασφάλισης και τον ασφαλιστικό φορέα, είτε πρόκειται για κύρια είτε για επικουρική σύνταξη. Στον ΟΓΑ, ο χρόνος ασφάλισης αυξάνεται από τα 9 στα 10 έτη, σύμφωνα με το ν. 2458/97.

Μειώνεται κατά 4% το ποσό της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ. Η μείωση άρχισε από το 2003 (ν. 2458/97) με ποσοστό 4% κάθε χρόνο. Οσοι συνταξιοδοτήθηκαν το 2007, είχαν μειωμένη βασική σύνταξη κατά 20%, ενώ όσοι συνταξιοδοτηθούν το 2008 θα έχουν μειωμένη βασική σύνταξη κατά 24%. Η μείωση αυτή οδηγεί σε κατάργηση της βασικής σύνταξης για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά το 2027, δεν οδηγεί όμως σε μικρότερη σύνταξη, γιατί αυξάνεται με μεγαλύτερο πόσο η κύρια σύνταξη. Καθώς η βασική σύνταξη του ΟΓΑ διαμορφώνεται το 2008 στα 330 ευρώ, όσοι συνταξιοδοτηθούν το 2008 θα πάρουν ως βασική σύνταξη 250,8 ευρώ (μείωση 24%).

Αναπροσαρμόζονται οι συντάξεις των στρατιωτικών βάσει του ν. 3408/2005 που προβλέπει την καταβολή της διαφοράς μεταξύ της σημερινής σύνταξης και του νέου ποσού που προκύπτει από την αναπροσαρμογή. Για το 2008 θα καταβληθεί το υπόλοιπο 36% της παραπάνω διαφοράς.

Επιστρέφονται οι δύο τελευταίες δόσεις των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ για ποσά επιστροφής από 500 ευρώ και πάνω.

Ενσωματώνεται το επίδομα θέσης ευθύνης στο συντάξιμο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων διευθυντών, τμηματαρχών κ.λπ., για τους οποίους θα υπάρχουν ασφαλιστικές κρατήσεις και οι συντάξεις όσων αποχωρούν το 2007 θα αναπροσαρμοσθούν με το συγκεκριμένο επίδομα. Η διαφορά που προκύπτει στη σύνταξη θα καταβληθεί τμηματικά σε τρεις ετήσιες δόσεις με ποσοστό από 30% την 1/1/2008 και την 1/1/2009 και ποσοστό 40% την 1/1/2010. Για όσους αποχωρήσουν μετά την 1/1/2008, το ποσό που αντιστοιχεί στο επίδομα θέσης θα ενσωματωθεί στο σύνολό του στις συντάξιμες αποδοχές και επομένως θα καταβληθεί άμεσα η διαφορά που προκύπτει.

Ολοκληρώνονται οι ενοποιήσεις των ειδικών Ταμείων στο ΙΚΑ, συμπεριλαμβανομένων και των ΤΑΥΣΟ (Συνεταιριστικών Οργανώσεων) και του προσωπικού της ΑΤΕ. Τα συγκεκριμένα Ταμεία παρουσιάζουν σημαντικά ελλείμματα, τα οποία θα ξεπερνούν σε ετήσια βάση το 1 δισ. ευρώ.

Αναθεωρείται η λίστα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Η σχετική επιτροπή αναμένεται να παραδώσει το πόρισμά της ως το τέλος του έτους και στο νέο καθεστώς θα υπάγονται όσοι εργαστούν για πρώτη φορά από 1.1.2008 και μετά. Στο μεταξύ αναμένεται και η εισαγωγή νέων επαγγελμάτων στη λίστα, κυρίως σε ό,τι αφορά την εξομοίωση σε απασχολήσεις στο Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων και απασχολουμένων στα νοσοκομεία, καθαριότητα κ.λπ.

Λήγει η ισχύς της διάταξης για χορήγηση αναλογικής σύνταξης με 3.500 ημέρες ασφάλισης ή 11,5 έτη σε όσους είχαν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους και δεν δικαιούνται σύνταξη από κανένα Ταμείο.

Προσδιορίζονται νέα ποσά για ΕΚΑΣ και συντάξεις ΟΓΑ που υπολογίζονται περίπου στο 4% και συγκεκριμένα το ανώτερο ποσό του ΕΚΑΣ θα φθάσει τα 230 ευρώ και η βασική σύνταξη του ΟΓΑ στα 330 ευρώ.

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων στο Δημόσιο και στα Ειδικά Ταμεία, με βάση το νόμο 3029/02, από 1/1/2008. Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι που θα συνταξιοδοτηθούν μετά την 1/1/2008, τα έτη ασφάλισης που έχουν συμπληρωθεί μέχρι 31/12/2007 θα υπολογισθούν με βάση ό,τι ισχύει σήμερα, δηλαδή με βάση τον τελευταίο μισθό, και με ποσοστό αναπλήρωσης 80%. Για τα χρόνια που θα συμπληρωθούν μετά την 1/1/2008, σταδιακά σε δέκα χρόνια και μέχρι το 2017, το ποσοστό αναπλήρωσης μειώνεται από το 80% στο 70%. Σταδιακά, επίσης, από τον τελευταίο μισθό, θα υπολογίζονται οι αποδοχές της τελευταίας πενταετίας. Ως αποδοχές για τα έτη μετά την 1/1/2008 λαμβάνονται, για όσους αποχωρήσουν από 1/1/2008 έως 31/12/2012, ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών των μηνών που έχουν διανυθεί μέχρι και τον προηγούμενο μήνα από την υποβολή της αίτησης. Από 1/1/2013 και μετά, ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνεται με βάση τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα