Χρηματιστήρια: Επανήλθε η ηρεμία στις αγορές, νέα ιστορικά ρεκόρ στη Wall

Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019 20:30
UPD:20:41
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Μετά από μία ταραχώδη εβδομάδα στη διάρκεια της οποίας οι μετοχές δοκιμάσθηκαν αρκετά τόσο από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας, όσο και από τα δυσοίωνα μηνύματα των μακροοικονομικών δεικτών, τα χρηματιστήρια έκλεισαν την εβδομάδα σε θετικό κλίμα.

Ο οικονομικός  σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου δήλωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι ΗΠΑ και Κίνα βρίσκονται πολύ κοντά σε μία προσωρινή εμπορική συμφωνία, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γοίλμπουρ Ρος σε τηλεοπτική του συνέντευξη, δηλώσεις που λειτούργησαν σαν σανίδα σωτηρίας για τους αποπροσανατολισμένους κατά τη διάρκεια της εβδομάδας επενδυτές.

Η αλλαγή πλεύσης της Ουάσιγκτον σε σχέση με το Πεκίνο που μεσοβδόμαδα είχε υποστηρίξει ότι οι συνομιλίες είχαν μείνει στάσιμες, επανέφερε τη χαμένη αισιοδοξία στη Wall Street και τους 3 βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες ενδοσυνεδριακά σε νέα ιστορικά υψηλά ρεκόρ.

Στην Ευρώπη ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 έκλεισε με κέρδη 0,40% στις 406,04 μονάδες και επανήλθε σε τροχιά για να καταρρίψει το ιστορικό υψηλό ρεκόρ των 414,06 μονάδες.

Οι κλάδοι των πρώτων υλών και της τεχνολογίας που είναι ευαίσθητοι στο εμπόριο ηγήθηκαν των κερδών, σημειώνοντας άνοδο 1,30% και 1,13% αντίστοιχα, ενώ 0,73% υψηλότερα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η μετοχή της Maersk ενισχύθηκε 5,77%, μετά την ανακοίνωση της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης κοντέινερ στα εμπορικά πλοία στον κόσμο, δήλωσε ότι παρά την αβεβαιότητα στις οικονομικές προοπτικές για το 2019, η μείωση του λειτουργικού κόστους θα βοηθήσει στην αύξηση των κερδών για την τρέχουσα χρονιά.

Στην Ασία το χρηματιστήριο της Σανγκάης για άλλη μία συνεδρίαση χάραξε αντίθετη πορεία από τη γενικευμένη ανοδική τάση των αγορών, κλείνοντας με απώλειες 0,64% (την Πέμπτη ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη όταν τα περισσότερα χρηματιστήρια κινήθηκαν πτωτικά εν μέσω απογοητευτικών μακροοικονομικών στοιχείων).

Το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ έμεινε σχεδόν αμετάβλητο (+0,01%), ενώ Τόκιο και Σεούλ κατέγραψαν κέρδη 0,70% και 1,07% αντίστοιχα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα