Σενάρια με 10 εκπλήξεις για την πορεία των αγορών

Τι αναφέρει η έκθεση της UBS για το 2008
Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2007 09:33

ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ την παράδοσή της να δημοσιεύει στα τέλη κάθε έτους τις προοπτικές και τις πιθανές εκπλήξεις της επόμενης χρονιάς, η UBS δημοσιεύει στην τελευταία έκθεσή της για το 2008 λίστα με δέκα πιθανές εκπλήξεις για το 2008 προκειμένου να αναδείξει τα σενάρια και τους κινδύνους για την πορεία των αγορών.

Στην έκθεση Global Economic Perspectives η UBS αναλύει ειδικότερα τις εξής εκπλήξεις:

1) Θετική υπέρβαση των προσδοκιών για την παγκόσμια ανάπτυξη.

2) Σημαντική υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου.

3) Ανατίμηση του δολαρίου.

4) Σύννεφα στο παγκόσμιο εμπόριο.

5) Αποπληθωρισμό στις ανεπτυγμένες οικονομίες και πληθωρισμό στις αναδυόμενες.

6) Ισχυρές επιδόσεις του χρηματοοικονομικού κλάδου.

7) Υποαπόδοση των αναδυόμενων αγορών.

8) Υπεραπόδοση των ιαπωνικών μετοχών.

9) Σταθεροποίηση των διακυμάνσεων των χρηματιστηρίων σε χαμηλότερα επίπεδα.

10) Απότομη πτώση του πληθωρισμού στην Κίνα.

Εκπληξη 1η: Η εκτίμηση της UBS για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι ότι θα επιβραδυνθεί το 2008 στο 4,3% από 4,9% το 2007. Η εκτίμηση είναι ελαφρώς χαμηλότερη από το consensus της αγοράς, ενώ δίνεται έμφαση στο ρίσκο για πτώση στις αγορές από χαμηλότερη ανάπτυξη.

Εκπληξη θα αποτελούσε μια πιο ισχυρή παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα, η οποία θα μπορούσε να προέλθει από κινήσεις των κεντρικών τραπεζών για ενίσχυση της ρευστότητας στο σύστημα, με αποτέλεσμα τόνωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης, του δανεισμού και της κατανάλωσης, καθώς επίσης και από μια ταχύτερη αποκατάσταση της ηρεμίας στις αγορές στεγαστικής πίστης, την οποία όμως η UBS θεωρεί απίθανη.

Η υψηλότερη της αναμενόμενης παγκόσμια ανάπτυξη θα ευνοήσει την εταιρική κερδοφορία, στη συνέχεια τις μετοχικές αγορές και τις αποτιμήσεις, αλλά μπορεί επίσης να αναζωπυρώσει τους πληθωριστικούς φόβους, αναστέλλοντας τις προσδοκίες για χαλαρότερη νομισματική πολιτική. Ωφελημένο από την ισχυρότερη ανάπτυξη θα είναι το δολάριο.

Εκπληξη 2: Με τις τιμές του πετρελαίου να έχουν σχεδόν αγγίξει τα 100 δολάρια/βαρέλι το 2007 και με την πεποίθηση της αγοράς ότι οι τιμές θα κρατηθούν στα ίδια ή υψηλότερα επίπεδα το 2008 λόγω της επιβράδυνσης στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση ενέργειας στην Κίνα και στις αναδυόμενες αγορές, έκπληξη θα αποτελέσει η απότομη υποχώρηση των τιμών του μαύρου χρυσού. Η UBS πιθανολογεί ότι το 2008 οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρήσουν στα 50 - 60 δολάρια/βαρέλι.

Εκπληξη 3: Η UBS εκτιμά ότι βραχυπρόθεσμα το δολάριο θα παραμείνει υπό πίεση ειδικά έναντι του ευρώ. Ωστόσο, μετά τα μέσα του 2008 υπάρχει προοπτική ανάκαμψης του δολαρίου, καθώς από το διάστημα αυτό αναμένονται μειώσεις επιτοκίων και από άλλες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, από την οποία η UBS περιμένει δύο μειώσεις επιτοκίων κατά 0,25 της μονάδος έκαστη το β' και το γ' τρίμηνο του 2008. Η έκπληξη θα είναι συντομότερη και μεγαλύτερη, αντιστροφή της πτώσης για το δολάριο.

Εκπληξη 4: Η κρίση στη στεγαστική πίστη και στον τραπεζικό κλάδο της αναμένεται να οδηγήσει σε επιβράδυνση της ανάπτυξης στις χώρες του ΟΟΣΑ, ειδικά αναφορικά με τις καταναλωτικές δαπάνες. Ετσι, η αύξηση κατά 10% στις εξαγωγές παγκοσμίως το 2007 που ακολούθησε ένα μέσο όρο ετήσιας αύξησης των εξαγωγών της τάξης του 6% την προηγούμενη δεκαετία θα υποχωρήσει σημαντικά, επηρεάζοντας ιδίως τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Εκπληξη 5: Ο αποπληθωρισμός είναι ορατό ενδεχόμενο για σημαντικά μέρη του ανεπτυγμένου κόσμου, ενώ οι αναδυόμενες αγορές είναι ευαίσθητες στον πληθωρισμό λόγω της μεγαλύτερης εξάρτησής τους από τις τιμές των εμπορευμάτων.

Εκπληξη 6: Οι αποτιμήσεις των μετοχών του χρηματοοικονομικού κλάδου παραμένουν εξαιρετικά φθηνές, αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει όσο παραμένουν οι αβεβαιότητες για την αξία των περιουσιακών στοιχείων, τις διαγραφές δανείων και τη μελλοντική δυνατότητα μόχλευσης των ισολογισμών, χωρίς να υπολογίσει κανείς τα χαμηλότερη κερδοφορία βραχυπρόθεσμα.

Για να πάει καλά ο χρηματοοικονομικός κλάδος θα πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα των subprime δανείων, να μειωθούν οι επισφάλειες και οι διαγραφές, να βελτιωθούν οι συνθήκες διατραπεζικού δανεισμού και βεβαίως να αντιστραφεί το αρνητικό επενδυτικό αίσθημα. Εκπληξη 7: Με τις παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές να έχουν προσφέρει ετήσιες αποδόσεις 35% την τελευταία πενταετία, με ένα ακόμη υψηλότερα beta, δεν είναι δύσκολο να υποθέσει κανείς απογοητευτικές αποδόσεις το 2008, ειδικά σε περίπτωση ύφεσης στις ΗΠΑ.

Το πιο ενδιαφέρον και καθόλου απίθανο σενάριο είναι υποαπόδοση των αναδυόμενων αγορών σε περιβάλλον ήπιας επιβράδυνσης στις ΗΠΑ. Οι αναδυόμενες αγορές ήδη διαπραγματεύονται με premium έναντι των παγκόσμιων αποτιμήσεων σε επίπεδο κερδών και RoE, ενώ η υπεραπόδοσή τους εφεξής εξαρτάται από τη διατηρησιμότητα της ταχύτερης αύξησης των κερδών εν μέσω παρόμοιου volatility με ομοειδείς αγορές.

Εκπληξη 8: Επαναπροσανατολισμός των Ιαπώνων επενδυτών στην αγορά της χώρας τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπεραπόδοση του ιαπωνικού χρηματιστηρίου. Καταλύτης για την επιστροφή ιαπωνικών κεφαλαίων στη χώρα τους εκτιμάται ότι θα είναι η ένταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με εξαγορές και συγχωνεύσεις, επιστροφές κεφαλαίου ή αυξήσεις στα μερίσματα, κινήσεις που θα συνιστούσαν ένα φιλικότερο για τον μέτοχο περιβάλλον.

Εκπληξη 9: Η διακύμανση στις αγορές αυξήθηκε σημαντικά από τις αρχές του 2007, με το δείκτη VIX να έχει αυξηθεί από το 10% στο 20% - 30%. Αν η κρίση στις πιστωτικές αγορές και τη ρευστότητα παραμείνει, το volatility ίσως βρεθεί ακόμα υψηλότερα. Υποχώρησή του το 2008 θα αποτελεί έκπληξη, αν και αυτό δεν θεωρείται απίθανο.

Εκπληξη 10: Μια μεγάλη έκπληξη για την Κίνα θα είναι αν ο πληθωρισμός της που εκτινάχθηκε στο 7% από 2,5% σε ετήσια βάση τα προηγούμενα τρίμηνα υποχωρήσει γύρω στα μέσα του 2008. Ο πληθωρισμός στη χώρα τροφοδοτείται από τις αυξήσεις των μισθών και το ενεργειακό κόστος, καθώς επίσης και από την αύξηση της διαθέσιμης ρευστότητας. Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχουν εκτεταμένες πληθωριστικές πιέσεις σε ευρύτερους τομείς πέραν των διατροφικών αγαθών.

Ανάπτυξη, επιτόκια, ισοτιμίες

Οι προβλέψεις της UBS για την ανάπτυξη είναι στο 2,1% για τις ΗΠΑ (από 2,2% το 2007) και 1,6% για την Ευρωζώνη (από 2,6% το 2007). Η πρόβλεψη για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη είναι 4,3% από 4,6% φέτος. Για τα επιτόκια η UBS αναμένει μείωση του παρεμβατικού επιτοκίου της Fed στο 3,5% το 2008, ενώ λέει πως η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα έχει εξασθενήσει στο 1,35 το Δεκέμβριο του 2008.

ΝΕΝΑ ΜΑΛΛΙΑΡΑ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα