OTAN το καλοκαίρι οι αγορές ήρθαν αντιμέτωπες με την κρίση στην αγορά ενυπόθηκου χρέους και τη στενότητα στο πιστωτικό σύστημα, η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα, που αντέδρασε δυναμικά, ήταν η ΕΚΤ. Ο διοικητής της, Ζαν Κλοντ Τρισέ, έλαβε την απόφαση για ενέσεις ρευστότητας πολλών δισεκατομμυρίων στις χρηματαγορές, κίνηση την οποία ακολούθησαν εν συνεχεία και οι άλλες κεντρικές τράπεζες.
Η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα με την οποία έδρασε ο Γάλλος τραπεζίτης στην αντιμετώπιση των διεθνών χρηματοοικονομικών αναταράξεων του χάρισε τον τίτλο του «Προσώπου της Χρονιάς» από τους συντάκτες των Financial Times. Έναν τίτλο, που δικαιώνει τη στρατηγική του, αλλά και όσους είχαν υποστηρίξει ότι θα έπρεπε να έχει αναλάβει τα ηνία της ΕΚΤ από συστάσεώς της το 1999.
Στην υποψηφιότητά του τότε είχε αντιδράσει η Γερμανία, εξαιτίας της εμπλοκής του ονόματος του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας στην κατάρρευση της τράπεζας Credit Lyonnais. Αν και ο Τρισέ απολάμβανε ευρείας αναγνώρισης -εξαιτίας και της καίριας συμβολής του στην υιοθέτηση του ευρώ- το Βερολίνο στήριξε τότε την «ουδέτερη» υποψηφιότητα του Ολλανδού, Βιμ Ντούιζενμπεργκ. Ο Τρισέ βγήκε τελικά αλώβητος από την υπόθεση της Credit Lyonnais και διαδέχθηκε τον Ντούιζενμπεργκ το 2003.
Αν και λίγοι ήταν εκείνοι, που αμφισβητούσαν τις ικανότητες του Γάλλου τραπεζίτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε τη φήμη ενός βραδυκίνητου οργανισμού. Το σύνηθες σχόλιο ήταν ότι η ΕΚΤ αντιδρά σωστά, αλλά με έξι μήνες καθυστέρηση. Η εμπειρία της εξάλλου δεν μπορούσε να συγκριθεί με εκείνη της Φέντεραλ Ριζέρβ ή της Τράπεζας της Αγγλίας.
Παρ' όλα αυτά τον περασμένο Αύγουστο ο Ζαν Κλοντ Τρισέ απέδειξε ότι γνωρίζει να διαχειρίζεται κρίσεις και η ΕΚΤ ότι διαθέτει όχι μόνο αντανακλαστικά, αλλά και τις δυνατότητες να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στο διεθνές σύστημα. Η πρώτη «ένεση ρευστότητας» ήταν ύψους 95 δισ. ευρώ. Οι παρεμβάσεις συνεχίστηκαν και όταν πρόσφατα τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά ανήλθαν σε υψηλά εξαετίας, η κεντρική τράπεζα προχώρησε στην πιο εντυπωσιακή της έως σήμερα κίνηση προσφέροντας μέσω δημοπρασίας 349 δισ. ευρώ.
«Από τη στιγμή που ο Alan Greenspan δεν είναι «ενεργός», ο κ. Τρισέ είναι σήμερα ο πλέον έμπειρος μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών» σχολιάζει στους Financial Times ο Τζιμ Ο'Νιλ, επικεφαλής διεθνών οικονομικών ερευνών της Goldman Sachs και προσθέτει ότι τόσο η ταχύτητα όσο και η σταθερότητα με την οποία αντιδρά η ΕΚΤ είναι εντυπωσιακές.
Σύντομο βιογραφικό
Ο κ. Τρισέ εξάλλου είναι μαθημένος στα δύσκολα. Έχοντας αρχικά σπουδάσει μηχανικός ορυχείων εργάστηκε για ένα διάστημα σε υπόγειες στοές ανθρακωρυχείου. Συνειδητοποίησε όμως σύντομα ότι δεν είναι αυτό που θέλει να κάνει την υπόλοιπη ζωή του.
Σπούδασε οικονομικά στην περίφημη Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, η οποία έχει αναδείξει τα περισσότερα πρόσωπα της γαλλικής πολιτικής ελίτ. Αποφοίτησε με την πέμπτη καλύτερη βαθμολογία και διορίστηκε στο υπουργείο Οικονομικών. Το 1987 ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή του υπουργείου και το 1993 μεταπήδησε στη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
Κατά τη θητεία του ήρθε ουκ ολίγες φορές σε σύγκρουση με τον Ζακ Σιράκ. Σήμερα την πιο σκληρή κριτική δέχεται και πάλι από έναν συμπατριώτη του, τον τωρινό πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ζητεί παρέμβαση για το ισχυρό ευρώ. Η πορεία του όμως έχει δείξει ότι δύσκολα η αντιπαράθεση αυτή θα τον κάμψει.