Oμόλογα: Σε υψηλά 16 εβδομάδων οι αποδόσεις

Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2019 11:55
UPD:12:00
REUTERS/LUCAS JACKSON

Μπορεί το ράλι των μετοχών να χάνει σήμερα την ορμή του, αλλά αυτό δεν βοηθά τα ομόλογα του ευρώ να ανακάμψουν. Οι τιμές τους παραμένουν υπό πίεση και οι αποδόσεις κάνουν άλμα, με τους επενδυτές να έχουν σταθερά στραμμένο το βλέμμα στις διαπραγματύσεις ΗΠΑ- Κίνας για την αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου. 

Το ελληνικό δεκαετές χθες ήταν ο πρωταγωνιστής της αγοράς, με την απόδοσή του να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά ακόμη και κάτω από εκείνη του αντίστοιχου ελληνικού. Σήμερα υποκύπτει στις πιέσεις, με την απόδοση να κάνει άλμα 10 μονάδων βάσης σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, στο 1,31%. Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς πάντως κινείται κόντρα στο ρεύμα, με πτώση τριών μονάδων βάσης, στο 1,20%. 

Σε κλοιό πιέσεων παραμένουν και τα γερμανικά ομόλογα. Η απόδοση του 10ετους Bund έχει ενισχυθεί κατά 13 μονάδες βάσης μέσα στην εβδομάδα. Είναι η μεγαλύτερη αύξηση εδώ και ένα μήνα, η οποία και οδηγεί το επιτόκιο σε επίπεδα, που είχαν να καταγραφούν εδώ και τέσσερις μήνες. Σε θετικό έδαφος σκαρφάλωσε η απόδοση του 10ετους φινλαδικού, στο 0,001%. 

Η τάση αυτή οδηγεί μάλιστα τις αποδόσεις των 20ετών ομολόγων Γερμανίας και Γαλλίας σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από τον Ιούλιο.  

Παρόλα αυτά αναλυτές επισημαίνουν πως δύσκολα θα κλείσει η όρεξη για κρατικό χρέος. Τα δεδομένα για την παγκόσμια οικονομία εξακολουθούν να είναι απογοητευτικά, ενώ κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να προδικάσει θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ- Κίνας ή να αποκλείσει νέους εμπορικούς πολέμους. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα