Τηρώντας την παράδοση

Εορταστικό το κλίμα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού
Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2007 00:01

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ που θέλει τις διεθνείς αγορές σε τροχιά ανόδου τον τελευταίο μήνα του έτους ίσως τελικά να επιβεβαιωθεί, παρά τα σκαμπανεβάσματα των προηγούμενων ημερών. Το κλίμα χθες ήταν «εορταστικό» και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς οι επενδυτές καλωσόρισαν την είδηση ότι οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ κατέγραψαν το Νοέμβριο τη μεγαλύτερη αύξηση σε διάστημα δύο ετών, αλλά και τις πληροφορίες για στήριξη μεγάλων χρηματοοικονομικών ομίλων από ξένα κεφάλαια.

Με άνοδο άνω του 1% έκλεισαν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη. Οδηγός στο μίνι αυτό ράλι ήταν για άλλη μία φορά οι τράπεζες, καθώς ήρθαν στο φως της δημοσιότητας στοιχεία για επένδυση ύψους 5 δισ. δολαρίων της Temasek στη Merrill Lynch και αντίστοιχη «τονωτική ένεση» στη UBS από αραβικά κεφάλαια. Κέρδη κοντά στο 1% είχαν οι HSBC, Credit Agricole και BNP Paribas. Στους μεγάλους κερδισμένους ήταν επίσης οι μετοχές των τηλεπικοινωνιών, με τη Nokia και την Εricsson να ενισχύονται κατά 4%, αλλά και οι πετρελαιοβιομηχανίες. Η Τοtal είχε κέρδη 1,1%, η Royal Dutch Shell 0,8% και η BP 0,7%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 τερμάτισε στις 1.507,22 μονάδες, αυξημένος κατά 1%. Στο +1,7% έκλεισαν τόσο ο DAX στη Φραγκφούρτη όσο και ο CAC στο Παρίσι, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 1,4%.

Αντίστοιχη εικόνα παρουσίαζαν οι βασικές δείκτες και στη Γουόλ Στριτ μία περίπου ώρα πριν τη λήξη της συνεδρίασης. Οι «ταύροι» επικράτησαν, αφού στα ενθαρρυντικά μηνύματα για τις καταναλωτικές δαπάνες ήρθαν να προστεθούν και τα ευνοϊκά εταιρικά αποτελέσματα. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της Research in Motion, που ανακοίνωσε υπερδιπλασιασμό των κερδών της το τρίτο τρίμηνο. Ο χρηματοοικονομικός τομέας ηγήθηκε της ανόδου και στη Γουόλ Στριτ, με τις μετοχές των Morgan Stanley και Goldman Sachs να ενισχύονται περίπου 3%.

Σε τροχιά ανόδου βρέθηκαν χθες και οι ασιατικές αγορές. Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε ενισχυμένος κατά 1,5% στις 15.257 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα