Οι οφειλές των νοικοκυριών προς την εφορία εξακολουθούν να φουσκώνουν, έχοντας υπερβεί τα 104,9 δισ. ευρώ. Ωστόσο ο ρυθμός αύξησης έχει περιοριστεί σημαντικά. Το πρώτο οκτάμηνο δημιουργήθηκαν νέες οφειλές ύψους 5,3 δισ. ευρώ, με το ποσό αυτό να είναι μειωμένο κατά 2,6 δισ. ευρώ σε σχέση με τις νέες οφειλές του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.
Τα στοιχεία αυτά επισημαίνονται στην πρόσφατη έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής και δείχνουν αύξηση των εμπρόθεσμων πληρωμών των φορολογούμενων και του βαθμού συμμόρφωσής τους στις υποχρεώσεις που έχουν προς την εφορία.
Η ίδια εικόνα προκύπτει και από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά φορολογικής συμμόρφωσης κατά τη διάρκεια του εννεαμήνου Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2019.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ το υψηλότερο ποσοστό συμμόρφωσης 90,04% παρουσιάζουν οι πληρωμές φόρου εισοδήματος από τις επιχειρήσεις. Στο 84,09% ανέρχεται η συμμόρφωση στον ΦΠΑ, ενώ στο 74,50% κυμαίνεται το αντίστοιχο ποσοστό για τις πληρωμές του ΕΝΦΙΑ.
Στην τελευταία θέση με 69,47% βρίσκεται η φορολογική συμμόρφωσή στις πληρωμές του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων παρουσιάζοντας, ωστόσο, αύξηση συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Στο σύνολο των φόρων το ποσοστό της έγκαιρης καταβολής των υποχρεώσεων των φορολογούμενων και των επιχειρήσεων ανέρχεται στο 81,81%, ποσοστό που, επίσης, είναι αυξημένο συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη.
Αναλυτικότερα από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση του Γραφείου Προυπολογισμού του Κράτους στη Βουλή προκύπτουν τα ακόλουθα:
Από τα 4,351 εκατομμύρια οφειλέτες, τα 2,547 εκατομμύρια χρωστούν στην εφορία λιγότερα από 500 ευρώ. Ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 32.455 άτομα μέσα σε ένα δωδεκάμηνο, αλλά παρ’ όλα αυτά το συνολικό τους χρέος συμπιέστηκε από τα 320,5 εκατ. ευρώ στα 314,3 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, μειώθηκε κατά 6,2 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, ο αριθμός των οφειλετών που χρωστούν από 500 ευρώ έως 10.000 ευρώ μειώθηκε από το 1,508 εκατομμύριο στο 1,503 εκατομμύριο φέτος, δηλαδή κατά 5.716 άτομα.
Όσο για τις οφειλές αυτής της κατηγορίας, σημείωσαν αύξηση κατά 23,9 εκατ. ευρώ: από τα 3,521 δισ. ευρώ στα 3,545 δισ. ευρώ. Το πρώτο λοιπόν συμπέρασμα προκύπτει εύκολα από τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού: η συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών -τα 4,05 εκατομμύρια από τα 4,351 εκατομμύρια άτομα- χρωστούν μικρά ποσά κάτω των 10.000 ευρώ και έχουν «συγκρατήσει» τα χρέη τους στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, καταβάλλοντας προφανώς κάθε δυνατή προσπάθεια τακτοποίησης. Από την άλλη, οι έχοντες μεγάλα χρέη, άνω των 10.000 ευρώ ο καθένας, συσσωρεύουν ολοένα και περισσότερες οφειλές.