ΕΕΕ: Η διεθνής κοινότητα να λάβει μέτρα για την προστασία του θαλάσσιου εμπορίου

Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2019 12:21
UPD:12:26
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΙΑΟΥ

Την άμεση κι αποτελεσματική παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για την αποφυγή κι αντιμετώπιση περιστατικών επιθέσεων σε εμπορικά πλοία στον κόλπο της Γουινέας ζητεί η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ).

Αφορμή είναι η ένοπλη επίθεση σε ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο στο Τόγκο της Δυτικής Αφρικής και η απαγωγή τεσσάρων μελών του πληρώματος, ανάμεσά τους και 20χρονου Έλληνα ναυτικού.

Η ΕΕΕ δηλώνει πως παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία κι έντονο προβληματισμό τη σοβαρή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τα πρόσφατα περιστατικά ενόπλων επιθέσεων και απαγωγών σε βάρος εμπορικών πλοίων  στην περιοχή. Όπως σημειώνει, η κατάσταση έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις για την ασφάλεια των πλοίων και των πληρωμάτων τους, ενώ έχει και σοβαρές επιπτώσεις για τη διεθνή ναυτιλία και  την απρόσκοπτη  διεξαγωγή του διεθνούς θαλάσσιου εμπορίου στην περιοχή.

«Σύσσωμη η διεθνής ναυτιλία έχει εδώ και καιρό, και προσφάτως πάλι, επιστήσει την προσοχή των ιθυνόντων στο πρόβλημα των ενόπλων επιθέσεων σε εμπορικά πλοία στην ευαίσθητη αυτή περιοχή του πλανήτη κι έχει καλέσει τη διεθνή κοινότητα να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των ναυτικών και του θαλάσσιου εμπορίου. Η δραστηριοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα κι επιτακτική ανάγκη για την ουσιαστική κι αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων έκνομων περιστατικών και την καταστολή της μη ανεκτής αυτής κατάστασης» τονίζει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Η ΕΕΕ υπογραμμίζει πως η πρόσφατη απαγωγή μελών του πληρώματος εμπορικού πλοίου που φέρει την ελληνική σημαία είναι απολύτως καταδικαστέα, εκφράζει τη βαθιά λύπη της και τη συμπαράστασή της στους οικείους των ναυτικών κι ευελπιστεί στην γρήγορη απελευθέρωσή τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα