Ομόλογα: Πτωτικές τάσεις στις αποδόσεις παρά τα βελτιωμένα μακροοικονομικά στοιχεία

Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2019 20:30
UPD:20:31
EPA/ARNE DEDERT

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Γαλλίας πέρασε έστω και στιγμιαία σε θετικό έδαφος για 1η φορά από τον Ιούλιο, ακολουθώντας το δρόμο που χάραξε την Τρίτη η απόδοση της 20ετίας της Γερμανίας όταν και ανέβηκε επίσης για σύντομο διάστημα στη θετική επικράτεια, κάτι που επανέλαβε και χθες.

Στη συνέχεια οι αποδόσεις και των 2 τίτλων υποχώρησαν με αυτή του 10ετούς γαλλικού να κλείνει στο -0,04% και του 20ετούς γερμανικού στο -0,014%.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία ήρθαν στο προσκήνιο κατά τη σημερινή συνεδρίαση με αυτά για τη Γαλλία να στέλνουν ελπιδοφόρα μηνύματα.

Συγκεκριμένα ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες τον Οκτώβριο έκανε άλμα στις 52,6 μονάδες από 50,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο.

Στο υπέρμετρα αισιόδοξο κλίμα που επικρατεί από την αρχή της εβδομάδας για συναίνεση των ΗΠΑ με την Κίνα στη μεταξύ τους εμπορική διένεξη, ήρθαν χθες να προστεθούν τα στοιχεία για τις εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο που κατέγραψαν σημαντική άνοδο 1,3% από το -0,4% του Αυγούστου.

Παράλληλα ήπια ανάκαμψη σημείωσε ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ στην Ευρωζώνη για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες τον Οκτώβριο στις 48,9 μονάδες από 48,5 τον προηγούμενο μήνα.

Στη δημιουργία θετικού κλίματος συντέλεσε και το άρθρο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς στους FT με το οποίο σηματοδότησε την αλλαγή πλεύσης του Βερολίνου προς την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης.

Παρά το γεγονός πως οι επενδυτές συνέχισαν και χθες την αθρόα προτίμησή τους στις μετοχές, αλλά και τη δημοσίευση των ικανοποιητικών μακροοικονομικών στοιχείων, οι επενδυτές δεν γύρισαν την πλάτη τους στα ομόλογα, με τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων χρέους των χωρών της Ευρωζώνης να κινούνται πτωτικά, κινούμενες χαμηλότερα 1 με 2 μονάδες βάσης.

Στην ΗΔΑΤ στη δευτερογενή αγορά των κρατικών ομολόγων καταγράφηκε έντονη κινητικότητα με τον όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 51 εκατ. ευρώ.

Οι αποδόσεις παρέμειναν σχεδόν στα ίδια επίπεδα με αυτή του 10ετούς τίτλου να κλείνει στο 1,19% και το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού να παραμένει στις 155 μονάδες βάσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα