"Χρυσοφόρος για την Ελλάδα" η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στα Μεταλλεία Κασσάνδρας

Sponsored Content
Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020 10:00

Στην πλούσια γη της Βόρειας Ελλάδας και στο αποδοτικό από πλευράς μεταλλευμάτων υπέδαφος της Χαλκιδικής δραστηριοποιείται η Ελληνικός Χρυσός. Η ελληνική μεταλλευτική  εταιρεία χρυσού, αργύρου, μολύβδου, ψευδαργύρου και χαλκού, με έδρα την Αθήνα από το 2004, αναπτύσσει και λειτουργεί με υπευθυνότητα, ασφάλεια και υπό αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη ΒΑ Χαλκιδική, απασχολώντας πάνω από 1.600 εργαζόμενους.

Το τρίπτυχο της φιλοσοφίας της συνοψίζεται στη συνεργασία με την τοπική κοινωνία – στο σεβασμό στο περιβάλλον– στην ασφάλεια για τους ανθρώπους και τις οικογένειές τους. Η Ελληνικός Χρυσός αποτελεί θυγατρική της Καναδικής Eldorado Gold Corporation με περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας στην έρευνα, ανάπτυξη και λειτουργία μεταλλείων ανά τον κόσμο και έδρα στο Βανκούβερ του Καναδά, με εμπειρία διαχείρισης μεταλλευτικών έργων σε Καναδά, Ελλάδα, Τουρκία, Βραζιλία, Σερβία και Ρουμανία, ενώ είναι εισηγμένη στα Χρηματιστήρια του Τορόντο και της Νέας Υόρκης.

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά τα στελέχη της ελληνικής θυγατρικής «η δέσμευσή μας να υπηρετούμε με συνέπεια και υπευθυνότητα τις αρχές αυτές, καθώς και η προσήλωσή μας να λειτουργούμε βάσει των υψηλότερων προτύπων ασφαλείας και περιβαλλοντικής διαχείρισης διεθνώς, συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις που θα καταστήσουν την Ελλάδα μια από τις σημαντικότερες χώρες παραγωγούς χρυσού και χαλκού διεθνώς. Όλοι εμείς στην Ελληνικός Χρυσός συνεχίζουμε υπερήφανα μία μεταλλευτική ιστορία 25 αιώνων και την εξελίσσουμε σε μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Γιατί πιστεύουμε ότι η υπεύθυνη μεταλλευτική δραστηριότητα μπορεί να αναδείξει τον ορυκτό πλούτο σε πρώτη ύλη για ένα καλύτερο αύριο».

HELLASGOLDSA

Η επένδυσή της Ελληνικός Χρυσός μέχρι σήμερα περιλαμβάνει κεφάλαια ύψους στο 1 δισ. δολ. Επιπλέον το ελληνικό κράτος έχει αποκομίσει 360 εκατ. ευρώ έσοδα και παράλληλα έχουν δαπανηθεί 225 εκατ. ευρώ σε μισθούς και επιδόματα, 800 εκατ. ευρώ σε Έλληνες προμηθευτές ενώ ενισχύθηκαν τα κρατικά έσοδα κατά 620 εκατ. ευρώ από εξαγωγές. Στην πλήρη ανάπτυξή της, η επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας μεταφράζεται σε επιπλέον 2 δισ. δολ., τη δημιουργία 5.000 θέσεων εργασίας (άμεσων και έμμεσων) ενίσχυση κρατικών εσόδων κατά 2,5 δισ. ευρώ, 2 δισ. ευρώ σε μισθούς, εξαγωγές ύψους 11,6 δισ. ευρώ,  και 3,6 δισ. ευρώ πληρωμές σε Έλληνες εργολάβους και προμηθευτές. Η συνεισφορά της επένδυσης σε επίπεδο τοπικής οικονομίας είναι εξίσου σημαντική, και αποτυπώνεται στα σε επενδύσεις 80 εκατ. ευρώ για  την ανάπτυξη δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής.

 

Κοιτάσματα

Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας όπου δραστηριοποιείται η Ελληνικός Χρυσός βρίσκονται στην Βορειονατολική Χαλκιδική και περιλαμβάνουν: τα μεταλλεία Ολυμπιάδας και Μαύρων Πετρών – Στρατωνίου τα οποία βρίσκονται σε φάση παραγωγής καθώς και το έργο των Σκουριών.   
 

JAMES HODGINS
Το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών, είναι ένα υπόγειο μεταλλείο αργύρου, μολύβδου και ψευδαργύρου το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί το 1957 και τέθηκε σε επαναλειτουργία, μετά από εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση, το 2006. Σήμερα παράγει συμπυκνώματα μολύβδου-αργύρου και ψευδαργύρου ενώ τα συνολικά αποθέματα του έργου υπολογίζονται σε 1 εκ. τόνους μεταλλεύματος. 

Στο έργο της Ολυμπιάδας, το προϋπάρχον υπόγειο μεταλλείο χρυσού, αργύρου , μολύβδου, ψευδαργύρου έχει εκσυγχρονιστεί και εισήλθε σε φάση παραγωγής το 2017. Το μεταλλείο παράγει τρία συμπυκνώματα μολύβδου-αργύρου, ψευδαργύρου και χρυσού, με εκτιμώμενη διάρκεια ζωής βάσει της τρέχουσας καταγραφής αποθεμάτων, στα 22 έτη.

Στις Σκουριές πρόκειται για ένα παγκοσμίου κλάσης πορφυριτικό κοίτασμα το οποίο περιέχει 0,49% χαλκό και 0,74 γρ/τόνο χρυσό. Ο σχεδιασμός του έργου προβλέπει τον συνδυασμό υπόγειας και επιφανειακής εκμετάλλευσης, στη βάση των αρχών της παράλληλης αποκατάστασης και της μικρότερης δυνατής κατάληψης επιφάνειας, ενώ αξιοποιούνται οι βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες για την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος. Η διάρκεια ζωής του έργου, υπολογίζεται στα 23 έτη. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα