Με επενδυτική «dream team» η Αττικά Πολυκαταστήματα

Η Virtus αποκτά το 25,2% και μεγεθύνει τις προοπτικές επέκτασης
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019 11:18
UPD:11:18

Από την έντυπη έκδοση

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Η Virtus International Partners, του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου, που εκπροσωπεί ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα (όμιλος Λασκαρίδη, Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, Γιάννης Σαραντίτης, Όμιλος Τσάκου και θεσμικά χαρτοφυλάκια), επενδύει στην Αττικά Πολυκαταστήματα, η οποία αποκτά πρόσβαση σε νέα κεφάλαια, τεχνογνωσία και δίκτυο συνεργειών, που ανοίγουν τον δρόμο στο σημερινό management να αξιοποιήσει τις επενδυτικές ευκαιρίες και να δώσει ώθηση στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας.

Με «ομπρέλα» μια νέα εταιρεία συμμετοχών η ομάδα των βασικών μετόχων της Αττικά Πολυκαταστήματα γίνεται μέρος μιας οντότητας με ισχυρή κεφαλαιακή θέση και δομή, μέσω της οποίας μπορεί να υλοποιήσει ταχύτερα τα επενδυτικά της σχέδια, καθώς εξισορροπεί τον επενδυτικό κίνδυνο και ισχυροποιεί τη διαπραγματευτική της θέση τόσο στην τοπική αγορά, εν όψει των επενδυτικών ευκαιριών που προοιωνίζονται για το λιανεμπόριο μεγάλα έργα, όπως στο πρώην Ελληνικό, όσο και στο εξωτερικό, όπου -εκτός των συζητήσεων που διεξάγει με διεθνείς οίκους για συμφωνίες αντιπροσώπευσης- σχεδιάζει και επέκταση της αλυσίδας attica σε νέες γεωγραφικές περιοχές, με την Κύπρο να εμφανίζεται ως πρώτος προορισμός.

Το εν εξελίξει επενδυτικό πλάνο, το οποίο επικεντρώνεται σήμερα στην επέκταση του attica στο City Link κατά 4.000 τ.μ. (ενσωματώνοντας εγκαταστάσεις της Τράπεζας Πειραιώς) αποκτά νέο ενδιαφέρον υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων. Η επένδυση, που αναμένεται -με βάση αρχικές εκτιμήσεις- να προσθέσει πάνω από 15 εκατ. ευρώ στον κύκλο εργασιών της εταιρείας (ο οποίος κυμαίνεται στα 200 εκατ. ευρώ ετησίως) προβλέπεται να αποτελέσει τον «καμβά» για την επίτευξη των νέων στρατηγικών στόχων, που επεκτείνονται πέραν της διαχείρισης πολυκαταστημάτων: επέκταση της αλυσίδας attica, ανάπτυξη δραστηριότητας στο χονδρικό εμπόριο, ισχυροποίηση της δραστηριότητας στα καλλυντικά, περαιτέρω ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και ανάπτυξη boutique στο πλαίσιο συνεργασιών με οίκους μόδας που ενδιαφέρονται για τοποθέτηση σε πρωτοποριακές αναπτύξεις όπως αυτή του Ελληνικού. Ουσιαστικά θα επιχειρηθεί η ανάπτυξη ενός νέου concept, που θα είναι σε θέση να στεγάσει συνεργασίες με διεθνείς οίκους υψηλών απαιτήσεων (up scale, του τύπου Prada, Chanel κ.ο.κ.).

Υπό το νέο σχήμα, οι μέτοχοι αναμένεται να αποκτήσουν άμεσα το υπόλοιπο των μετοχών της Αττικά Πολυκαταστήματα (25,2%) που είχε περιέλθει στις τράπεζες, σε συνέχεια της εκποίησης του «πακέτου» (10,5%+25,2%) που κατείχε η Folli Follie, μέσω πλειστηριασμού.

Η Αττικά Πολυκαταστήματα είχε ήδη αποκτήσει το 10% έναντι 12,133 εκατ. ευρώ και για το υπόλοιπο 25,2% το τίμημα εκτιμάται περί τα 30 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο οι βασικοί μέτοχοι (μέσω της εταιρείας που ελέγχουν πάνω από το 55% του μετοχιού κεφαλαίου της Αττικά Πολυκαταστήματα), απέκτησαν επιπλέον και το μερίδιο της Picar (4,6%), θυγατρικής της Τράπεζας Πειραιώς.

Το νέο σχήμα

Τα θεμέλια ώστε να υλοποιηθεί το φιλόδοξο επιχειρηματικό όραμα του σημερινού management της Αττικά Πολυκαταστήματα, μετά από σχεδόν δεκαπενταετή παρουσία στην αγορά, θέτει η Virtus International Partners, η οποία διαθέτει τα κεφάλαια και φέρει την τεχνογνωσία για την προσδοκώμενη ανάπτυξη. Σημειώνεται ότι η Virtus International Partners του Λ. Παπακωνσταντίνου, που διαχειρίζεται επίσης το Virtus South European Fund και έχει κάνει την πρώτη επένδυση στην εταιρεία ASTIR Vitogiannis Α.Ε., δημιούργησε και διαχειρίζεται το νέο επενδυτικό όχημα και θα έχει την ευθύνη να συμβάλει στη δημιουργία υπεραξίας μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες ανάπτυξης τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Οι παραπάνω εξελίξεις δεν επηρεάζουν το management της Αττικά Πολυκαταστήματα, το οποίο παραμένει ως έχει και θα ηγείται στο νέο σχήμα, ενώ από την άλλη μεριά η νέα σύνθεση του μετοχικού σχήματος θα καταστήσει δυνατή τη δημιουργία και την αξιοποίηση συνεργειών με επενδυτές που έχουν δραστηριότητες στον χώρο του τουρισμού και θα διευκολύνει τη μεταφορά τεχνογνωσίας. Σημειώνεται ότι σύμβουλοι στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ήταν οι PwC και Reed Smith, μαζί με τις δικηγορικές εταιρείες Potamitis Vekris και Σουριαδάκις - Τσιμπρής.  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα