Το 2019 δεν ζέστανε την ελληνική γούνα

Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι Έλληνες γουνοποιοί - Από 12 έως 14/11 το 4ο Fur Shopping Festival
Δευτέρα, 04 Νοεμβρίου 2019 17:57
UPD:17:57
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΒΟΥ ΔΗΜΗΤΗΡΗ

Από την έντυπη έκδοση

Tης Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Σε κλίμα ύφεσης κλείνει και το 2019 για την ελληνική γουνοποιία, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας», καθώς -παρά την αύξηση πωλήσεων στη φετινή Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς τον περασμένο Μάιο- οι πωλήσεις του κλάδου για τους Έλληνες παραγωγούς (αλλά και διεθνώς) παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς Άκης Τσούκας, συνολικά από το 2016 μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι έχει χαθεί ποσοστό 80% των παλαιότερων άμεσων και έμμεσων πωλήσεων ελληνικής γούνας, που κυμαίνονταν στα 370-380 εκατ. δολάρια. Κύρια αγορά-πελάτης της γούνας Καστοριάς παραμένει η Ρωσία, με δεύτερη την Ουκρανία και τρίτη την Κορέα.

Το πολεμικό κλίμα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η μεγάλη υποτίμηση του ρουβλίου και η φορολογικός - δασμολογικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ, Ε.Ε. και Κίνας έχουν πλήξει σε παγκόσμιο επίπεδο τις πωλήσεις γούνας. Μέσα σε αυτό το διεθνές αρνητικό πλαίσιο, σύμφωνα με τη διοίκηση του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, ήρθε να προστεθεί για την ελληνική γούνα και η ένταξη του κλάδου στη λίστα των υπόπτων για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν, πρόσφατα τέθηκε σε εφαρμογή η ΠΟΛ. 1204/2018 της ΑΑΔΕ, που είχε εκδοθεί στις 30 Οκτωβρίου του 2018, για τις υποχρεώσεις προσώπων βάσει των διατάξεων του Ν. 4557/2018 (Α’ 139) «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με αυτές». Η διαδικασία συγκέντρωσης των δικαιολογητικών, όμως, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, είναι χρονοβόρα και γραφειοκρατική, ενώ σε περίπτωση μη έγκαιρης ή ορθής κατάθεσής τους προβλέπονται πολύ υψηλά πρόστιμα και οι γουνοποιοί ζητούν την αλλαγή των σχετικών διαδικασιών.

Πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Τσούκα, προκαλείται επίσης για τις φάρμες γουνοφόρων ζώων από τις αλλαγές στον τρόπο πληρωμών των επιχορηγήσεων των επενδύσεων του αναπτυξιακού νόμου, καθώς με άλλο πλαίσιο έχουν ενταχθεί επενδύσεις από τέτοιες επιχειρήσεις στον α.ν. και με άλλο γίνονται τελικά οι πληρωμές.

70 επιχειρήσεις και 4 επιδείξεις μόδας

Για τέταρτη χρονιά φέτος, και συγκεκριμένα από τις 12 έως τις 14 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί το Fur Shopping Festival, η νεότερη ετήσια εκδήλωση που διοργανώνουν από κοινού ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς, η ΔΕΘ - HELEXPO και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας - Π.Ε. Καστοριάς. Η εκδήλωση υποστηρίζεται, επίσης, από τους Δήμους Καστοριάς και Άργους Ορεστικού, μεγάλος χορηγός είναι το Διεθνές Δημοπρατήριο Γουνοδερμάτων Saga Furs και στόχος είναι η στήριξη των πωλήσεων του κλάδου λίγο πριν από την έναρξη της χειμερινής περιόδου.

Στο 4ο Fur Shopping Festival θα συμμετέχουν 70 μεγάλες γουνοποιητικές επιχειρήσεις της Καστοριάς και στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται φέτος τέσσερις επιδείξεις μόδας, που θα πραγματοποιηθούν τις δύο πρώτες ημέρες του φεστιβάλ. Ο Σύνδεσμος προσβλέπει στην προσέλευση μεγάλου αριθμού επισκεπτών από το εξωτερικό και μαζί με τη ΔΕΘ-Helexpo έχουν προβεί σε σχετικές προσκλήσεις εμπορικών επισκεπτών κυρίως από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Κορέα, την Τουρκία και τη Ρουμανία, ενώ αναμένονται μεμονωμένοι επισκέπτες-πελάτες και από πολλές άλλες χώρες. Στην περσινή διοργάνωση καταγράφηκαν επισκέπτες-πελάτες από 40 χώρες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα