Επιμελητήρια Ελλάδος: Προβλήματα στην Αλβανία

Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2007 09:52

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ και οι δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εμπορικά ή επενδυτικά στην Αλβανία, έθεσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γ. Κασιμάτης, κατά την επίσημη επίσκεψή του στα Τίρανα, προσκεκλημένος από τον ομόλογό του κ. Ilir Zhilla.

Στη διάρκεια της παραμονής του κ. Κασιμάτη, έγιναν διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Sali Berisha, τον υπουργό Οικονομίας, Εμπορίου & Ενέργειας Genc Ruli, τον πρόεδρο Edmond Spaho & τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του Κοινοβουλίου, καθώς και με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Τιράνων Gjoke Uldedaj.

Ειδικότερα ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ αναφέρθηκε στο ευμετάβλητο θεσμικό πλαίσιο, ιδιαίτερα όσον αφορά στο φορολογικό και το τελωνειακό καθεστώς της Αλβανίας, στην κακή εφαρμογή των νόμων, στην ασυνέπεια και μη συντονισμένη λειτουργία των αλβανικών δημόσιων υπηρεσιών, με αρνητικές συνέπειες στη ομαλή άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, στα προβλήματα με τις αλβανικές φορολογικές αρχές λόγω απαίτησης προκαταβολής φόρου (μηνιαίως) βάσει του συνολικού τζίρου του προηγούμενου έτους, συνεχών και εξαντλητικών φορολογικών ελέγχων, στην καταχρηστική επιβολή φορολογιών και προστίμων και αδικαιολόγητων καθυστερήσεων στην επιστροφή ΦΠΑ, στην εκτεταμένη διαφθορά, στη φοροδιαφυγή από σημαντικό αριθμό αλβανικών επιχειρήσεων με επιπτώσεις στον υγιή ανταγωνισμό, στον καθορισμό διαφορετικών τιμών εισόδου (reference prices) στα διάφορα τελωνεία της χώρας με αποτέλεσμα τη δυσανάλογη δασμολογική επιβάρυνση των ελληνικών προϊόντων, καθώς η δασμολογητέα αξία του προϊόντος καθορίζεται με βάση την προέλευση (προϊόντα χάλυβα, αλουμινίου, χάρτου κ.ά.).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα