ΣΕΕΠΕ: «Όχι» στους νέους στόχους ενεργειακής εξοικονόμησης

Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2019 12:58
UPD:12:59
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Του Κώστα Δεληγιάννη
[email protected]

Η εκ νέου επιβολή στόχων ενεργειακής εξοικονόμησης στις εταιρείες πετρελαιοειδών θα θέσει σε απειλή την οικονομική τους βιωσιμότητα, αφού θα τις εξαναγκάσει σε μεγάλες και μη ανταποδοτικές επενδύσεις, ενώ θα τις επιβαρύνει και με δυσβάστακτα πρόστιμα, καθώς είναι δεδομένη η μη επίτευξη των δεσμεύσεων που θα τους τεθούν. Αυτό επισήμαναν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ), σε χθεσινή τους συνέντευξη Τύπου, δηλώνοντας αντίθετοι στο ενδεχόμενο ο κλάδος εμπορίας πετρελαιοειδών να αναλάβει ξανά υποχρεώσεις ενεργειακής απόδοσης, αυτή τη φορά εντός του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού για την περαιτέρω ενίσχυση της εξοικονόμησης την περίοδο 2021-2030, που καταρτίζεται στο πλαίσιο της αντίστοιχης ευρωπαϊκής οδηγίας.

Με βάση τα στελέχη του ΣΕΕΠΕ, αν και πάλι τεθούν στις εταιρείες εμπορίας υποχρεωτικοί στόχοι για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των πελατών τους, τότε τα αναπόφευκτα κόστη μη συμμόρφωσης, σε συνδυασμό με την απαίτηση για τη χρηματοδότηση από τις εταιρείες με σημαντικά ποσά μέτρων εξοικονόμησης -ουσιαστικά με σκοπό να συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο η αγορά καυσίμων- είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε λουκέτο επιχειρήσεις του κλάδου. «Έχουμε ήδη στείλει επιστολές στα αρμόδια υπουργεία, ενώ συναντηθήκαμε για το θέμα την περασμένη εβδομάδα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμο Θωμά, καθώς προς το παρόν μόνο το ΥΠΕΝ έχει ανταποκριθεί στις κρούσεις μας» σημείωσε ο Γιάννης Αληγιζάκης, πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ. Σύμφωνα με τον κ. Αληγιζάκη, ο υφυπουργός Ενέργειας ανέφερε πως ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν στη στρατηγική ενεργειακής εξοικονόμησης της περιόδου 2021-2030 θα περιλαμβάνονται δεσμευτικοί στόχοι για συγκεκριμένους κλάδους.

Στον αντίποδα των δεσμευτικών στόχων, και της απειλής προστίμων, ο ΣΕΕΠΕ έχει καταρτίσει μία σειρά προτεινόμενων κρατικών παρεμβάσεων, οι οποίες έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πετυχαίνοντας σημαντικά ποσοστά εξοικονόμησης. «Οι εθνικοί στόχοι ενεργειακής απόδοσης μπορούν να επιτευχθούν εναλλακτικά με δημόσια μέτρα που είναι αποτελεσματικά, χωρίς να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό» επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα