Σε επιφυλακή η ΕΚΤ για τον πληθωρισμό

Συνέντευξη Ζαν Κλοντ Τρισέ στους “Financial Times”
Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2007 14:29

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει η άνοδος της τιμής του πετρελαίου και των τροφίμων να οδηγήσει σε ευρύτερη αύξηση του πληθωρισμού, τόνισε ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ σε συνέντευξή του στους “Financial Times”.

Ο κ. Τρισέ επανέλαβε επίσης ότι οι πληθωριστικοί κίνδυνοι στην ευρωζώνη είναι ανοδικοί. Η ύπαρξη ανοδικών πληθωριστικών κινδύνων σημαίνει ότι η ΕΚΤ έπρεπε να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, πρόσθεσε, αναφερόμενος στην απόφαση της κεντρικής τράπεζας στις αρχές του μήνα να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική.

«Όπως ξέρετε, η άποψη του διοικητικού συμβουλίου είναι ότι οι κίνδυνοι στην σταθερότητα των τιμών είναι ανοδικοί», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ επικαλούμενος παράγοντες όπως η τιμή του πετρελαίου και των βασικών προϊόντων.

«Επιπλέον, αυτό που είναι καθοριστικό, είναι οι δευτερογενείς επιπτώσεις. Εκεί έχουμε το ρίσκο και ήμουν πολύ σαφής, εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου, ότι δεν θα επιτρέψουμε στις δευτερογενείς επιπτώσεις να υλοποιηθούν και ότι είμαστε σε εγρήγορση προκειμένου να αποτρέψουμε αυτές τις δευτερογενείς επιπτώσεις από το να πραγματοποιηθούν», ανέφερε ο κ. Τρισέ.

Η συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα δόθηκα στις 13 Δεκεμβρίου, αλλά δημοσιεύτηκε σήμερα.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα