Από την έντυπη έκδοση
Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]
Στα 20 εκατ. ευρώ ανέρχεται η πίστωση που αφορά τις πληρωμές των δικαιούχων των συνολικά 114 σχεδίων που έχουν ενταχθεί στα Μέτρα 3.2.2 και 4.2.4 «Παραγωγικές επενδύσεις στην Υδατοκαλλιέργεια» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑλΘ) 2014-2020. Χθες γνωστοποιήθηκε ότι με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης «ξεκλειδώνουν» επιπλέον 8 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια πίστωσης 12 εκατομμυρίων ευρώ η οποία είχε εγκριθεί στις αρχές του 2019, προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στις καταβολές της δημόσιας χρηματοδότησης στους δικαιούχους που έχουν ενταχθεί στα μέτρα. Με το επιπλέον ποσό των 8 εκατ. ευρώ το ποσοστό της κάλυψης της δημόσιας δαπάνης των συγκεκριμένων σχεδίων διαμορφώνεται στο 50%.
Συγκεκριμένα τα 114 επενδυτικά σχέδια έχουν επιλέξιμο προϋπολογισμό 96,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περί τα 40 εκατ. ευρώ αποτελούν τη δημόσια δαπάνη (εθνικοί και κοινοτικοί πόροι).
Η λίστα με τις επιλέξιμες επενδύσεις περιλαμβάνει πάνω από 60 εταιρείες, ωστόσο τη μερίδα του λέοντος κατέχει το σχήμα των εταιρειών που ανήκουν στον όμιλο Andromeda, δηλαδή οι εταιρείες Ανδρομέδα, Νηρεύς και Σελόντα.
Συνολικά οι τρεις εταιρείες βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης συνολικά 47 επενδυτικών σχεδίων επιλέξιμου προϋπολογισμού 44,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 13,7 εκατ. ευρώ αποτελούν δημόσια δαπάνη στο πλαίσιο των μέτρων του ΕΠΑλΘ. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία Σελόντα δρομολογεί 24 επενδυτικά σχέδια επιλέξιμου προϋπολογισμού 14,5 εκατ. ευρώ, η Νηρεύς 17 επενδύσεις προϋπολογισμού 23,6 εκατ. ευρώ και η Ανδρομέδα 6 σχέδια προϋπολογισμού 6,1 εκατ. ευρώ. Η εθνική και κοινοτική συμμετοχή σε όλα τα εγκεκριμένα σχέδια ανέρχεται στο 30%.
Σημαντικές επενδύσεις
Στη λίστα περιλαμβάνονται και άλλες σημαντικές επενδύσεις, όπως τα τρία σχέδια της Γαλαξίδι Ιχθυοκαλλιέργειες, συνολικού ύψους 8,3 εκατ. ευρώ, που αφορούν τον εκσυγχρονισμό και την αύξηση δυναμικότητας με παράλληλη επέκταση των κτηριακών εγκαταστάσεων, της Mare Magnum A.E., που αφορά την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό πλωτής μονάδας πάχυνσης με αύξηση δυναμικότητας και ίδρυση υποστηρικτικών έργων συσκευασίας παραγόμενων προϊόντων, επιλέξιμου προϋπολογισμού 4,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% αποτελεί δημόσια δαπάνη, της Lemond CΟ, που αφορά την ίδρυση και λειτουργία ιχθυογεννητικού σταθμού δυναμικότητας 27.000.000 ιχθυδίων που βρίσκεται στη θέση Κακοδίκη Δήμου Ερέτριας επιλέξιμου προϋπολογισμού 2,8 εκατ. ευρώ, της ΝΙΜΟΣ (το 70% της οποίας ελέγχεται από τη Σελόντα) που αφορά την επέκταση και την αύξηση δυναμικότητας και τον εκσυγχρονισμό μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στη θέση Νησίδα Μάκρη, Δήμου Χάλκης, προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο ορίζοντας ολοκλήρωσης των εν λόγω επενδύσεων αναμένεται πριν από το τέλος της προγραμματικής περιόδου και τοποθετείται το 2021. Να σημειωθεί ότι με βάση τους φακέλους που υποβλήθηκαν αναμένεται ότι θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 160 νέες θέσεις εργασίας.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η υλοποίηση του ΕΠΑλΘ εξακολουθεί να παρουσιάζει υστέρηση ως προς τη συνολική και την τομεακή επίτευξη των στόχων του (άξονας υδατοκαλλιέργειας). Οι άξονες ενδιαφέροντος για την υδατοκαλλιέργεια είναι κυρίως η «Προτεραιότητα 2» με συνολικό προϋπολογισμό 89,7 εκατ. εύρω όπου προβλέπεται η χρηματοδότηση 13 διαφορετικών μέτρων και η «Προτεραιότητα 5» όπου προβλέπεται η χρηματοδότηση δράσεων εμπορίας και μεταποίησης και έχει συνολικό προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ. Σε όρους απορροφητικότητας τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία αναφέρουν ενεργοποίηση του προγράμματος μέσω προσκλήσεων 389 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 74% της δημόσιας δαπάνης και αφορά την ενεργοποίηση 19 μέτρων και πληρωμές ύψους 66 εκατ., που αντιστοιχούν σε 13% της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος.