Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Για τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους τα ομόλογα της Ευρωζώνης επιδίδονταν σε συγχρονισμένο ράλι και μάλιστα αυτά του Νότου- με τα ελληνικά οδηγό- ανέπτυσσαν υψηλότερες ταχύτητες. Οι τιμές απογειώνονταν και οι αποδόσεις βούλιαζαν για το σύνολο των τίτλων των 19, που μοιράζονται το ενιαίο νόμισμα. Αυτός ο συγχρονισμός έσπασε την τελευταία εβδομάδα, με τους επενδυτές να διακρίνουν και πάλι μεταξύ ασφαλών καταφυγίων και ομολόγων, τα οποία θεωρούν ότι ενέχουν κάποιο ρίσκο.
Υπό τις συνθήκες αυτές η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς έχει αυξηθεί αισθητά αυτή την εβδομάδα, ενώ σε μικρότερο βαθμό έχουν επίσης αυξηθεί οι αποδόσεις ιταλικών, ισπανικών και πορτογαλικών. Γερμανία και Γαλλία από την άλλη είδαν το κόστος δανεισμού τους στηνα γορά χρέους να μειώνεται σημαντικά.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετους επιστρέφει σήμερα πάνω από το 1,5% και ειδικότερα σκαρφαλώνει στο 1,55% αυξημένη κατά οκτώ μονάδες βάσης ή 5,38% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση. Την περασμένη Παρασκευή είχε κλείσει στο 1,31%, ενώ θα πρέπει να θυμίσουμε ότι στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας είχε προς στιγμήν υποχωρήσει ακόμη και χαμηλότερα από εκείνη του αντίστοιχου ιταλικού. Η αύξηση των 24 μονάδων βάσης σε μία εβδομάδα είναι κάτι που είχαμε να δούμε πολύ καιρό στην ΗΔΑΤ και έρχεται ως υπενθύμιση ότι το σκηνικό στις αγορές όσο ευνοϊκό και εάν φαίνεται, μπορεί ανά πάση στιγμή να ανατραπεί.
Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς σήμερα υποχωρεί πέντε μονάδες βάσης, στο 1,38%, αλλά σε εβδομαδιαία βάση είναι αυξημένη κατά 11 μονάδες βάσης. Πρόκειται μάλιστα για την τέταρτη διαδοχική εβδομάδα κατά την οποία το κόστος δανεισμού της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του ευρώ ακολουθεί την ανιούσα.
Παρόμοια η εικόνα για το ισπανικό δεκαετές, με την απόδοσή του να ανεβαίνει στο 0,45%, αυξημένη κατά περισσότερο από 10 μονάδες βάσης σε μία εβδομάδα και το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού να ανοίγει στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Η απόδοση του Bund δεκαετούς διάρκειας είναι στο -0,33%, μειωμένη κατά οκτώ μονάδες βάσης σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τα μέσα Αυγούστου. Η απόδοση του αντίστοιχου γαλλικού έχει υποχωρήσει 5 μονάδες βάσης στο ίδιο διάστημα και του ολλανδικού περίπου επτά. H μαζική αυτή στροφή στον πυρήνα της Ευρωζώνης δείχνει ότι η αγορά ομολόγων σε καμία περίπτωση δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία που διακρίνουμε τις τελευταίες ημέρες στις αγορές μετοχών ότι τα χειρότερα για τις εμπορικές αντιπαραθέσεις και την παγκόσμια ανάπτυξη έχουν πια περάσει.