Η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έως τις αρχές Δεκεμβρίου, όπως επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
«Η εξόφληση) θα ολοκληρωθεί σε δύο με τρεις εβδομάδες» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας σε διάσκεψη κορυφής που διεξάγεται στη
Θεσσαλονίκη.
Αύριο ή την Δευτέρα περιμένουμε εν τω μεταξύ την έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία. Όπως γράφει σήμερα η «Ν» αυτή δεν προβλέπεται να κρύβει εκπλήξεις. Η ομάδα του Ταμείου εξέθεσε αναλυτικά τις απόψεις της μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στην Ελλάδα.
Ζητεί χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, δεν συμμερίζεται την εκτίμηση για ρυθμό ανάπτυξης 2,8% το 2020, επιμένει στην αναγκαιότητα περικοπής της συνταξιοδοτικής δαπάνης αλλά και μείωσης του αφορολογήτου για να διευρυνθεί η φορολογική βάση, όπως και εντατικοποίηση των προσπαθειών εξάλειψης του φαινομένου των «κόκκινων» δανείων.
Αν και η πρόωρη εξόφληση ακριβών δανείων του ΔΝΤ βελτιώνει τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, αφού το κόστος δανεισμού στις αγορές είναι πια πολύ χαμηλότερο, το Ταμείο εξακολουθεί να εγείρει ερωτήματα για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα. Πρόκειται για κάτι που αναμένεται να επισημάνει και στην νέα έκθεσή του.
Στην ομιλία του, εν τω μεταξύ, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι «το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, η πολιτική σταθερότητα και η ρεαλιστική αισιοδοξία επανέρχονται στη χώρα, ενώ η μετριοπάθεια, η σοβαρότητα, η υπευθυνότητα εγκαθίστανται, και πάλι».
Διακηρυγμένοι στόχοι του σχεδίου της κυβέρνησης, σημείωσε, είναι ο υψηλός ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης εντός πλαισίου υγιών, πειθαρχημένων και βιώσιμων δημόσιων οικονομικών, η δημιουργία νέων και καλών θέσεων απασχόλησης, η εξασφάλιση ενός υγιούς επιχειρηματικού και μακροοικονομικού περιβάλλοντος, η επιστροφή της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και, σε τελική ανάλυση, η επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα.
Αφού έκανε έναν απολογισμό των όσων έγιναν το πρώτο τετράμηνο της κυβερνητικής θητείας, έθεσε εννέα στόχους για το επόμενο διάστημα:
1ον. Την διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, την αύξηση της ποσότητας και τη βελτίωση της ποιότητας του εγχώριου προϊόντος. Στόχος οι ρυθμοί ανάπτυξης 2% φέτος και 2,8% το 2020.
2ον. Την επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων.
3ον. Την ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος.
4ον. Την ολοκλήρωση ενός νέου, σταθερού φορολογικού πλαισίου με έντονη αναπτυξιακή διάσταση.
5ον. Την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Μέσω της εμπροσθοβαρούς αξιοποίησης των διαθέσιμων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων που επί μακρόν «λιμνάζουν», της εκτέλεσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που συστηματικά τα τελευταία χρόνια υπο-εκτελείται, της μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου που παραμένουν σταθερά υψηλές και της σταδιακής τόνωσης της πιστωτικής επέκτασης μετά τη συρρίκνωση που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα έτη. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει προετοιμάσει ένα νέο σχέδιο εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Ενώ το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχουν διαμορφώσει ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης για τον προϋπολογισμό, την πρόβλεψη και την παρακολούθηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
6ον. Την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων. Προχωρά η διαδικασία πώλησης του 30% των μετοχών που κατέχει το ελληνικό δημόσιο στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υποβολής προσφορών, το ΤΑΙΠΕΔ έχει λάβει 10 προσφορές από επενδυτικά σχήματα. Επιπλέον, σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε με αρκετές άλλες περιπτώσεις, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν. Παράλληλα, η επένδυση στο Ελληνικό εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς.
Όλες οι εκκρεμείς κοινές υπουργικές αποφάσεις έχουν υπογραφεί. Ο διαγωνισμός του καζίνο προχωράει και η διαδικασία υποβολής προσφορών ολοκληρώθηκε, πριν από 40 ημέρες, με δύο προσφορές.
7ον. Την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Με την απλοποίηση του αδειοδοτικού και γραφειοκρατικού περιβάλλοντος, με τη διευκόλυνση της εγκατάστασης επιχειρηματικών πάρκων, με τη δημιουργία ενός Μητρώου Υποδομών μαζί με έναν Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη για την καλύτερη ενημέρωση και προσέλκυση επενδυτών, με την παροχή κινήτρων για επενδύσεις, με τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, με την αναδιάρθρωση της αγοράς ενέργειας, με την ενίσχυση της ψηφιακής οικονομίας, με την επένδυση στην εκπαίδευση, στην έρευνα και στην καινοτομία.
8ον. Την εισαγωγή ενός κατάλληλου πλαισίου για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Στόχος ένα σύγχρονο ενιαίο πλαίσιο για την αφερεγγυότητα, όπου τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, θα μπορούν να διακανονίσουν όλα τα χρέη τους, με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση.
naftemporiki.gr