Ευρωβαρόμετρο: Εντείνονται οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό

Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2007 13:30
UPD:13:33

Την εντεινόμενη ανησυχία των ευρωπαίων πολιτών για την οικονομική κατάσταση στη χώρα τους και ιδίως για τον πληθωρισμό καταδεικνύει το Ευρωβαρόμετρο του φθινοπώρου http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb/eb68/eb68_first_en.pdf .

Συνολικά, το 48% των πολιτών της ΕΕ πιστεύουν ότι η κατάσταση της εθνικής τους οικονομίας είναι καλή, ενώ το 49% έχει αντίθετη γνώμη.

Όλο και περισσότεροι πολίτες της ΕΕ θεωρούν ότι ο πληθωρισμός είναι ένα από τα δύο σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα τους τη στιγμή αυτή, αμέσως μετά την ανεργία.

Ενώ το 48% των πολιτών της ΕΕ εμπιστεύονται, σε γενικές γραμμές, την ΕΕ, μόνο το 34% έχουν εμπιστοσύνη στην εθνική τους κυβέρνηση και το 35% στην εθνική τους βουλή.

Οι δύο κύριοι δείκτες που καλύπτουν τη γενική στάση έναντι της ΕΕ – η υποστήριξη της συμμετοχής στην ΕΕ, οφέλη που θεωρούν ότι συνεπάγεται η συμμετοχή αυτή– έχουν παραμείνει σταθεροί από την άνοιξη του 2007. Παρατηρείται μια παράλληλη τάση όσον αφορά την εμπιστοσύνη στην Επιτροπή και στο Κοινοβούλιο.

Συνολικά, οι πολίτες της ΕΕ τίθενται όλο και περισσότερο υπέρ της λήψης κοινών αποφάσεων εντός της ΕΕ, αλλά ιδιαίτερα στους εξής τομείς: «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», «προστασία του περιβάλλοντος», «επιστημονική και τεχνολογική έρευνα» και ενέργεια.

Η πλειονότητα των πολιτών αισθάνονται ότι η φωνή της χώρας τους μετράει στην ΕΕ αλλά λιγότερο από το ένα τρίτο έχουν την ίδια άποψη όσον αφορά τα μεμονωμένα άτομα.

Οι πολίτες της ΕΕ πιστεύουν ότι, για να ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στο μέλλον, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, πρέπει να δώσουν έμφαση στην καταπολέμηση του εγκλήματος, στα περιβαλλοντικά ζητήματα και στη μετανάστευση.

Η έρευνα αυτή του «τακτικού Ευρωβαρόμετρου» διενεργήθηκε από την εταιρεία TNS Opinion & Social, μέσω προσωπικών συνεντεύξεων, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 30.281 άτομα από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου 2007.

«Είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι η υποστήριξη της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα της δεκαετίας και ότι ο αριθμός των πολιτών της ΕΕ που πιστεύουν ότι η χώρα τους ωφελείται από τη συμμετοχή της στην ΕΕ είναι διπλάσιος από τον αριθμό αυτών που πιστεύουν το αντίθετο», δήλωσε η κ. Margot Wallström, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τις διοργανικές σχέσεις και την επικοινωνιακή στρατηγική.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα