Νέα απεριόριστη «ένεση ρευστότητας» από ΕΚΤ

Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2007 11:26
UPD:12:53

ΝEA απεριόριστα κεφάλαια αποφάσισε να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης, σε ένα περαιτέρω βήμα για την ανακούφιση των αγορών από την παγκόσμια πιστωτική κρίση.

Σε ανακοίνωσή της αργά τη Δευτέρα, η ΕΚΤ αναφέρει πως θα καλύψει όλες τις αιτήσεις για παροχή δανείων τις επόμενες δύο εβδομάδες, με επιτόκιο από 4,21% - χαμηλότερο από αυτό της διατραπεζικής αγοράς.

Η κίνηση αυτή έχει ως στόχο να παροτρύνει τις τράπεζες να χορηγήσουν δάνεια, ώστε να περιορίσουν τις ενδεχόμενες εντάσεις στις πιστωτικές αγορές μέχρι το τέλος του έτους, ενώ εντάσσεται στις συντονισμένες παρεμβάσεις που είχαν αποφασίσει η Fed, η ΕΚΤ, η Τράπεζα της Αγγλίας, η κεντρική τράπεζα του Καναδά και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας για να αποτρέψουν επιδείνωση των επιπτώσεων της κρίσης.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά στην εννεάχρονη ιστορία της, που η ΕΚΤ προσφέρει στις αγορές απεριόριστη χρηματοδότηση, με την πρώτη να είναι στις 9 του περασμένου Αυγούστου, στα αρχικά στάδια της πιστωτικής κρίσης.

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα η ΕΚΤ πραγματοποίησε παρέμβαση για την ομαλοποίηση της αγοράς, με στόχο την απορρόφηση 40 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα