Σε αναβάθμιση της σύστασής για την Ελλάδα σε «υπεραπόδοση» (overweight) από ουδέτερη προέβη η HSBC, ενώ υποβάθμισε σε ουδέτερη εκείνη για την Αίγυπτο και εξηγεί πού υπερισχύει η χώρα μας. Οι αναλυτές της HSBC βλέπουν ανάπτυξη 1,7% φέτος και 2,2% το 2020 για την ελληνική οικονομία, με ελαφρά επιβράδυνση στο 2% από το 2021. Σημειώνουν δε πως για να επιτευχθούν υψηλότεροι ρυθμοί, το κλειδί βρίσκεται στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων.
«Το γεγονός ότι πέρυσι οι ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα από την ένταξη στο ευρώ (2% του ΑΕΠ) και η αξιοσημείωτα φιλική προς τις επιχειρήσεις στάση της νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι ενθαρρυντικά» αναφέρει η HSBC, η οποία σημειώνει ότι το χρηματιστήριο έχει πολύ καλές επιδόσεις φέτος, αλλά έχει ακόμα δρόμο μπροστά του.
Σύμφωνα με τη βρετανική τράπεζα ο καλύτερος τρόπος να «παίξεις» στο ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα είναι ποντάροντας στις τράπεζες, για τις οποίες άλλωστε έχει αναβαθμίσει τη σύστασή της σε «αγορά» (buy). H εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής ατζέντας, τα μακροοικονομικά δεδομένα και η αναμενόμενη πρόοδος στον τραπεζικό τομέα, εκτιμάται ότι θα δώσουν κι άλλη ώθηση στην αγορά.
Σε μία σύγκριση με την Αίγυπτο η HSBC σχολιάζει πως οι προοπτικές των δύο χωρών κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση. «Στην Ελλάδα όλα φαίνεται να κινούνται με πιο θετικό τρόπο. Αντιθέτως στην Αίγυπτο το μακροοικονομικό τοποίο έχει καταστεί λιγότερο υποστηρικτικό» σημειώνουν οι ειδικοί της HSBC. Όπως εξηγούν στη χώρα μας η εκλογή μίας πιο φιλικής προς τις επιχειρήσεις κυβέρνησης και η ενίσχυση της ανάπτυξης φαίνεται να βλετιώνουν τη βιωσιμότητα του χρέους, γεγονός που με τη σειρά του έχει βελτιώσει αισθητά τις προοπτικές της αγοράς μετοχών.
Η ελληνική αγορά μετοχών παρουσιάζει και πιο ευνοϊκή εικόνα στην αποτίμηση των μετοχών. Αν και το PE (τιμή προς εκτιμώμενα κέρδη) των ελληνικών μετοχών είναι 15,4 και επομένως αρκετά υψηλότερο από το 10,8 της Αιγύπτου, οι αναθεωρήσεις των κερδών στην Ελλάδα είναι αισθητά ισχυρότερες. Επιπλέον η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει κοντά στο 1,5%, όταν του αιγυπτιακού είναι στο 14%. Στο πλαίσιο αυτό τα πραγματικά επιτόκια, με βάση και τον πληθωρισμό, διαμορφώνονται στο 2,2% και 10,9% αντίστοιχα.
Όσον αφορά στο positioning των επενδυτών, η διασπορά των επενδύσεων στην Ελλάδα είναι πολύ μικρότερη από αυτή της Αιγύπτου, με τον HSBC να χαρακτηρίζει την Αίγυπτο ως ένα αρκετά «συνωστισμένο» trade.
Για τη σύστασή της ανά κλάδο επισημαίνει ότι η αλλαγή στη στάση της αναμένεται να υλοποιηθεί κυρίως μέσω προσαρμογών στην έκθεση που έχει στον χρηματοοικονομικό κλάδο.
naftemporiki.gr