ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ για την ίδρυση της διεθνούς εταιρείας έργου του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη συνυπέγραψαν Ρωσία και Ελλάδα λίγο πριν την έναρξη των επίσημων συνομιλιών του προέδρου Πούτιν με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, το πρωί στο Κρεμλίνο.
Με τη σημερινή υπογραφή του πρωτοκόλλου έγινε το προτελευταίο βήμα για την υλοποίηση του αγωγού, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Εισερχόμαστε στην τελική ευθεία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Από ελληνικής πλευράς το πρωτόκολλο υπέγραψαν ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας, και ο γενικός διευθυντής της ελληνικής κοινοπραξίας ΕΛΠΕ-ΘΡΑΚΗ Α.Ε., Χρήστος Δήμας, ενώ από ρωσικής πλευράς υπέγραψε ο Ντιμίτρι Γιεφστράτοφ, γενικός διευθυντής του Ομίλου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και από βουλγαρικής πλευράς ο Στέφαν Γκούντσεφ, πρόεδρος του δ.σ. της εταιρείας.
Όπως αναφέρεται στο πρωτόκολλο, έδρα της εταιρείας θα είναι η Ολλανδία.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της υπογραφής που έλαβε χώρα στα κεντρικά γραφεία της συντονίστριας ρωσικής εταιρίας ΤΡΑΝΣ ΝΕΦΤ ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι πρόκειται για «μια ξεχωριστή μέρα και νομίζω πως δρομολογείται μια νέα εποχή, όχι απλά στις ενεργειακές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας, αλλά και σε πολλά περισσότερα επίπεδα».
«Είμαστε με τα φτυάρια στα χέρια και σε πραγματικούς πλέον ρυθμούς δρομολογείται η δημιουργία της εταιρείας, η οποία θα υλοποιήσει το όραμα των ηγετών μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φώλιας.
Επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2008 τα έργα θα έχουν ξεκινήσει, καθώς οι ρυθμοί που έχουν εγκαινιαστεί πια είναι παρά πολύ γρήγοροι».
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας της Ρωσίας, Αντρέι Ντεμέντιεφ, μίλησε για ένα έργο που είχε καθυστερήσει πολύ και τώρα πλέον όλα είναι έτοιμα για την έναρξη της κατασκευής εντός του 2008. «Οι εκκρεμότητες που απομένουν είμαστε αισιόδοξοι ότι θα συμφωνηθούν εγκαίρως, ώστε η υλοποίηση του έργου να προχωρήσει γοργά», σημείωσε.
Στο περιθώριο της συνάντησης των κκ Καραμανλή και Πούτιν, ο κ. Φώλιας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό ενέργειας της Ρωσίας κ. Βίκτορ Χριστένκο, κατά την οποία συζήτησαν καίρια ενεργειακά θέματα, που αφορούν τις δύο χώρες. Αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της υπογραφής της ίδρυσης της Διεθνούς Εταιρίας Έργου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, στον αγωγό φυσικού αερίου South Stream και στην επέκταση της Ελληνο-ρωσικής συμφωνίας για φυσικό αέριο μέχρι το 2040.
Κ. Καραμανλής: Εταίρος στρατηγικής σημασίας η Ρωσία
Κατ`ιδίαν συνάντηση μιας ώρας με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είχε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Μόσχα.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι είναι η πέμπτη συνάντηση που έχουν οι δύο ηγέτες η κάθε μία από αυτές ήταν επιτυχής και εξέφρασε την πεποίθηση ότι και αυτή η συνάντηση θα είναι εποικοδομητική.
Ο κ. Πούτιν μίλησε για τη συμβολή της Ελλάδας στις σχέσεις Ρωσίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τόνισε ότι οι διμερείς σχέσεις είναι σε πολύ καλό επίπεδο.
Απαντώντας ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ανέφερε ότι οι ιστορικοί δεσμοί φιλίας των δύο χωρών ενισχύονται με τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα που έχει θετικές επιπτώσεις όχι μόνο στις δύο χώρες, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε τη Ρωσία εταίρο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας και σημείωσε ότι η συνάντηση θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε με τον πατριάρχη Μόσχας Αλέξιο τον Β'.
Στην προσφώνησή του ο πατριάρχης σημείωσε ότι οι Έλληνες και οι Ρώσοι είναι αδελφικοί λαοί με κοινή κληρονομιά την Αγία Ορθοδοξία.
Με την Εκκλησία της Ελλάδος έχουμε άριστες σχέσεις, ανέφερε ο πατριάρχης και ακολούθως εξέφρασε τη λύπη του για την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και πρόσθεσε ότι προσευχόμαστε για να ξεπεράσει τη δύσκολη κατάσταση.
Ο κ. Αλέξιος μίλησε ακόμη για τις συχνές επισκέψεις του Ελληνα πρωθυπουργού στη Ρωσία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διεύρυνση των σχέσεων των δύο λαών θα συνεχιστεί.
Στην αντιφώνησή του, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επισήμανε τον σημαντικό ρόλο που έχει παίξει ο πατριάρχης στην ενίσχυση της ορθόδοξης πίστης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ