Βρετανία: Σκληρές κόντρες για το κόστος των σχεδίων εθνικοποίησης μονάδας της BT

Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019 11:05
UPD:11:14
REUTERS/Phil Noble

Το Εργατικό Κόμμα έχει δεσμευθεί να προσφέρει δωρεάν ευρυζωνικές συνδέσεις (full fiber broadband) για όλους μέσα σε μία δεκαετία. Πώς θα το κάνει αυτό; Εθνικοποιώντας τη μονάδα Openreach της BT με κόστος 20 δισ. στερλίνων. Το ποσό αυτό θα το αντλήσει εν μέρει από τη φορολόγηση πολυεθνικών κολοσσών του τεχνολογικού κλάδου, όπως οι Amazon.com, Facebook και Google. 

Το σκεπτικό των Εργατικών πως «αυτό που κάποτε ήταν πολυτέλεια, σήμερα είναι μία υπηρεσία κοινής ωφελείας» είναι αποδεκτό από μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης. H ανάγκη να σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος της φορολογίας οι τεχνολογικοί κολοσσοί είναι επίσης ευρέως αποδεκτή. Αυτό που αμφισβητείται ωστόσο είναι η οικονομική λογική της εθνικοποίησης και κυρίως το τίμημά της. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της BT αμφισβήτησε ευθέως τον υπολογισμό των 20 δισ. στερλινών, υποστηρίζοντας ότι το πραγματικό κόστος θα ήταν πέντε φορές υψηλότερο, φθάνοντας τα 100 δισ. στερλίνες. 

Να σημειωθεί ότι στον απόηχο των αντιπαραθέσεων για την εθνικοποίηση της μονάδας Openreach, η μετοχή της BT βλέπει σήμερα τη μετοχή της στο Λονδίνο να υποχωρεί έως και 3,7%. Η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώνεται κοντά στα 18,9 δισ. στερλίνες. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα