Χρηματιστήρια: Υποχώρηση στην Ευρώπη, ώθηση στη Wall από την κατάθεση Πάουελ

Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019 20:40
UPD:20:42
REUTERS/STAFF

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Διαφορετική κατεύθυνση ακολούθησαν τα χρηματιστήρια στις 2 πλευρές του Ατλαντικού, καθώς οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τις οποίες θόλωσε ξανά το τοπίο αναφορικά με τον σινο-αμερικανικό πόλεμο, συνέβαλε στην δημιουργία ενός αρνητικού κλίματος που έπληξε την Ευρώπη.

Αντίθετα στις ΗΠΑ η κατάθεση του διοικητή της Fed Τζερόμ Πάουελ ενώπιον του Κογκρέσου, κατά την οποία δήλωσε πως η αμερικανική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και η επίδραση της μείωσης των επιτοκίων δεν έχει αρχίσει ακόμα να γίνεται διακριτή, διέλυσε τις αρχικές επιφυλάξεις των επενδυτών.

Αποτέλεσμα οι μετοχές να κινηθούν ανοδικά και οι S&P 500 και Nasdaq να κινούνται ενδοσυνεδριακά υψηλότερα από τα ιστορικά ρεκόρ με τα οποία έκλεισαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Στην Ευρώπη αντίθετα οι δηλώσεις του Πάουελ ήρθαν προς το κλείσιμο των αγορών κι έτσι δεν απέτρεψαν τις μετοχές να διολισθήσουν από το υψηλό 4 χρόνων και τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro STOXX 600 να κλείσει με απώλειες 0,26%.

Ο κλάδος των τραπεζών και της αυτοκινητοβιομηχανίας δέχθηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις καταγράφοντας απώλειες 2,03% και 1,26% αντίστοιχα.

Η μετοχή της ιρλανδικής πετρελαϊκής Tullow Oil συνετρίβη χάνοντας σχεδόν το 30% της αξίας της (πτώση 27,32%), μετά την αναθεώρηση επί τα χείρω για το σύνολο της παραγωγής της το 2019, ενώ στον αντίποδα η μετοχή της Ambu έκανε άλμα 23%, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ιατρικού εξοπλισμού για πιο γρήγορο λανσάρισμα ενός καινούργιου δωδενοσκόπιου. 

Στην Ασία οι κλιμακούμενες βίαιες πολιτικές διαμαρτυρίες στο Χονγκ Κονγκ επισκίασαν για άλλη μία συνεδρίαση το επενδυτικό κλίμα στην περιοχή, το οποίο είχε προϊδεάσει αρνητικά ήδη ο Αμερικανός πρόεδρος με τις δηλώσεις του, με τον ευρύτερο δείκτη MSCI Ασίας – Ειρηνικού εξαιρουμένης της Ιαπωνίας να υποχωρεί 1,18%.

Το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ αναπόφευκτα υπέστη το βαρύτερο χτύπημα καταγράφοντας απώλειες 1,82%, με το Τόκιο και τη Σεούλ να παρουσιάζουν σχεδόν την ίδια εικόνα (πτώση 0,85% και 0,86% αντίστοιχα) και το χρηματιστήριο της Σανγκάης να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση καταφέρνοντας να περιορίσει τις ζημιές στο 0,33%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα