Ομολογιακό 800 εκατ. ευρώ ετοιμάζει η Alpha Bank

Oι 4 πυλώνες του προγράμματος τιτλοποίησης κόκκινων δανείων
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019 14:15
UPD:14:16
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Μέσα στο 2020 αναμένεται να πραγματοποιήσει η Alpha Bank ομολογιακή έκδοση έως 800 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Βασίλειος Ψάλτης, εστιάζοντας στην πλήρη ανάλυση του στρατηγικού σχεδίου του ομίλου.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων ύψους 12 δισ. ευρώ, διευκρίνισε πως περίπου 800 άτομα που εργάζονται σήμερα στην εσωτερική διεύθυνση της Alpha Bank για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων προβλέπεται να μεταφερθούν στη νέα CEPAL, μετά την υπογραφή σύμβασης 10ετούς ανάθεσης διαχείρισης του συνόλου των NPEs της τράπεζας, μιας και αυτό προβλέπει και η σχετική κοινοτική οδηγία που προστατεύει τους εργαζόμενους.

Όπως εξήγησε ο κ. Ψάλτης, οι τιτλοποιήσεις απομειώνουν τα κεφάλαια των τραπεζών. Σε ό,τι αφορά την Alpha Βank, αναμένεται μείωση κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες. Επειδή, ωστόσο, η τράπεζα διαθέτει ισχυρό buffer, ακόμη και έτσι δεν θα πέσει ο δείκτης της κάτω από τα επιτρεπτά επίπεδα και θα κινηθεί στο 14,8% και όλο αυτό χωρίς να υπολογιστεί η ομολογιακή έκδοση.

Οι 4 πυλώνες

Αναφερόμενος σε τέσσερις πυλώνες ανάπτυξης και δημιουργίας αξίας για τους μετόχους της τράπεζας ο κ. Ψάλτης είπε ότι αφορούν:

*Το project Galaxy για την τιτλοποίηση 12 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Με το πρόγραμμα αυτό ο δείκτης NPEs θα βρεθεί κάτω του 10% το 2022, από 44% που είχε υπολογιστεί στο τέλος του τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους.
*Το λειτουργικό μοντέλο, το οποίο προβλέπει μείωση των συνολικών εξόδων του ομίλου από το 2019 έως το 2022 κατά περίπου 120 εκατ. ευρώ και μείωση δικτύου καταστημάτων κατά περίπου 18%. 
*Τη διαφοροποίηση των προϊόντων για τους πελάτες της τράπεζας, καθώς η Alpha περνάει σε μια πελατοκεντρική αντίληψη με 14 δισ. ευρώ νέες εκταμιεύσεις (τα 12 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις και τα 2 δισ. σε ιδιώτες). Το 2019 οι νέες εκταμιεύσεις θα ανέλθουν σε 3,3 δισ. ευρώ.
*Την οργανωτική αποτελεσματικότητα, με ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης.
Χαρτοφυλάκιο

To προς τιτλοποίηση χαρτοφυλάκιο δανείων μικτής λογιστικής αξίας έως 12 δισ. ευρώ περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών (πάνω από το 75%), εκ των οποίων τα μισά προέρχονται από χορηγήσεις προς επιχειρήσεις και τα άλλα μισά από στεγαστικά και δάνεια μικρών επιχειρήσεων με ενέχυρο ακίνητα.

Το 64% των δανείων λιανικής που περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο είναι καταγγελμένα, όπως και το 44% των επιχειρηματικών δανείων.

Η διοίκηση της τράπεζας είπε πως τα πιστωτικά ιδρύματα βρίσκονται σε καλό δρόμο ως προς το σχέδιο «Ηρακλής» και αναμένουν την έγκριση του SSM για το μηδενικό ρίσκο σε ό,τι αφορά τους τίτλους πρώτης διαβάθμισης.
Όλη η τιτλοποίηση της Alpha Bank έχει λάβει υπ’ όψιν της τη χρήση του APS.

Ας σημειωθεί, τέλος, πως έχει ήδη υπογραφεί προσύμφωνο με τη Centerbridge για την εξαγορά του 60% της CEPAL, ενώ όπως τόνισε ο κ. Ψάλτης δεν μπορεί να μιλήσει για το τίμημα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα