Χρηματιστήρια: Αισιοδοξία σε Wall και Ευρώπη από το εμπορικό μέτωπο

Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 20:56
UPD:20:59
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Της Εφης Τριήρη
[email protected]

Οι θετικές δηλώσεις από Ουάσιγκτον και Πεκίνο έδωσαν ανοδική κατεύθυνση στη Wall Street, παρότι η τεχνολογία δέχθηκε προς στιγμή κάποιες πιέσεις από τη βουτιά άνω του 6% των μετοχών της Tesla, καθώς το νέο ηλεκτρικό ημιφορτηγό της δεν βρήκε θερμή ανταπόκριση στην αγορά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο Fox News ότι μία εμπορική συμφωνία είναι "εν δυνάμει πολύ κοντά", αυξάνοντας τις προσδοκίες μετά τις αντίστοιχες δηλώσεις του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ ότι το Πεκίνο επιθυμεί να εργαστεί για μία αρχική συμφωνία. Ωστόσο, άλλα δημοσιεύματα στις αρχές της εβδομάδας ανέφεραν ότι η πρώτη φάση μίας εμπορικής συμφωνίας μπορεί να καθυστερήσει για το 2020.

Ωστόσο, αντισταθμιστικό ταμείο που έχει ιδρυθεί από τον δισεκατομμυριούχο Ρέι Ντάλιο έχει στοιχηματίσει περισσότερα από 1 δισ.δολάρια ότι οι χρηματιστηριακές αγορές ανά τον κόσμο θα υποχωρήσουν έως τον επόμενο Μάρτιο.

Η θετική ρητορική για το εμπόριο ευνόησε τα χρηματιστήρια και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τις μετοχές να γνωρίζουν την καλύτερη ημερήσια επίδοση σε διάρκεια τριών εβδομάδων. Οι μετοχές του κλάδου εξόρυξης μετάλλων, που θεωρούνται ιδιαίτερα ευαίσθητες στις εμπορικές εξελίξεις, ενισχύθηκαν 2%, καλύπτοντας όλες τις απώλειες που κατέγραψαν στην αρχή της εβδομάδας. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,4%, όμως σε εβδομαδιαία βάση γνώρισε τις πρώτες απώλειες σε διάρκεια επτά εβδομάδων.

Παρότι τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης έδειξαν στασιμότητα το Νοέμβριο, τα επιμέρους στοιχεία έδειξαν ότι τα στοιχεία ήταν ελαφρώς καλύτερα στη Γαλλία αυτό το μήνα, ενώ στη Γερμανία, αν και οι επιχειρηματικές συνθήκες συνέχισαν να επιδεινώνονται, αυτό έγινε με πιο αργό ρυθμό σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Αξιοσημείωτη ήταν η άνοδος άνω του 1% του δείκτη FTSE 100 στο χρηματιστήριο του Λονδίνου μετά από δύο ημέρες ρευστοποιήσεων, άνοδος που υποκινήθηκε από την πτώση της στερλίνας, η οποία έδωσε ώθηση στον κλάδο εξαγωγών.

Από τις επιμέρους μετοχές, ο ιταλικός όμιλος τηλεοπτικών εκπομπών Mediaset "είδε" τη μετοχή του να ενισχύεται περισσότερο από 2%, από τη στιγμή που πηγές αποκάλυψαν ότι ο γαλλικός όμιλος στον χώρο των μίντια Vivendi ετοιμάζεται να πωλήσει μέρος του μεριδίου που διαθέτει στη Mediaset με ζημία σε μία προσπάθεια να βάλει τέλος στην αναμεταξύ τους νομική διαμάχη. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα