Από την έντυπη έκδοση
Του Φάνη Ζώη
[email protected]
Εναλλακτικές πηγές εσόδων με δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας, επιχειρηματικού πάρκου, κέντρων αποθήκευσης και υποδομών ενέργειας για το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης αναζητεί η Fraport Greece.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fraport Greece, Αλεξάντερ Τσινέλ, υπάρχει σημαντική διαθέσιμη έκταση προς αξιοποίηση στον χώρο του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης. Έτσι, οι βασικές αναπτύξεις που θα αξιολογηθούν για την αξιοποίηση της έκτασης περιλαμβάνουν ξενοδοχείο, συγκρότημα εμπορικών καταστημάτων κ.ά. Μάλιστα κύκλοι της αγοράς σχολιάζουν πως το ενδεχόμενο ανάπτυξης ξενοδοχείου από τη Fraport είναι μια αναμενόμενη κίνηση, η οποία θα υποστηρίξει περαιτέρω την κίνηση και τις προσφερόμενες υπηρεσίες του αεροδρομίου.
Πάντως, ο πρώτος στόχος φαίνεται ότι κατ’ αρχάς επετεύχθη με τη δημιουργία hub ταχυμεταφορών και logistics με την παραχώρηση της αποθήκη B του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης για περίοδο 10 ετών στην DHL.
Μετά από δύο χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ του CEO της DHL Λευτέρη Σαμαρά και του CEO της Fraport Greece Αλεξάντερ Τσινέλ την περασμένη εβδομάδα υπεγράφη συμφωνία με την οποία η DHL αναλαμβάνει την κατασκευή και διαχείριση του νέου κέντρου διαλογής και αποθήκευσης, επενδύοντας 7,2 εκατ. ευρώ.
Οι νέες εγκαταστάσεις
Οι νέες εγκαταστάσεις, που αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2020, θα περιλαμβάνουν ράμπα φόρτωσης - εκφόρτωσης για 24 αυτοκίνητα και κυλιοδιάδρομους αυτόματης διαλογής για έως και 2.000 αποστολές την ώρα. Επίσης, θα υπάρχει πλέον χώρος εξυπηρέτησης μεγάλων φορτηγών, γεγονός που θα επιτρέψει τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης απ’ ευθείας με το ευρωπαϊκό δίκτυο οδικής μεταφοράς της DHL.
Στον ίδιο χώρο θα στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην πόλη, ενώ θα υπάρχει και σημείο εξυπηρέτησης του κοινού για παραλαβή και παράδοση δεμάτων.
Τα μεγέθη
Σχετικά με την εξέλιξη των βασικών μεγεθών του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης, η φετινή επιβατική κίνηση θα κλείσει με άνοδο 3,3%, έναντι 7,1% το 2018. Η άνοδος προέρχεται από την κίνηση εξωτερικού (8,3%), καθώς η κίνηση εσωτερικού θα γνωρίσει πτώση 6%. Το αεροδρόμιο «Μακεδονία» σημειώνει τα τελευταία χρόνια αύξηση της επιβατικής κίνησης, ωστόσο εμφανή είναι τα σημάδια ωρίμανσής της. Συνολικά, εξυπηρετεί 70 αερομεταφορείς και 131 προορισμούς σε 45 χώρες.
Για την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2019 η Αθήνα αποτελεί τον πιο δημοφιλή προορισμό και ακολουθούν το Λονδίνο, το Ηράκλειο και το Μόναχο, ενώ οι μεγαλύτερες αγορές είναι η ελληνική, η γερμανική, του Ηνωμένου Βασιλείου και η κυπριακή.
Το νέο terminal
Τέλος, σχετικά με την εξέλιξη των κατασκευαστικών εργασιών του νέου terminal, οι εργασίες διεξάγονται ικανοποιητικά, όπως επισημαίνουν στελέχη της Fraport Greece, εκτιμώντας ότι δύναται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2020. Υπενθυμίζεται ότι η Fraport Greece επενδύει 100 εκατ. ευρώ για την κατασκευή νέου τερματικού σταθμού επιβατών στο αεροδρόμιο, έκτασης που θα ξεπερνάει τα 34.033 τ.μ. Εκτός από το νέο κτήριο περιλαμβάνει την ανακαίνιση του υπάρχοντος τερματικού σταθμού, την κατασκευή νέου πυροσβεστικού σταθμού, την αναβάθμιση της μονάδας βιολογικού καθαρισμού και τη σύνδεσή της με το δίκτυο της πόλης. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν έργα όπως η ανακαίνιση του οδοστρώματος στους χώρους προσγείωσης - απογείωσης και στάθμευσης των αεροσκαφών και η εγκατάσταση σύγχρονου συστήματος διαχείρισης και ελέγχου αποσκευών. Ταυτόχρονα, η εξέλιξη του κατασκευαστικού προγράμματος για τα 14 αεροδρόμια στο σύνολό τους έχει φτάσει πλέον στο 78%.