Market Beat: Η ανανέωση των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας απειλεί με φυγή από το ρίσκο και εδώ

Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019 09:16
UPD:09:44
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Αν μπόρεσε χθες το ΧΑ να εμφανίσει μια ελεγχόμενη πτώση μετά από δυο συνεδρίες με άνοδο δεν σημαίνει πως και σήμερα το αρνητικό διεθνές κλίμα θα επηρεάσει το ίδιο ελαφρά. Για να γίνει κατανοητή η σημερινή επιφύλαξη αξίζει να θυμίσουμε τι έχει συμβεί στο τελευταίο τρίμηνο στην υπόθεση του εμπορικού πολέμου που ταλανίζει τα χρηματιστήρια του πλανήτη.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε στις 11 Οκτωβρίου ότι η συμφωνία πρώτης φάσης θα μπορούσε να επιτευχθεί σε πέντε εβδομάδες και οι επενδυτές είχαν αρχικά προετοιμαστεί για συμφωνία μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Αντί αυτού στη ροή των ειδήσεων άρχισαν να εμφανίζονται αυξημένες εντάσεις σχετικά με τις απαιτήσεις της μιας πλευράς έναντι της άλλης για να υπάρξει συμφωνία. Πρόσφατα ο Πρόεδρος δήλωσε πως αν δεν συμφωνήσουν οι Κινέζοι σύντομα θα μπορούσε να αυξήσει τους δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα και αυτό εμπόδισε τη συνέχεια στην άνοδο που είχαν προκαλέσει οι προσδοκίες μετά τη δήλωση του Οκτωβρίου. Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ πέρασε χθες δύο νομοσχέδια που αποσκοπούν να στηρίξουν τους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ και να στείλουν προειδοποίηση στην Κίνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η απόφαση, η οποία έχει εξαγριώσει το Πεκίνο, έχει σταλεί στον Λευκό Οίκο για την έγκριση του Προέδρου Donald Trump. Ένα πρόσωπο εξοικειωμένο με το θέμα είπε ότι ο Trump αναμενόταν να το υπογράψει. Σημείωσαν στο Reuters σχολιάζοντας τη θάλασσα από τα κόκκινα των πτωτικών μετοχών και δεικτών που ξεκίνησε από την Ευρώπη απλώθηκε στις ΗΠΑ και σήμερα αγκάλιασε τα ασιατικά χρηματιστήρια. Τα ΣΜΕ του S&P500 υποχώρησαν κατά -0,5% στις ασιατικές συναλλαγές, μια μέρα μετά την πτώση -0,4% του παγκόσμιου δείκτη MSCI για μετοχές, ήταν η μεγαλύτερη πτώση από τις αρχές Οκτωβρίου. Στην Wall Street, και οι τρεις κύριοι δείκτες υποχώρησαν, με τον S&P 500 να χάνει -0,38%.

Η δυναμική στις αγορές μετοχών παγκόσμια καθορίζεται από την επαναφορά των εντάσεων στη διαπραγμάτευση για τις διαφορές στα θέματα εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Στην Αθηναϊκή αγορά ωστόσο είναι περίοδος εταιρικών αποτελεσμάτων και η τρέχουσα, είναι εβδομάδα τραπεζικών ανακοινώσεων για το τρίτο τρίμηνο. Ακόμα και Οίκοι όπως Bank of America /Merrill Lynch και JP Morgan τοποθετήθηκαν για το πλάνο αναδιοργάνωσης της ΑΛΦΑ. Η αναζήτηση απόψεων από την πλευρά των εγχώριων αναλυτών έφερε σειρά τοποθετήσεων με εστίαση στα αποτελέσματα.

Η Leon Depolas Sec παρατήρησε για την ΑΛΦΑ:  Τα καθαρά κέρδη 9 μηνών του ομίλου ανήλθαν στα 91,6 εκατ., εν μέσω χαμηλότερων απομειώσεων. Τα ‘φώτα’, ωστόσο, πέφτουν στην εξυγίανση του ισολογισμού, καθώς η υλοποίηση του σχεδίου μείωσης των MEA και ΜΕΔ σε κάτω από 20% και 10% αντίστοιχα μέχρι το τέλος του 2020 (από 48,1% και 32,7% το Α΄ εξάμηνο του 2019) και με κόστος που δεν θα ξεπερνά τα 2 δισ., θα δώσει και τον τόνο στην μεσομακροπρόθεσμη πορεία της μετοχής. Το ενδιαφέρον στον κλάδο έχει αυξηθεί, αλλά η κλίση της ανόδου του ΔΤΡ θα μειωθεί και η μεταβλητότητα θα παραμείνει υψηλή”

Η  Merit Sec. σημείωσε: “Για τον Γενικό Δείκτη, το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 880 μονάδες και το πρώτο σημείο αντίστασης στις 900 μονάδες. Μικτή εικόνα είχαν τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου της  ΑΛΦΑ. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν μόλις σε €4,8 εκατ., λόγω της μείωσης των εσόδων από trading, της αύξησης των προβλέψεων και της φορολογίας. Η αύξηση των προμηθειών κατά διψήφιο ποσοστό (+18%), η οργανική μείωση του σχηματισμού ΜΕΑ για ένα ακόμη τρίμηνο, αλλά με μικρότερο ρυθμό λόγω εποχικότητας (-€260 εκατ., από -€380 εκατ.) και η αύξηση των καταθέσεων (€349 εκατ.) αποτελούν τα θετικά στοιχεία των αποτελεσμάτων. Τα αρνητικά στοιχεία ήταν η μείωση του δείκτη κάλυψης ΜΕΑ κατά 40μβ, η μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους (-1% σε τριμηνιαία βάση) καθώς και των εσόδων από trading (-35% σε τριμηνιαία βάση).

Αδύναμα τα αποτελέσματα του Ελλάκτωρα, λόγω της αύξησης των εκροών στις λειτουργικές ταμειακές ροές κατά €90,5 εκατ., παρά την αύξηση του EBITDA κατά €91,4 εκατ. Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά €70,9 εκατ. σε σχέση με το 2018.

Αδύναμα και τα αποτελέσματα της Fourlis, καθώς η αύξηση του κύκλου εργασιών κατά €13,6 εκατ. δεν πέρασε τόσο στην οργανική κερδοφορία (EBITDA), η οποία αυξήθηκε μόλις κατά €700.000, όσο και στην τελική γραμμή. Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα €116 εκατ., αυξημένος κατά €21 εκατ. σε σχέση με το 2018”.

Η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ παρατηρούσε μεταξύ άλλων: ”Ο ΓΔ κινείται προς το υψηλό 52 εβδομάδων, όμως σε αυτά τα επίπεδα συναντά ουσιαστική αντίσταση. Η γενική εικόνα παραμένει ανοδική και αναμένουμε δημιουργία νέου ανοδικού κύματος. Αντίσταση στις 900 και στήριξη στις 865 μονάδες. Η S&P αξιολογεί την Μυτιληναίος με ‘BB-‘ και σταθερό outlook, εκτιμώντας ότι η κερδοφορία της θα παραμείνει σταθερή στα επόμενα χρόνια και η Εταιρεία θα προχωρήσει με το επενδυτικό της πρόγραμμα. Εκτιμά ότι το συνολικό προσαρμοσμένο χρέος θα ανέλθει στα 1,050 δισ. μετά την έκδοση του ευρωομολόγου. Η σχέση χρέους προς EBITDA διαμορφώνεται στο 3 για EBITDA 300 εκατ. ευρώ το 2019 και 3,5 για EBITDA 340 εκατ. το 2020”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι δείκτες στη Wall Street μετά από δημοσιεύματα ότι η ολοκλήρωση της «πρώτης φάσης» της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας μπορεί να πραγματοποιηθεί τον επόμενο χρόνο. Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της FOMC αλλά δεν βοήθησαν στην ανόρθωση του φρονήματος των επενδυτών.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε -0,40% στις 27.821,09, ο S&P κατέγραψε απώλειες -0,38% στις 3.108,46 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -0,51% στις 8.526,73 μονάδες.

Στον δείκτη Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Boeing (+1%) και Johnson & Johnson (+0,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Home Depot (-2,2%) και 3M (-1,6%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 3,4%, ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε οριακή πτώση. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1072 δολ. από 1,1080 την προηγούμενη μέρα. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά πέντε μονάδες βάσης στο 1,73%.

ΕΥΡΩΠΗ

Του Γιάννη Παγκαλιά

Οι προεκτάσεις του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας σε πολιτικό επίπεδο, σηματοδότησε την ομαδική υποχώρηση των χρηματιστηρίων σε όλο τον κόσμο.

Η Ουάσιγκτον τράβηξε για άλλη μία φορά το σχοινί προκαλώντας νέα ένταση στις σχέσεις της με το Πεκίνο, μετά την ψήφιση νομοσχεδίου από τη Γερουσία σχετικά με τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις βίαιες συγκρούσεις που μαίνονται στο Χονγκ Κονγκ.

Η Κίνα ενοχλήθηκε από την κίνηση αυτή των ΗΠΑ, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος φρόντιζε για ακόμα μία φορά να υπενθυμίζει ότι η χώρα του θα προχωρήσει σε αύξηση δασμών αν δεν επέλθει εμπορική συμφωνία με τη δεύτερη οικονομία του κόσμου. Το καινούργιο αυτό επεισόδιο περιέβαλε με ένα «τοξικό» κλίμα τα χρηματιστήρια επιφέροντας πλήγμα στις μετοχές.

Στη Wall Street η συνεδρίαση από το ξεκίνημά της κινήθηκε προς την λάθος κατεύθυνση με τους 3 βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να καταγράφουν ενδοσυνεδριακά απώλειες περί του 0,70%.

Στην Ευρώπη οι μετοχές εξίσου δέχθηκαν πιέσεις έχοντας τη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων 3 εβδομάδων. Ο πανευρωπαϊκός δείκτη Euro STOXX 600 έκλεισε με απώλειες -0,41% και όλους τους βασικούς κλάδους στα «κόκκινα», με αυτόν των τηλεπικοινωνιών να καταφέρνει να ξεγλιστρήσει και να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση με οριακά κέρδη 0,02%. Απέχει πλέον 3% από το να πιάσει το ιστορικό υψηλό ρεκόρ από τον Απρίλιο του 2015.

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου είχε τη χειρότερη επίδοση οπισθοχωρώντας -0,84%, ενώ το αυτό του Μιλάνου αποτέλεσε φωτεινή εξαίρεση σημειώνοντας άνοδο +0,10%.

ΧΑ

Σύνοδος επιστροφής των κερδών της προηγούμενης μέσω Τραπεζικών απωλειών

Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι τιμές, μετά από άνοιγμα στις 892,09, (με πτωτικό χάσμα 1,28) μονάδες από το κλείσιμο της προηγούμενης (893,37), κινήθηκαν προς αναζήτηση του κατώτερου μέρας, αφού η εγγραφή του εμφανίστηκε στις 10:59, και ήταν οι 886,87 από 886,86 μονάδες την Τρίτη. Ακολούθησε ικανής διάρκειας ανοδικό διάστημα που κατέληξε με την εμφάνιση ανώτερου μέρας για τον ΓΔ που εμφανίστηκε στις 14:20 και ήταν οι 894,70 από 894,82 την προηγούμενη. Κατόπιν ο ΓΔ πέρασε σε ανοδική κίνηση μόνιμα και άφησε το θετικό πεδίο από τις 14:30 ως το πέρας της συνεδρίασης. Ήταν μια συνεδρίαση με διαφορετικά βασικά χαρακτηριστικά από την προηγούμενή της συνολικά. Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου ενίσχυσε την προσφορά πριν την έναρξη των δημοπρασιών αλλά όχι στη διάρκειά τους έτσι ο ΓΔ έκλεισε λίγο κάτω από το μέσο της διακύμανσής του.

Οι εναλλαγές στην υπεροχή της ζήτησης των τραπεζικών μετοχών, από τις 10:30 ως το κλείσιμο, καθόρισαν εν μέρει την πορεία του μέσου όρου αλλά βασικός ενισχυτής των πιέσεων στην τιμή του ήταν οι μετοχές των ΦΡΛΚ ΔΕΗ και ΕΕΕ. Η προσφορά ήταν υψηλότερη έναντι της ζήτησης για τις Τράπεζες, για μεγάλα χρονικά διαστήματα μετά τις 14:18 ως τις 17:20 ενώ ήταν μικρής κλίσης η άνοδος στο πρώτο μέρος. Κατόπιν οι πιέσεις έφεραν ισοδύναμο καθοδικό αποτέλεσμα και για τις τέσσερις ως το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Ο δείκτης τους σημείωσε μέγιστο μέρας στις 914,05 που εμφανίστηκε στις 14:19, υποχρεώθηκε να βρεθεί μια φορά οριακά κάτω από τις 890 μονάδες στις 17:10. Ωστόσο, η δυναμική τους δεν εμπόδισε τον ΓΔ να διατηρηθεί ψηλότερα από τις 890. Άρα αυτό το επίπεδο των 877, μπορεί να θεωρηθεί στήριξη μετά το -0,34% της σημερινής συνόδου.

Ήταν σαφώς μεικτή η κίνηση του ΓΔ με το 90% του χρόνου για τον ΓΔ σε αρνητικό πεδίο κατά την ελεύθερη διαπραγμάτευση (εντυπωσίασε η σταθερής κλίσης πτώση από τις 14:15 ως τις 17:20) με τις σημαντικότερες κινήσεις στο δεύτερο μέρος, που συνοδεύτηκαν από μεγαλύτερο του ανοδικού διαστήματος τζίρο.

Τα blue chip που ώθησαν ανοδικά, με βάση τη μεταβολή (άνω του +0,5%) ήταν οι ΟΤΕ +3,11%, ΤΕΝΕΡΓ +1,63%, ΛΑΜΔΑ +1,54%, ΣΑΡ +0,95%, ΟΠΑΠ +0,87% και ΕΛΠΕ +0,58%. Οι τράπεζες είχαν αρνητική τελική εικόνα. Οι μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά, εκτός Τραπεζών, ήταν οι ΦΡΛΚ -2,72%,ΕΕΕ -1,72%, ΔΕΗ -1,25%, ΣΕΝΕΡ -1,03%, και ΒΙΟ -0,67%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου επιβάρυνε αρχικά την εικόνα. Ήταν σύνοδος με καθοδικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 59,054 από 59,285 δις ευρώ.

Τη σύνοδο σφράγισε ισοδύναμο συναλλακτικό ενδιαφέρον έναντι της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 12,636 εκατ. ευρώ (για ΜΠΕΛΑ ΜΟΗ και ΟΤΕ). Η δε εμφάνιση απωλειών στα 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, πιθανά δεν είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αυτά εμφάνισαν διακύμανση της απόδοσης 4 μονάδες και με μεταβολή 4 μονάδες βάσης, η απόδοση από 1,44% οδηγήθηκε στο 1,40%.

Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-2,38%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -2,95% από -0,75%, την ΕΤΕ στο -2,24% από +2,56%, ΕΥΡΩΒ -2,03% από +1,44% και την ΠΕΙΡ στο -2,08% από +2,39%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα τα blue chip με μεταβολή +0,43% από +0,34% την προηγούμενη σύνοδο.

Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (8 από 18) blue chip έναντι των καθοδικών (15 από 7) και δυο ΟΛΠ ΑΡΑΙΓ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -0,34% οδηγήθηκε στις 890,37 από 893,37 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2218,09 από 2232,79 με μεταβολή -0,66%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 74,037 από 74,023 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 12,636 από 10,432 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 58,062 από 60,288 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,681 από 1,517 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 40 από 64, των καθοδικών 57 από 37 και 30 από 24 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Ακόμα πιο κοντά στο ουδέτερο τα στοιχήματα διακινούνται στα ΣΜΕ του 25άρη

Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 κυρίως σε αρνητικό πεδίο και τον έκλεισαν 14,70 μονάδες χαμηλότερα. Το μέγιστο στις 2235,16 μονάδες, εμφανίστηκε στις 14:20. Ενώ προηγήθηκε στις 11:00 η εγγραφή του ελάχιστου στις 2213,08. Στις 17:00 τον είχαν οδηγήσει στις 2216,56. Το κλείσιμο στις 2218,09 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,66% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα υποχώρησε στα 11,542 από 14,720 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη νέα σειρά Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε στα 758 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2238,00, κατώτερο τις 2197,00 μονάδες και τελευταίες πράξεις στις 2221,00 από 2236,25. Διακινήθηκαν επίσης 85 ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου με ανώτερο τις 2230,00, κατώτερο τις 2220,00 με τελευταίες πράξεις στις 2220,00 μονάδες από 2230,00. Για την νέα κυρίαρχη σειρά άφησαν ανοιχτά 10935 από 10864 ΣΜΕ. Για τη σειρά Ιανουαρίου τα ανοικτά συμβόλαια έγιναν 166 από 199.

Στα calls του 25άρη λήξης Δεκεμβρίου, ο όγκος διαμορφώθηκε σε 101 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Δεκεμβρίου άλλαξαν χέρια 80 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2150 και τις 2200 μονάδες. Για την επόμενη σειρά (Ιανουαρίου) ο όγκος ήταν 40 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2150 και τις 2200 μονάδες.

Η εκτίμηση μας από το χθεσινό σχόλιο ήταν πως η πτώση στη Wall Street, που είχε επηρεάσει έντονα τις συναλλαγές που έγιναν στην Ευρώπη μετά τη λήξη της συνόδου στην Αθήνα, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από τους επενδυτές στο ΧΑ. Η επιθετικότητα των δηλώσεων του προέδρου των ΗΠΑ έκανε τους θεσμικούς στα χρηματιστήρια του πλανήτη, να εγκαταλείψουν τα ψήγματα αισιοδοξίας που τους είχαν απομείνει για την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ Κίνας για το εμπόριο.

Το ξεκίνημα έγινε με μικρό καθοδικό χάσμα για τους βασικούς δείκτες και σχετικά γρήγορα (10:58), σημειώθηκε το κατώτερο μέρας στις 886,87, στο ίδιο περίπου επίπεδο με το χαμηλό της Τρίτης. Κατόπιν ξεκίνησε το μάζεμα της προσφοράς και στις 14:20 εμφανίστηκε ως ανώτερο το επίπεδο των 894,70 μονάδες επίσης πολύ κοντά στο μέγιστο της προηγούμενης. Αλλά αυτή η τιμή αντιστοιχούσε σε μικρή άνοδο, σε αντίθεση με την εικόνα των αγορών μετοχών στην ευρωζώνη, όπου όλοι οι βασικοί δείκτες είχαν πτώση από -0,2% ως -0,7%. Στις 14:30 ο τζίρος πλησίαζε τα 35 εκατ. ευρώ, με 9 περίπου εκατ. για πακέτα με αυτά του ΟΤΕ στα 7,8. Ανοδικά ήταν μόνο 4 blue chip και με σημαντική άνοδο συναντούσαμε μόνο τον ΟΤΕ +2,5% και κάτω του +1% ήταν τα κέρδη για ΟΠΑΠ, ΛΑΜΔΑ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Ο δε 25άρης, δεν είχε καταφέρει επίσης, να ξεπεράσει το προηγούμενο κλείσιμο πριν τις 14:15.

Από την ταυτόχρονη σύγκριση, η πορεία των βασικών δεικτών στην Αθήνα δεν ήταν αντίστοιχη με των ευρωπαϊκών, υπογραμμίζοντας τη δύναμη των κριτηρίων που είχαν σχέση με τις εξελίξεις στο εσωτερικό. Από τα χθεσινά ξεχώρισε το αγοραστικό ενδιαφέρον για τον ΟΤΕ (+3,11%), με τη μετοχή να “λάμπει” κατά τη διάρκεια του ξεσπάσματος γενικευμένων στα blue chip πιέσεων. Το κλείσιμο στα υψηλά σε βάθος 134 μηνών δεν είναι μια ασήμαντη υπόθεση στατιστικά. Ήδη, νέα υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ, στα 17,00, από 14,00 ευρώ, έδωσε σε έκθεσή της η Barclays. Με επίπεδα τιμών πάνω από τα 13,8 ευρώ χονδρικά, ο δρόμος για τα 14 είναι ανοικτός και οι αγοραίοι αναμένουν μετά, αν βοηθήσουν οι εξελίξεις στη Ρουμανία, άνοδο ως τα 15,40 ευρώ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο  Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ:

“Οι θετικές ειδήσεις που περιβάλλουν τον Τραπεζικό κλάδο, έφεραν για 3η φορά φέτος τον Γενικό Δείκτη στα γνώριμα επίπεδα των 900 μονάδων. Συνεχίζει να προβληματίζει η απροθυμία της πλειοψηφίας των μη Τραπεζικών blue chips να συμμετάσχουν στην πρόσφατη προσπάθεια, κάτι που θα απαιτηθεί για την πειστική υπέρβαση των προαναφερθέντων ορίων.

Η σημερινή υποχώρηση των Διεθνών Χρηματιστηρίων, ενεργοποίησε εντολές πώλησης και στην Εγχώρια Αγορά, η οποία όμως δεν έχει ακολουθήσει την πρόσφατη ανοδική κίνηση Αυτών.

Η διαγραμματική εικόνα του Γενικού Δείκτη, αν και αισθητά βελτιωμένη, παραμένει εντός του γνώριμου εύρους με άνω όριο την περιοχή των 900 μονάδων. Αν και οι οιωνοί δείχνουν μεγαλύτερες πιθανότητες ανοδικής διάσπασης, η Αγορά συνεχίζει να ταλαιπωρείται αδυνατώντας να κάνει την υπέρβαση. Η πρώτη βραχυπρόθεσμη στήριξη εντοπίζεται στις 880 μονάδες του Γενικού Δείκτη, ενώ στην ζώνη 870 - 865 μονάδων, βρίσκονται σημαντικότερες στηρίξεις μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα. Πειστική ανοδική διάσπαση των 900 μονάδων, θα ενεργοποιήσει ξανά τους αγοραστές, με την περιοχή των 945 - 950 μονάδων, να αποτελεί το πρώτο σημαντικό επίπεδο αντίστασης.

Συνεχίζει να εντυπωσιάζει ο δείκτης Τραπεζών, με την ΕΤΕ να κρατάει τα ηνία και τις ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ να ακολουθούν. Υπενθυμίζουμε πως η ΕΤΕ έχει ξεπεράσει την τιμή της τελευταίας Α.Μ.Κ. στα 3,00 ευρώ, ενώ οι μετοχές της ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ έφτασαν μία ανάσα από τις τιμές Α.Μ.Κ. του Δεκεμβρίου του 2015, δηλαδή τα 2,00 και 1,00 ευρώ αντίστοιχα. Τέλος, ο μετοχικός τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς υπολείπεται κατά πολύ από την προσαρμοσμένη τιμή Α.Μ.Κ. των 6,00 ευρώ.

Συνολικά, ο κλαδικός δείκτης έχει τα φώτα να κινηθεί ψηλότερα, καθώς υπερέβη την σημαντική αντίσταση των 900 μονάδων και οι υγιείς διορθώσεις του αποφορτίζουν επαρκώς τους ταλαντωτές, αφήνοντας περιθώρια συνέχισης της ανοδικής κίνησης. Βραχυπρόθεσμα, οι 897 μονάδες αποτελούν το πρώτο σημείο στήριξης, ενώ χαμηλότερη στήριξη στις 852 μονάδες, όπου κινούνται οι κυριότεροι κινητοί μέσοι όροι. Πρώτη αντίσταση η ζώνη των 945 - 950 μονάδων, με το ψυχολογικό αλλά και τεχνικό επίπεδο των 1000 μονάδων, να διαμορφώνει την επόμενη ισχυρή αντίσταση του ΔΤΡ.

Την πορεία της Αγοράς θα κρίνουν σε πρώτη φάση τα Διεθνή Χρηματιστήρια, με μια ενδεχόμενη διόρθωση να βαρύνει και το εγχώριο επενδυτικό κλίμα, ενώ καταλυτικά θα είναι τα αποτελέσματα των υπολοίπων τριών συστημικών Τραπεζών, όπου δύναται να διαμορφώσουν την τάση, του κινητήριου για την Αγορά, Τραπεζικού κλάδου”.

Σήμερα

Οι αγορές μετοχών παγκόσμια υποχώρησαν σήμερα Πέμπτη 21/11, καθώς μια νέα κόντρα μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου σχετικά με τους λογαριασμούς των ΗΠΑ στο Χονγκ Κονγκ θα μπορούσε να περιπλέξει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις τους και να καθυστερήσει μια συμφωνία "πρώτης φάσης" την οποία οι επενδυτές αρχικά ελπίζανε ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τώρα.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας μειώθηκε κατά -1,2% ενώ στις 8:50 δική μας ώρα ήταν στο -1,09%, με τον Hang Seng του Χονγκ Κονγκ να υποχωρεί κατά -2%, ενώ στις 8:50 δική μας ώρα ήταν στο -1,59%, όταν ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχωρούσε -1,6%, ενώ στις 8:50 δική μας ώρα ήταν στο -0,48%. Οι κινεζικές μετοχές μειώθηκαν κατά -0,6% ενώ στις 8:50 δική μας ώρα ο σύνθετος δείκτης της Σαγκάης ήταν στο -0,47%,.

Τα ΣΜΕ του S&P500 ESc1 υποχώρησαν κατά 0,5% στις ασιατικές συναλλαγές αρχικά ενώ στις 8:50 δική μας ώρα ήταν στο -0,15%, μια μέρα μετά την πτώση -0,4% του παγκόσμιου δείκτη MSCI για μετοχές, ήταν η μεγαλύτερη πτώση από τις αρχές Οκτωβρίου. Στην Wall Street, και οι τρεις κύριοι δείκτες υποχώρησαν, με τον S & P 500 να χάνει -0,38%.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ πέρασε την Τετάρτη δύο νομοσχέδια που αποσκοπούν να στηρίξουν τους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ και να στείλουν προειδοποίηση στην Κίνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η απόφαση, η οποία έχει εξαγριώσει το Πεκίνο, έχει σταλεί στον Λευκό Οίκο για την έγκριση του Προέδρου Donald Trump. Ένα πρόσωπο εξοικειωμένο με το θέμα είπε ότι ο Trump αναμενόταν να το υπογράψει.

Ο Πρόεδρος δήλωσε στις 11 Οκτωβρίου ότι η συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί σε πέντε εβδομάδες και οι επενδυτές είχαν αρχικά προετοιμαστεί για συμφωνία μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο έστειλαν την απόδοση των 10 ετών ΗΠΑ στο 1,707%, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα σε τρεις εβδομάδες και σε χαμηλότερα επίπεδα κατά 25 μονάδες βάσης από την κορυφή του 1,973%, στις 7 Νοεμβρίου, ένα υψηλό τριμήνου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα