Βουλή: Ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα η συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2007 09:29

Με την ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα, στην ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2008.

Την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης περιέγραψε τους στόχους της οικονομικής πολιτικής για το 2008.

«Ο προϋπολογισμός του 2008 αποτελεί ένα νέο ξεκίνημα για να αντιμετωπίσουμε πολλές από τις δυσκολίες που παραμένουν στην ελληνική οικονομία και στην ελληνική κοινωνία. Στοχεύει στην αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στην εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης, στην περαιτέρω εξυγίανση του ευρύτερου δημόσιου τομέα και στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και υπογράμμισε ότι αυτοί οι στόχοι είναι πλέον εφικτοί, καθώς η πολιτική της κυβέρνησης έχει αποδώσει ήδη καρπούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε: «Αποκαταστήσαμε τη δημοσιονομική διαφάνεια και περιορίζουμε δραστικά τα δημοσιονομικά ελλείμματα, επιτύχαμε την έξοδο από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, στην οποία μας οδήγησε ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός των κυβερνήσεων του χθες, μειώνουμε τη φορολογία για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, δημιουργούμε ισχυρά κίνητρα για επενδύσεις, ενισχύουμε με αποτελεσματικές δράσεις τις εξαγωγές μας».

«Υπερδιπλασιάσαμε την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, με στοχευμένες πρωτοβουλίες ενισχύουμε την κοινωνική συνοχή, δίνουμε ισχυρή ώθηση στην απασχόληση, την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, η περιφερειακή σύγκλιση επιταχύνεται και, παρά την αλματώδη άνοδο των τιμών του πετρελαίου, διασφαλίζουμε ρυθμούς ανάπτυξης που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη», προσέθεσε ο υπουργός Οικονομίας.

Ο κ. Αλογοσκούφης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της ανάπτυξης, τονίζοντας ότι οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας στηρίζονται σε στέρεες βάσεις για τα επόμενα χρόνια, καθώς πλέον ωριμάζουν οι μεταρρυθμίσεις που έκανε η κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι αυτές οι προοπτικές στηρίζονται:

α) στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων της επόμενης προγραμματικής περιόδου, που θα ξεπεράσουν τα 24 δισ. ευρώ

β) στο ευρύ πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, που θα φτάσει το 2008 τα 9,3 δισ. ευρώ

γ) στις ιδιωτικές επενδύσεις που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο του επενδυτικού νόμου του 2005 και φτάνουν ήδη τα 8,78 δισ. ευρώ

δ) στις Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα που έχουν εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή και ξεπερνούν ήδη τα 3,1 δισ. ευρώ και

ε) στο γεγονός ότι η ανάπτυξη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αυξάνει τη ζήτηση για τα ελληνικά προϊόντα και τις ελληνικές υπηρεσίες.

Ο κ. Αλογοσκούφης απάντησε αναλυτικά στις αιτιάσεις της γενικής εισηγήτριας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λ. Κατσέλη, ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στηρίζεται σε μύθους.

«Μας είπατε ότι είναι μύθος η αύξηση των εξαγωγών και η δημοσιονομική εξυγίανση. Η πραγματικότητα όμως είναι φυσικά άλλη: με τη νέα εξαγωγική πολιτική μας, οι εξαγωγές ανακάμπτουν και από 8,4% του ΑΕΠ το 2004 πλησιάζουν σήμερα το 9,6%.

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία για πρώτη φορά δεν αμφισβητεί την αξιοπιστία των ελληνικών στοιχείων», σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης και αντέτεινε: «Ακόμα και τις μειώσεις των φόρων επιχειρείτε να παρουσιάσετε ως μύθο, είναι μύθος όμως ότι αυξήθηκε το αφορολόγητο κατά 2.000 ευρώ; Είναι μύθος ότι μειώνεται ο κεντρικός φορολογικός συντελεστής από 30% στο 25%;».

Στον υπουργό Οικονομίας απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος, λέγοντας ότι το υπουργείο Οικονομίας, στους σχεδιασμούς του για τα έσοδα, έχει συνυπολογίσει και την αύξηση του ΦΠΑ και διερωτήθηκε μάλιστα γιατί αυτό δεν ανακοινώνεται.

«Εάν θέλετε ο προϋπολογισμός να έχει οποιαδήποτε αξιοπιστία, θα πρέπει να αυξήσετε, όπως σχεδιάζετε, τον ΦΠΑ, διαφορετικά δεν βγαίνει η αύξηση των φορολογικών εσόδων», ανέφερε ο κ. Πάγκαλος και συμπλήρωσε απευθυνόμενος στον κ. Αλογοσκούφη: «Θα πρόκειται για θαύμα, αν γίνει κάτι τέτοιο, θα γίνετε παγκόσμιος πρωταθλητής».

Ο κ. Πάγκαλος κατήγγειλε επιπλέον την κυβέρνηση ότι δεν πραγματοποίησε καμία από τις παλαιότερες δεσμεύσεις της με «μερική» εξαίρεση την περίπτωση των τριτέκνων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα