Subprime αναταράξεις και το 2008 στην οικονομία

Τι προβλέπουν οι επενδυτικές τράπεζες
Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου 2007 08:20
UPD:12:56

Ο «ιός» της subprime αγοράς, που ταλαιπώρησε τις διεθνείς αγορές για ένα σχεδόν εξάμηνο το 2007, θα βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων και το 2008. Αυτό τουλάχιστον επισημαίνουν οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί και αμερικανικοί χρηματοοικονομικοί όμιλοι, που «βλέπουν» το κλίμα αβεβαιότητας και αστάθειας να διατηρείται, την αμερικανική αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία να κατεβάζουν ταχύτητα και τα κέρδη των εταιρειών να περιορίζονται.

Παρά τις προβλέψεις αυτές παραμένουν ωστόσο αισιόδοξες στις εκτιμήσεις τους για την πορεία των μετοχών. Πού βασίζουν την αισιοδοξία αυτή; Στην πεποίθηση ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να φροντίζουν το «ασθενές» σύστημα με τονωτικές ενέσεις.

Η Credit Suisse θεωρεί ότι οι αναταράξεις στις χρηματοοικονομικές αγορές δεν θα επηρεάσουν την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας. Τόσο για αμερικανική όσο και για ευρωπαϊκή οικονομία, ωστόσο, βλέπουν ρυθμούς ανάπτυξης κάτω του 2%. Όσο για τις μετοχές, οι αναλυτές της Credit Suisse θεωρούν ότι θα έχουν ικανοποιητικές αποδόσεις, ιδιαίτερα αυτές τις υψηλής κεφαλαιοποίησης. Για τον αμερικανικό δείκτη S&P 500 μάλιστα προβλέπει κέρδη της τάξης του 14% για την επόμενη χρονιά. Ιδιαίτερα αισιόδοξη εμφανίζεται και για τα πολύτιμα μέταλλα.

Η Goldman Sachs πιστεύει ότι η «φούσκα» στην αμερικανική αγορά στέγης θα επηρεάσει, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, ακόμη και τομείς, που δεν έχουν έκθεση σε αυτή. Για τις ΗΠΑ προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 1,8% και για την Ευρωζώνη 1,7%. Πιέσεις στις οικονομίες της Γηραιά Ήπειρου -ιδιαίτερα στο μέτωπο των εξαγωγών- εκτιμούν οι αναλυτές της Goldman ότι θα ασκήσει το ισχυρό ευρώ, καθώς προβλέπεται ελαφρά μόνο ενίσχυση του δολαρίου.

Ο βρετανικός όμιλος της Barclays Capital εκτιμά ότι χάρη στις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών η κατάσταση στις πιστωτικές αγορές θα ομαλοποιηθεί και τα χρηματιστήρια θα κινηθούν σε θετική τροχιά, χωρίς να λείπουν τα σκαμπανεβάσματα. Συμβουλεύει τους επενδυτές να μην αναλάβουν περισσότερο ρίσκο, από αυτό που αντέχουν και προτείνει underweight μετοχές.

Η Lehman Brothers βλέπει ενισχυμένες πληθωριστικές πιέσεις, αν και θεωρεί η πρωταρχική έγνοια θα είναι η επιβράδυνση. Προβλέπει κάμψη των επενδύσεων και των καταναλωτικών δαπανών στις μεγάλες οικονομίες και περιορισμό των εταιρικών κερδών, ενώ θεωρεί ότι σκηνικό στις πιστωτικές αγορές παραμένει «θολό».

Η Merill Lynch αισιοδοξεί ότι η παγκόσμια οικονομία και οι διεθνείς αγορές θα αποδειχθούν ανθεκτικές στη subprime κρίση, αν και εκτιμά ότι θα διατηρηθεί το κλίμα αστάθειας. Στις αγορές συναλλάγματος θεωρεί ελκυστικές επιλογές τα ασιατικά νομίσματα και το ρωσικό ρούβλι.

Η UBS εκτιμά ότι οι πιθανότητες για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας έχουν ξεπεράσει το 40%, ενώ βλέπει επιβράδυνση και στα εταιρικά κέρδη. Σύμφωνα με υπολογισμούς της τράπεζας οι ζημιές, που συνδέονται με την πιστωτική κρίση, θα αγγίξουν παγκοσμίως τα 500 δισ. δολάρια.

Χρονιά των μακροπρόθεσμων κυβερνητικών ομολόγων θα είναι σύμφωνα με την Citigroup το 2008, καθώς έχει περιοριστεί η όρεξη των επενδυτών για ρίσκο. Παρ' όλα αυτά θεωρεί ότι και οι μετοχές θα κρατηθούν σε θετικό έδαφος, ιδιαίτερα εάν οι συντονισμένες παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών στο πιστωτικό σύστημα συνεχιστούν.

BNP Paribas: Η γαλλική τράπεζα εμφανίζεται η πλέον απαισιόδοξη κάνοντας λόγο για σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από την subprime κρίση, «καλά ριζωμένες» ανισορροπίες στο χρηματοοικονομικό σύστημα και συνεχείς πιέσεις στις πιστωτικές αγορές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα