Ομόλογα: Αποκλιμάκωση αποδόσεων στην Ευρωζώνη, κόντρα στο ρεύμα οι ελληνικοί τίτλοι

Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019 20:20
UPD:20:41
REUTERS/LUCAS JACKSON

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Ο εμπορικός πόλεμος ήρθε ξανά στο προσκήνιο για άλλη μία συνεδρίαση όπως συμβαίνει επί τω πλείστον το τελευταίο διάστημα, αυτή τη φορά μετά τις νέες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου σε οικονομικό φόρουμ στην Νέα Υόρκη το βράδυ της Τρίτης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ενώ υποστήριξε πως η πολυπόθητη συμφωνία με την Κίνα βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξή της, φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι αν δεν είναι συμφέρουσα για τις ΗΠΑ δεν θα την υπογράψει και σε αυτή την περίπτωση θα προχωρήσει σε αύξηση των δασμών που έχει ήδη επιβάλει η κυβέρνησή του.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι η «πολύ ουσιαστική» αύξηση των δασμών στα κινεζικά προϊόντα αν η Κίνα δεν συνάψει συμφωνία με τις ΗΠΑ, είναι ένα μέτρο που «θα ισχύσει και για άλλες χώρες που μας κακομεταχειρίζονται επίσης».

Οι καινούργιες προειδοποιήσεις του προέδρου των ΗΠΑ, προκάλεσαν μία μεταστροφή των επενδυτών προς την ασφάλεια των κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις τους χθες να παρουσιάζουν αποκλιμάκωση.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης έχουν απομακρυνθεί αισθητά τις τελευταίες εβδομάδες από τα ιστορικά υψηλά χαμηλά ρεκόρ, από τις προσδοκίες για την επίτευξη της σινο-αμερικανικής εμπορικής συμφωνίας, καθιστώντας τα κρατικά ομόλογα λιγότερο ελκυστικές επενδύσεις.

Η απόδοση της γερμανικής 10ετίας έπεσε κατά 6 μονάδες βάσης (η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Ιούνιο) στο -0,30%, διατηρώντας όμως απόσταση από το υψηλό 5 μηνών του -0,218%, που σκαρφάλωσε την προηγούμενη εβδομάδα.

Η απόδοση του 20ετούς κρατικού γερμανικού τίτλου επανήλθε χθες σε αρνητικό έδαφος κλείνοντας στο -0,013, όπως κάτω από το 0 έκλεισε και η απόδοση του 10ετούς βελγικού ομολόγου στο -0,005%.

Η απόδοση του αντίστοιχου τίτλου της Ισπανίας υποχώρησε για 1η φορά μέσα στην εβδομάδα, μετά 2 διαδοχικές συνεδριάσεις κατά τις οποίες είχε ακολουθήσει ανοδική πορεία, εξαιτίας του ρευστού πολιτικού σκηνικού στη χώρα.

Αντίθετα οι ιταλικοί τίτλοι χρέους ακολούθησαν διαφορετική πορεία καταγράφοντας άνοδο και συμπαρασύροντας και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Στην ΗΔΑΤ ο όγκος συναλλαγών έφθασε στα 39 εκατ. ευρώ, με τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων να διορθώνουν ελαφρώς, με αυτή της 10ετίας να κλείνει στο 1,39% και το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού bund να διαμορφώνεται στις 169 μονάδες βάσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα