140 χρόνια Alpha Bank, μέρος της ιστορίας: Χθες, σήμερα, αύριο. Μαζί.

Sponsored Content
Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2019 12:50
UPD:05/10/2020 13:29

Τα 140 χρόνια της γιορτάζει φέτος η Alpha Bank με ιστορία η οποία εκτείνεται σε τρεις αιώνες. H αρχή της ξεκινά με την Τράπεζα Καλαμών που ηγήθηκε πολλών εξελίξεων στη σύγχρονη οικονομική πορεία της Ελλάδας. Χρονικά η Τράπεζα Καλαμών τοποθετείται το 1918, όταν το τραπεζικό κομμάτι του Εμπορικού Οίκου που είχε δημιουργήσει το 1879 ο Ιωάννης Φ. Κωστόπουλος στην Καλαμάτα γρήγορα επεκτάθηκε στις τραπεζικές εργασίες και ιδίως στην αγορά συναλλάγματος και μετεξελίχθηκε σε ανεξάρτητη τράπεζα.

Από την πρώτη κιόλας μετεξέλιξή της η Τράπεζα ενσαρκώνει την έννοια της Πίστης την οποία υπηρετεί σε όλη τη διάρκεια της πορείας της. Μεγαλώνει με εξαγορές και συγχωνεύσεις όπως αυτή της Ιονικής και πολύ αργότερα της Εμπορικής Τράπεζας. Δημιουργείται ένα στιβαρό και σύγχρονο τραπεζικό ίδρυμα που καταγράφει ανοδική πορεία. Όπως υποστηρίζεται το μεγάλο πλεονέκτημα της Alpha Bank ήταν ότι παρακολουθούσε τις εξελίξεις από τη γέννηση της μέχρι σήμερα. Παρακολουθούσε και συνεχίζει να παρακολουθεί τον κόσμο που αλλάζει διαρκώς και ταυτόχρονα συμμετέχει σε αυτές τις αλλαγές με άξονα την τραπεζική της οντότητα. Η Alpha Bank είναι ένα ενεργό και καθοριστικό μέλος της οικονομίας και της κοινωνίας της Ελλάδας ενταγμένη όμως πλήρως στο διεθνές γίγνεσθαι. Δημιουργεί καινοτομία και υιοθετεί τα τεχνολογικά επιτεύγματα που ενισχύουν τις δομές της, εξυπηρετούν τους πελάτες και βοηθούν στην υλοποίηση της στρατηγικής της. Η Alpha Bank ήταν η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που έκανε εφικτή τη δυνατότητα τραπεζικών συναλλαγών από προσωπικό υπολογιστή. Ανήκει στην κατηγορία των τραπεζών που ενισχύουν την παραγωγή και την ανάπτυξη αποτελώντας πυλώνα οικονομικής φερεγγυότητας.

Διαβάζοντας κάποιος το χρονολόγιο της Alpha Bank θα διαπιστώσει μια δυναμική πορεία που έγινε με σταθερά και σίγουρα βήματα στο πλαίσιο της εκάστοτε συγκυρίας. Από την Τράπεζα Καλαμών το 1924 δημιουργείται η Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως, με έδρα την Αθήνα, και αναπτύσσει περιφερειακό δίκτυο υποκαταστημάτων στη νότια Πελοπόννησο. Το 1947 αλλάζει την επωνυμία της σε Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως και το 1972 υιοθετεί την επωνυμία Τράπεζα Πίστεως. Την ίδια χρονιά ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος αναλαμβάνει Διευθύνων Σύμβουλος. Η τράπεζα καθιερώνει νέο εταιρικό σήμα με έμβλημά της ένα από τα πρώτα νομίσματα που κόπηκαν στον ελλαδικό χώρο. Οι δεκαετίες 1970, 1980 και 1990 φέρουν τη σφραγίδα του Γιάννη Κωστόπουλου που εισήγαγε αλλαγές σε όλο τον τρόπο λειτουργίας της τράπεζας, ενώ η τράπεζα καινοτομεί με υπηρεσίες που την καθιστούν πρωτοπόρο. Το 1976, για τη διαφημιστική της προβολή, υιοθετεί το μήνυμα «Μαζί», υιοθετώντας την πελατοκεντρική αντίληψη που μέχρι σήμερα υπηρετεί με συνέπεια. Το 1994 ανοίγει το δρόμο για επέκταση στα Βαλκάνια, ενώ εξαγοράζει την Commercial Bank of Near East στη Μεγάλη Βρετανία. Ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς στην πορεία της ήταν επίσης η εξαγορά, το 1999, της Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας. Το 2010 προχωρά στην εξαγορά της Εμπορικής από την Credit Agricole. Το 2014 ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος αποχωρεί από τη θέση του προέδρου της Alpha Bank και αναλαμβάνει ο κ. Βασίλης Ράπανος. Ο κ. Δημήτριος Π. Μαντζούνης ανέλαβε γενικός διευθυντής το 2002, ενώ από το 2005 έως το 2018 διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας. Το 2018 ο κ. Βασίλης Ψάλτης εκλέγεται CEO της Alpha Bank.

Πέραν της ισχυρής τραπεζικής δραστηριότητάς της η Alpha Bank μέσα στα 140 χρόνια ιστορίας της έχει αφήσει βαθύ αποτύπωμα σε θέματα Πολιτισμού, Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Εθελοντισμού. Η Alpha Bank στέκεται δίπλα στην ελληνική επιχείρηση, στον Έλληνα ιδιώτη, αγρότη, επαγγελματία, υποστηρίζοντας υγιή επιχειρηματικά σχέδια και τη διάθεση για πρόοδο και ανάπτυξη όσων επιθυμούν να διαπρέψουν στην αγορά.

ALPHA BANK

Είναι εδώ με στραμμένο το βλέμμα στο αύριο, έτοιμη να συνδράμει στην επιχειρηματική, οικονομική αλλά και κοινωνική ανάταση της χώρας.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα