Πρόγραμμα σταθερότητας: Οι στόχοι μέχρι το 2010

Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2007 10:08

ΤΟ ΜΗΔΕΝΙΣΜΟ του ελλείμματος μέχρι στο τέλος της επόμενης τριετίας, με παράλληλη διατήρηση των ρυθμών ανάπτυξης στο 4% θα υπόσχεται το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης 2007 -2010 που αναμένεται να σταλεί σήμερα ή το αργότερο μέσα στις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλλες.

Ανάπτυξη από την επιτάχυνση των ιδιωτικών επενδύσεων και των εξαγωγών και μείωση της ανεργίας κατά 3% στο 5,5% από 8,5% που αναμένεται να είναι στο τέλος του χρόνου περιλαμβάνει στους στόχους του το αναθεωρημένο ΠΣΑ.

Η μείωση της ανεργίας θα είναι αποτέλεσμα και των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης που θα διατηρήσει τα επόμενα χρόνια η ελληνική οικονομία αλλά και της συνέχισης των ενεργών δράσεων ενίσχυσης απασχόλησης που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2007 -2013.

Το βασικότερο όμως στοιχείο του αναθεωρημένου ΠΣΑ είναι η δέσμευση που αποτυπώνεται για πρώτη φορά ως στόχος για τον μηδενισμό του ελλείμματος μέχρι και το 2010. Συγκεκριμένα το έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί από το 2,7% του ΑΕΠ φέτος στο 1,6% το 2008 στο 0,8% του ΑΕΠ το 2009 και στο 0 το 2010.

Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος θα προέλθει τόσο από τη μείωση των δαπανών όσο και από την αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Η μείωση των δαπανών θα προέλθει κυρίως από τη χρήση των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αλλά και η αύξηση των εσόδων θα προκύψει κυρίως από την φορολόγηση του συνόλου της ακίνητης περιουσίας με το τέλος κατοχής ακινήτων και τις αναπροσαρμογές του ειδικού φόρου κατανάλωσης των υγρών καυσίμων του χρόνου αλλά και το 2009 προκειμένου να προσεγγίσουμε τα ελάχιστα όρια της Ε.Ε.

Επίσης θα προέλθει από τη σύλληψη μέρους της φοροδιαφυγής στα καύσιμα από την ενοποίηση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης από 1-1-2008.

Γήρανση πληθυσμού

Στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης θα περιλαμβάνεται και η αναθεωρημένη πρόβλεψη για τη δημοσιονομική επιβάρυνση από την γήρανση του πληθυσμού.

Δηλαδή την καθαρή δημοσιονομική επιβάρυνση των κρατικών προϋπολογισμών σε ορίζοντα χρόνου μέχρι και το 2050, για την στήριξη του συστήματος συντάξεων.

Συγκεκριμένα θα αναφέρεται ότι με βάση τις νεώτερες διαθέσιμες μελέτες ελληνικών και διεθνών οργανισμών και χωρίς να γίνουν αλλαγές η επιβάρυνση του ασφαλιστικού θα αυξηθεί από το 13% του ΑΕΠ που είναι σήμερα στο 25% του ΑΕΠ το 2050.

Τέλος, στο πρόγραμμα σταθερότητας θα περιλαμβάνεται και ένα εναλλακτικό σενάριο το οποίο θα έχει ως δεδομένα μεγάλες αυξήσεις των διεθνών τιμών πετρελαίου και επιβράδυνση της Παγκόσμιας και της Ευρωπαϊκής ανάπτυξης.

Με αυτά τα δεδομένα ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί με τη σειρά του από το 4% στο 3,5% του ΑΕΠ.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα