Ομόλογα: Αποκλιμάκωση αποδόσεων με τον εμπορικό πόλεμο στο επίκεντρο

Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019 20:58
UPD:21:00
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Του Γιάννη Παγκαλιά

[email protected]

Μετά από 2 διαδοχικές συνεδριάσεις κατά τις οποίες οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης σημείωσαν άνοδο, σήμερα πραγματοποίησαν στροφή 180 μοιρών υποχωρώντας σε χαμηλό σχεδόν 3 εβδομάδων.

Η ψήφιση νομοσχεδίου από την αμερικανική Γερουσία αναφορικά με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Πεκίνου, το οποίο με ανακοίνωσή του έδειξε την έντονη ενόχληση της κινεζικής κυβέρνησης για την ανάμειξη των ΗΠΑ όπως αναφέρεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας.

Η καινούργια αυτή κλιμάκωση στις σχέσεις των 2 χωρών αυτή τη φορά σε πολιτικό επίπεδο, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επανέλαβε για άλλη μία φορά τις απειλές ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η εμπορική συμφωνία με την Κίνα, πρόσθεσε άλλο ένα πισωγύρισμα στη μακροσκελέστατη λίστα με τις εξελίξεις των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των 2 μεγαλυτέρων οικονομιών στον κόσμο.

Εξελίξεις που αποτέλεσαν το έναυσμα για τους επενδυτές να στραφούν για 1η φορά κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων, εις βάρος των επενδύσεων με μεγαλύτερο ρίσκο όπως είναι οι μετοχές.

Σκεπτικισμό στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων προκάλεσαν και οι δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, με τις οποίες υποστήριξε ότι η ψηφισμένη από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών αναδιάρθρωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, μπορεί να μην γίνει δεκτή από τη Ρώμη.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε σε χαμηλό 2 ½ εβδομάδων στο -0,356%, συμπαρασύροντας και τους κρατικούς τίτλους χρέους της υπόλοιπης Ευρωζώνης.

Το γερμανικό bund έχει απωλέσει 14 μονάδες βάσης από το υψηλό 5 μηνών που σκαρφάλωσε στις αρχές του μήνα.

Στην ΗΔΑΤ στη δευτερογενή αγορά κρατικών ομολόγων οι ελληνικοί τίτλοι αποδόσεις τους ακολούθησαν την τάση που επικράτησε στην ευρωπαϊκή αγορά, με τις αποδόσεις τους να αποκλιμακώνονται.

Η ελληνική αγορά ευνοήθηκε περαιτέρω από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση ώστε το Eurogroup να αποφασίσει την αποδέσμευση της δεύτερης δόσης των μέτρων για το χρέος αξίας 767 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο όγκος συναλλαγών ανήλθε στα 23 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 18 αφορούσαν εντολές αγοράς.

Η απόδοση του 10ετούς έκλεισε στο 1,38% και το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου διαμορφώθηκε στις 176 μονάδες βάσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα