Αγορές: Πολιτικά σύννεφα στην Ευρώπη

Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2019 12:47
UPD:12:54
REUTERS/YVES HERMAN

Υπό πιέση βρίσκονται για δεύτερη διαδοχική συνενδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές. Το αποτέλεσμα της κάλπης στην Ισπανία, που έβγαλε ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο και ενίσχυση της ακροδεξιάς, οι αιματηρές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, αλλά και η πρόσφατη προειδοποιήση του οίκου Moody's στη Βρετανία ρίχνουν τη σκιά τους.

Στο στόχαστρο βρίσκονται εταιρείες, με σημαντική έκθεση στην Ασία, όπως οι βρετανικές τράπεζες HSBC και Standard Chartered, με απώλειες της τάξης του 2% έκαστη. Οίκοι πολυτελών αγαθών και μεταλλευτικές επιχειρήσεις δέχονται επίσης ισχυρό πλήγμα, με πτώση περίπου 2%, καθώς η εξάρτησή τους από την «όρεξη» του κινεζικού δράκου είναι επίσης μεγάλη. 

Θα πρέπει πάντως να επισημάνουμε ότι δεν έχουμε επανάληψη του σκηνικού των μαζικών ρευστοποιήσεων, που είχαμε νωρίτερα στην Ασία. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες δείχνουν χαρακτήρα, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί 0,3%- όσο ακριβώς ο IBEX 35 στη Μαδρίτη και ο DAX στη Φραγκφούρτη. Στο -0,4% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και στο -0,65% ο FTSE 100 στο Λονδίνο, όπου πέραν των δύο τραπεζών με ασιατική έκθεση, έχουν ισχυρή παρουσία και οι μεταλλευτικές. Οριακή είναι η πτώση από την άλλη στο Παρίσι. 

Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,6% στις 859,6 μονάδες, σε μία υποτονική σχετικά συνεδρίαση, στην οποία η αξία των συναλλαγών κινείται κοντά στα 9,5 εκατ. ευρώ στις 12:45 μμ. 

Στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις των τίτλων του Νότου ακολουθούν την ανιούσα, ενώ εκείνες των τίτλων του πυρήνα παραμένουν εν πολλοίς σταθερές, καθώς τα συγκεκριμένα ομόλογα λειτουργούν ως καταφύγιο. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα