γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Την Παρασκευή έληξε μια εβδομάδα τεσσάρων συνεδριάσεων, που έδωσε κέρδη της τάξης του +1% και στα ίδια επίπεδα ήταν οι μεταβολές των ευρωπαϊκών, παρά τα κέρδη τους την τελευταία σύνοδο. Το σημαντικό για τις ελληνικές αξίες ήταν η υποχώρηση της απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς σε επίπεδα κοντά στο 1,16%, όταν τον Ιανουάριο φέτος ήταν στο 3,90%. Άρα η αναβάθμιση από την S&P έβαλε το χεράκι της, ενώ η DBRS δεν ακολούθησε αναλόγως. Η αγορά ετοιμάζεται να γυρίσει σελίδα, είτε το θέλουν είτε όχι οι αναλυτές και οι Οίκοι αξιολόγησης. Μετά από χρόνια κάτω από προγράμματα στήριξης και προστασίας από επιθετικά κερδοσκοπικά κεφάλαια, η οικονομία δεν αντέδρασε σαν συμπιεσμένο ελατήριο όπως θεωρητικά περίμεναν οι οικονομολόγοι, μετά από βουτιά -25% στο ΑΕΠ. Ωστόσο αρκετοί πλέον παραδέχονται, πως θα μπορεί να εμφανίζει, σε μεσοπρόθεσμο για κράτος ορίζοντα ετήσιο ρυθμό, ανάπτυξη της τάξης του 2,5%. Μπορεί να είναι χαμηλών τόνων, αλλά είναι οπωσδήποτε επιστροφή στην κανονικότητα και αυτό θα δώσει διαφορετική δυναμική στις προσδοκίες των αναλυτών για τα εταιρικά κέρδη.
Διαισθανόμαστε την ύπαρξη ενός μουδιάσματος στους περισσότερους εγχώριους παράγοντες. Είναι όντως δικαιολογημένο, αφού ο μέσος όρος εμφανίζει διπλάσια επίδοση από τους υπόλοιπους της ευρωζώνης. Είναι επίσης θεμιτό να περιμένουν ένα ξέσπασμα στην συναλλακτική δραστηριότητα, γιατί θα έδινε το σύνθημα πως άλλαξε η οπτική των ξένων θεσμικών για το ΧΑ, που δεν ξεχνάμε πως είναι στην κατηγορία των αναπτυσσόμενων. Αυτά που έγιναν την τελευταία εβδομάδα του Οκτώβρη, έχουν στατιστικά μεγάλη βαρύτητα. Οι θεσμικοί φρόντισαν για μια ωραιοποίηση των δεδομένων του Οκτωβρίου. Αλλά ήταν όντως απογοητευτικό το ποδαρικό του Νοέμβρη, εν μέσω ανοδικών συνεδριάσεων παγκοσμίως.
Το μόνιμα θετικό για τη στήλη φαινόμενο είναι πως ο τζίρος υποχωρεί τις μέρες που οι τιμές κινούνται μόνιμα σε αρνητικό πεδίο, κάτι που συνέβη και την Παρασκευή. Μια διόρθωση λοιπόν πριν το τέλος του 2019, μπορεί να ειδωθεί ως ευκαιρία τοποθέτησης πριν από το ράλι στο τέλος του έτους, που προεξοφλεί το θετικό outlook.
Στο ταμπλό γράφτηκε μια ενδιαφέρουσα ιστορία, για τις τραπεζικές μετοχές του 25άρη. Το μέγιστο εβδομάδας που σημείωσαν την Πέμπτη, έγινε ανώτερο τελευταίων 12 μηνών για τις ΑΛΦΑ ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ, ενώ για 13 blue chip το μέγιστο εβδομάδας ήταν και ανώτερο τελευταίων 30 ημερών. Υπάρχει αποτύπωση θετικών προσδοκιών σε δεικτοβαρή blue chip με μεγάλους ημερήσιους όγκους.
Στο ΧΑ η σύνοδος την Πέμπτης έκανε τη διαφορά για τον μέσο όρο, αφού με αυτήν ο ΓΔ εμφανίζοντας μεταβολή +0,78% οδηγήθηκε στις 882,57 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2189,02 με μεταβολή +0,79%. Ξεπερνώντας την επιβεβαιωμένη από τις συνόδους στις 6/9, 20/9, και 24/10 οροφή των 877 μονάδων.
Κλείνοντας όμως στις 882,57, βρέθηκε εντός του χάσματος που είχε δημιουργηθεί πριν από τρεις μήνες. Όταν το χαμηλό της συνεδρίας στις 2 Αυγούστου ήταν οι 882,72 μονάδες και το ανώτερο της επόμενης οι 879,72 στη φάση της άγριας καθόδου των πρώτων εβδομάδων του μοναδικού καθοδικού μήνα του τρέχοντος έτους. Αξίζει να θυμίσουμε ότι αντίστοιχα χάσματα σε χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα ξεπεράστηκαν μετά από αρκετές συνεδριάσεις συσσώρευσης μέσα και γύρω από τα όρια του χάσματος. Ο Νοέμβριος ήταν ανοδικός στα τελευταία δέκα χρόνια τέσσερις φορές το 2012 +0,98%, το 2013 +0,63%, το 2014 +5,17%, και το 2016 +6,36%. Αντίθετα στη διάρκεια του ψαλιδίστηκε έξη φορές το 2009 -15,74%, το 2010 -8,26%, το 2011 -15,63%, το 2015 -9,47%, ενώ το ποσοστό των απωλειών στην κεφαλαιοποίηση ελαττώθηκε με πτώση το 2017 -2,52% και το 2018 -1,55%.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Τα ρεκόρ της Wall Street σφραγίζουν μια 11ετή άνοδο
Η παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία καλείται να διαχειριστεί μια άνοδο που ξεκίνησε μετά τις πρώτες αντιδράσεις των αγοραίων, στα πρωτοφανή μέτρα που έλαβαν στο τέλος του 2008 οι πολιτικοί και οι Κεντρικές Τράπεζες στον πλανήτη. Ήταν Μάρτιος του 2009 όταν ξεκόλλησαν οι βασικοί δείκτες από τον πυθμένα που έφεραν οι ρευστοποιήσεις μετοχών, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το φθινόπωρο του 2008. Η άφθονη ρευστότητα που παρείχαν στην οικονομία, μέσω των πολιτικών νομισματικής χαλάρωσης και των μηδενικών επιτοκίων, άρχισε να επηρεάζει θετικά τις αξίες υψηλού ρίσκου. Ο S&P 500 που είναι ο βαρύτερος και πλέον αντιπροσωπευτικός μετοχικός δείκτης στον κόσμο, άρχισε να εμφανίζει νέα ρεκόρ βίου από το 2014 και το πιο σημαντικό πισωγύρισμα έγινε το 2016. Αλλά το 2017 και το 2018, συνέχισε την ανοδική του πορεία. Μόνο που πλέον δεν ήταν τόσο τα θεμελιώδη και τα κέρδη των εταιριών που διαμόρφωναν τη διάθεση για ρίσκο, αλλά οι επιλογές των πολιτικών ηγετών των χωρών με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην παγκόσμια ανάπτυξη.
Η πολιτική στις αγορές
Με τιμή την πρώτη Ιανουαρίου του 2018 για τον S&P 500 στις 2789,8 η τιμή του την πρώτη Ιανουαρίου φέτος, στις 2607,39, αποτύπωσε την διάθεση για ανάπτυξη επιφυλάξεων, σχετικά με την πιθανότητα να έχει συνέχεια ένας ανοδικό κύκλος ηλικίας 10 ετών. Ωστόσο και στο τρέχον έτος, αυτό που καθόριζε τη διάθεση για ρίσκο τα τρία προηγούμενα χρόνια, λειτούργησε υπέρ ανόδου των τιμών. Δεν είναι άλλο από μια εναλλαγή των διαθέσεων της επενδυτικής κοινότητας με βάση τη ροή των ειδήσεων γύρω από ζητήματα πολιτικού χαρακτήρα, που προκαλούσαν και προκαλούν ανησυχίες για την επίδρασή τους στην παγκόσμια ανάπτυξη. Οι ρευστοποιήσεις κυριαρχούσαν, στις περιόδους που τα θεμελιώδη τόνιζαν μια επιβράδυνση στην οικονομική δραστηριότητα, που θα μπορούσε να αποδοθεί στη διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τις εμπορικές συναλλαγές. Αν παράλληλα, το κλίμα του διαλόγου γινόταν βαρύ, μέσω δασμολογήσεων και αντίμετρων από την άλλη πλευρά.
Ανάλογα άλλαζαν οι διαθέσεις, με βάση την εξέλιξη στη διαπραγμάτευση για ένα συναινετικό διαζύγιο της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όποτε ξεπρόβαλλε μια αχτίδα φωτός στα ζητήματα αυτά, ο πανικός παραχωρούσε τη θέση του στην ανακούφιση και η διάθεση για ρίσκο έφερνε νέα ρεκόρ υψηλών. Ως το 2018 οδηγούσαν σε νέα υψηλά οι μετοχές των γιγάντων της Τεχνολογίας, των οποίων η ανάπτυξη και τα κέρδη έκλεβαν την παράσταση.
Για τον εμπορικό πόλεμο όπως συχνά χαρακτηρίστηκε από τους αναλυτές διεθνώς, την ευθύνη έφεραν οι δυο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Αλλά οι επιπτώσεις του, φάνηκε καθαρά, πως ήταν πολύ μικρότερες στην ανάπτυξη των ΗΠΑ σε σύγκριση με τις πιο αδύναμες ασιατικές οικονομίες αλλά και την Κίνα. Γιατί στηρίζεται στην κατανάλωση των Αμερικανών και η διάθεση για καταναλωτικές δαπάνες δεν έχει εμφανίσει δείγματα κόπωσης, ικανής να επιβραδύνει υπολογίσιμα την οικονομική δραστηριότητα.
Επίσης επηρεάστηκαν αρνητικά οι ευρωπαϊκές εταιρίες και η μείωση της διάθεσης για επενδύσεις από τις επιχειρήσεις, έγινε πρόβλημα ορατό για πολλές οικονομίες της ευρωζώνης και κυρίως στην ατμομηχανή του ευρώ, που είναι η Γερμανία. Αυτό έχει προκαλέσει μια διαφορά στα Ρ/Ε των ευρωπαϊκών μετοχών έναντι των αμερικανικών. Όμως η σταθερότητα στην προτίμηση των κεφαλαίων παγκόσμια στις αγορές της Νέας Υόρκης, συμβάλει στην εγγραφή των νέων υψηλών βίου. Ωστόσο αν συνεχιστεί η φυγή των τιμών προς τα άνω στις αγορές των ΗΠΑ, αναμένουμε στροφή και στις μετοχικές αξίες του ευρώ, λόγω “φθήνιας”.
Η εβδομάδα σε αριθμούς
Η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου που περιέλαβε και το τέλος του Οκτώβρη, έφερε στην πλειονότητα των δεικτών που παρακολουθούμε κέρδη και απώλειες στον Αγγλικό, και τον Ισπανικό. Ο S&P 500 είχε μεταβολή +1,47% στη βδομάδα, στο 2019 αποδίδει +22,34%. Ο Dow, με απώλειες +1,44%, στο 2019 κερδίζει +17,23%. Ο S&P400 με +1,24%, εμφάνισε ετήσια απόδοση +19,27%. Ο δε Nasdaq, με άνοδο +1,74%, διαμόρφωσε κέρδη στο 2019 +26,39%, ενώ ο Russell 2000 κερδίζοντας +1,96% έχει ετήσια μεταβολή +17,85%.
Ο FTSE100 του Λονδίνου υποχώρησε -0,30% στη βδομάδα, ενώ στο 2019 απέδωσε +8,54%. Ο DAX ενισχύθηκε +0,52%, και στο 2019 κέρδισε +22,75%, ο CAC είχε μεταβολή +0,69%, στο 2019 αποδίδει +21,80%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας υποχώρησε -1,08%, στο έτος κερδίζει +9,23%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με άνοδο +1,44%, στο έτος κερδίζει +25,16%.
Ο Bovespa της Βραζιλίας ανέβηκε +0,77%, με +23,11% επίδοση φέτος, ενώ ο IPC του Μεξικού με μεταβολή +0,98%, κερδίζει +5,22% φέτος. Ο χρυσός με άνοδο +0,64%, βρέθηκε στα 1516,70 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +18,37%. Υποχώρησε κατά -0,71%, το πετρέλαιο Crude και έκλεισε στα 56,23 δολάρια το βαρέλι. Στο έτος γράφει κέρδη +23,83%.
Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,22%, στο έτος κερδίζει +14,17%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +0,59%, με επίδοση στο έτος +2,90%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε ψηλότερα +2,83%, και αποδίδει στο έτος +11,36%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κέρδισε +1,63%, στο έτος αποδίδει +4,86%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +0,11% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει στο έτος +18,62%.
Η Fed το εμπόριο και η απασχόληση
Η άνοδος την περασμένη εβδομάδα και ειδικά την Παρασκευή, είχε ως βάση την απόφαση της Fed, τα στοιχεία για την απασχόληση στην μεγαλύτερη οικονομία και τις εξελίξεις στην εμπορική διαμάχη. Αλλά μπορεί να αποδειχθεί ότι όλα αυτά δεν είναι σταθεροί παράγοντες και θα ευεργετήσουν τα χρηματιστήρια προσωρινά. Άλλωστε οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, την Παρασκευή ανέφεραν ότι σημείωσαν πρόοδο στις συνομιλίες που αποσκοπούν στην αποθάρρυνση ενός εμπορικού πολέμου διαρκείας σχεδόν 16 μηνών που έχει πλήξει την παγκόσμια οικονομία. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν, ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί αυτό το μήνα.
Το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου δήλωσε την Παρασκευή, ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου είχαν φθάσει σε "συναίνεση για τα κυρίαρχα" κατά τη διάρκεια μιας "σοβαρής και εποικοδομητικής" τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των κύριων διαπραγματευτών τους για το εμπόριο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι ελπίζει να υπογράψει συμφωνία με τον πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping σε τοποθεσία των ΗΠΑ, ίσως στην αγροτική πολιτεία της Αϊόβα, η οποία θα αποτελέσει βασικό πεδίο μάχης στις προεδρικές εκλογές του 2020.
Μετά από ένα χρόνο διαμάχης με τις αγορές ομολόγων, η διοίκηση του Trump και οι έχοντες αντίθετες απόψεις αρμόδιοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, κατέληξαν σε συμβιβασμό αυτή την εβδομάδα. Με μείωση του επιτοκίου που ακόμη και ο Λευκός Οίκος παραδέχθηκε πως θέτει τη νομισματική πολιτική σε πολύ καλύτερη θέση. Η νομισματική πολιτική της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας ήταν υπερβολικά σφιχτή και έπληξε την οικονομία, αλλά «αυτό το τεράστιο εμπόδιο στην ανάπτυξη μειώνεται τώρα» μετά την ανακοίνωση της περικοπής της τιμής την Τετάρτη, δήλωσε ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Larry Kudlow.
Η κίνηση, συνοδευόμενη από νέα ρητορική που δείχνει ότι ο κύκλος περικοπών των επιτοκίων έληξε, έφερε τους αξιωματούχους της Fed πιο κοντά, μετά από μια έντονη διάσπαση μεταξύ των ομάδων που ήθελαν να μειώσουν τα επιτόκια και εκείνων που τα ήθελαν αμετάβλητα.
Εκτός αυτού, η μηνιαία έκθεση επί απασχόλησης του Υπουργείου Εργασίας έδειξε, πως η αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε λιγότερο από ό, τι αναμενόταν τον Οκτώβριο. Καθώς η συρρίκνωση από μια απεργία στη General Motors αντισταθμίστηκε από τα κέρδη σε άλλους τομείς και οι προσλήψεις κατά τους δύο προηγούμενους μήνες, ήταν ισχυρότερες από ό, τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως. Προσφέροντας ενός είδους διαβεβαίωση ότι οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν μια σταδιακά επιβραδυνόμενη οικονομία. Η έκθεση υποστήριξε την απόφαση της Federal Reserve την Τετάρτη να μειώσει τα επιτόκια για τρίτη φορά φέτος και να σηματοδοτήσει παράλληλα μια παύση στον κύκλο χαλάρωσης που ξεκίνησε τον Ιούλιο, όταν μείωσε το κόστος δανεισμού για πρώτη φορά από το 2008.
Η αισιοδοξία υπήρχε και διατηρείται
Από την αρχή του ανοδικού κύκλου μέχρι το κλείσιμο της περασμένης Δευτέρας, ο S&P500 σημείωσε άνοδο 349%, ο S&P400 387% και ο S&P600 437%. Από τότε που εξελέγη πρόεδρος ο κ. Trump, ο S&P500 αυξήθηκε κατά 42,9%, ο S&P400 30,5% και ο S&P600 35,0%. Είναι πιθανό οι πολιτικές απορρύθμισης και οι φορολογικές μειώσεις της διοίκησης Trump να ωφελούν τις μεγαλύτερες εταιρείες περισσότερο από τις μικρότερες. Ωστόσο, τα SmallCaps σημείωσαν σημαντική βελτίωση, έως ότου κατέρρευσαν από το ξεπούλημα κατά το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους. Έχουν ανακάμψει φέτος, αλλά έχουν μείνει πίσω από την υψηλή κεφαλαιοποίηση που περιλαμβάνει τους γίγαντες της Τεχνολογίας.
Ο Τομέας Information Technology με εταιρίες όπως οι Apple και Microsoft αποτελεί το 21,8% της κεφαλαιοποίησης του S&P500, ενώ αυτός των Communication Services, που περιλαμβάνει τις Facebook, Netflix, και Alphabet, το 10,4%. Μαζί αυτοί οι κλάδοι και καλύπτουν σχεδόν το ένα τρίτο της χρηματιστηριακής αξίας του S&P 500 ή το 32,2% με μερίδιο επί των κερδών αθροιστικά 29,3%! Τα νέα υψηλά στην αρχή της εβδομάδας δεν ήρθαν από όσα έγιναν γνωστά την Παρασκευή, αλλά οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην αναβίωση του τομέα πληροφορικής του S&P 500, ο οποίος επίσης σημείωσε το νέο υψηλό, τη Δευτέρα. Αυτό φέρνει την απόδοσή του μέχρι το κλείσιμο της Τρίτης σε υψηλό 34,2%. Όσο οι εταιρίες τεχνολογίας διατηρούν τη γοητεία τους η άνοδος θα συνεχίζεται.
ΧΑ
Εβδομάδα επιλεκτικών στατιστικών βελτιώσεων
Την εβδομάδα της αργίας για την 28η Οκτωβρίου, οι αγορές μετοχών σε παγκόσμια κλίμακα εμφάνισαν κέρδη, με εξαίρεση τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Μαδρίτης. Ανοδικά κινήθηκε επίσης η Αθηναϊκή αγορά, αλλά με σχετική ανεξαρτησία την Παρασκευή, καθώς εδώ επικράτησαν γενικευμένες πιέσεις.
Η εβδομάδα ξεκίνησε την Τρίτη, με μια ανοδική σύνοδο που το θετικό πρόσημο κατοχυρώθηκε στις δημοπρασίες, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή των Τραπεζών (+1,89%). Συνέβαλλαν πτωτικά, οι ΣΕΝΕΡ -3,08%, ΕΕΕ -2,10%, ΣΑΡ -1,88%, ΜΥΤΙΛ -1,76%, ΦΡΛΚ -1,12%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 76,590 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 11,697 εκατ. Ο ΓΔ με μεταβολή +0,13%, οδηγήθηκε στις 873,40 από 872,30 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2162,44 από 2158,58, με μεταβολή +0,18%. Το μέγιστο μέρας ήταν ελαφρά πάνω από τις 876 μονάδες, που ήταν επίπεδο τιμών που λειτουργούσε σαν σκληρή οροφή από τον Αύγουστο και μετά.
Την επόμενη συνεδρίαση χαρακτήρισε η ομοιότητα της δυναμικής με την προηγούμενη (πορεία δεικτών σχήματος ασύμμετρου U), αλλά ο τζίρος μειώθηκε. Καθώς διαμορφώθηκε στα 62,976 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,285 εκατ. Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,81%), ενώ από τις τέσσερις συστημικές οι δύο ενισχύθηκαν (ΑΛΦΑ +2,17%, ΕΤΕ +1,52%) και δυο υποχώρησαν (ΕΥΡΩΒ -0,72%, ΠΕΙΡ -0,45%) τη μέρα που η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 1,20%. Στις πρώτες θέσεις των blue chip που ώθησαν ανοδικά, οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ +2,34%, ΦΡΛΚ +1,69%, ΣΕΝΕΡ +1,36%, ΕΕΕ +1,00%. Ο ΓΔ με μεταβολή +0,27% οδηγήθηκε στις 875,73 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2171,90 με μεταβολή +0,44%.
Η σύνοδος την Πέμπτης έκανε τη διαφορά για τον μέσο όρο, αφού με αυτήν ο ΓΔ εμφανίζοντας μεταβολή +0,78% οδηγήθηκε στις 882,57 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2189,02 με μεταβολή +0,79%. Ξεπερνώντας την επιβεβαιωμένη από τις συνόδους στις 6/9, 20/9, και 24/10 οροφή των 877 μονάδων. Κλείνοντας δε στις 882,57, βρέθηκε εντός του χάσματος που είχε δημιουργηθεί πριν από τρεις μήνες. Όταν το χαμηλό της συνεδρίας στις 2 Αυγούστου ήταν οι 882,72 μονάδες και το ανώτερο της επόμενης οι 879,72, στη φάση της άγριας καθόδου των πρώτων εβδομάδων του μοναδικού καθοδικού μήνα του τρέχοντος έτους. Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,38%) και τότε δείκτες και επιμέρους κλάδοι εμφάνισαν το ανώτερο εβδομάδας που έγινε για αρκετές μετοχές ανώτερο τελευταίων τριάντα ημερών.
Την Παρασκευή στο “ποδαρικό” του Νοεμβρίου, είχαμε διατήρηση του ΓΔ πάνω από τις 880 μονάδες, αλλά και πτώση κόντρα στα διεθνή χρηματιστήρια. Τα ώθησαν ανοδικά, η μείωση των επιτοκίων της Fed, η πρόοδος στην υπόθεση του Brexit και κάποιες ενδείξεις πως δεν θα ναυαγήσει η διαπραγμάτευση για το εμπόριο. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 45,796 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,575 εκατ. Ο ΓΔ με μεταβολή -0,25% οδηγήθηκε στις 880,36 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2184,18 με μεταβολή -0,22%. Η στατιστική εικόνα των blue chip χειροτέρεψε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (6 από 15) blue chip έναντι των καθοδικών (16 από 6) και τρία ΛΑΜΔΑ ΜΠΕΛΑ ΦΡΛΚ στα αμετάβλητα.
Η εικόνα των blue chip με βάση την εβδομαδιαία μεταβολή παρουσιάζεται με την απόδοση του Οκτωβρίου, λαμβάνοντας υπόψη ότι η εβδομαδιαία μεταβολή του ΓΔ κατέληξε στο +0,92%, αλλά ήταν +1,19% για τον 25άρη και μικρότερη σχετικά +0,70% στον FTSEM. Ενώ η επίδοση του Οκτωβρίου έχει διαμορφωθεί στο +1,63% για τον μέσο όρο, όταν ο 25άρης ενισχύθηκε +1,48% και ο FTSEM έχασε -2,07%. Έτσι η απόδοσή του το 2019 διαμορφώθηκε στο +43,54%, +35,80% και +27,99% αντίστοιχα.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Μετριοπαθή στοιχήματα καθώς οι traders περιμένουν σταθερότητα στην τάση
Στην πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, είχαμε σημαντική υποχώρηση των όγκων στα ΣΜΕ κάθε τύπου. Στα options του FTSE25 επίσης, υποδιπλασιάστηκαν οι όγκοι, περισσότερο ο όγκος των puts. Την σημαντική (-44%) υποχώρηση του συνολικού όγκου, στα ΣΜΕ, συνόδευσε η μικρή αύξηση +1,51% των ανοικτών θέσεων. Τα ανοικτά ΣΜΕ της κυρίαρχης σειράς διαμορφώθηκαν σε 14.751. Ο 25άρης σταμάτησε στις 2184,18 μονάδες. Ορίστηκε προήγηση του δείκτη έναντι του ΣΜΕ Νοεμβρίου 4,00 μονάδων.
Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη, ανήλθαν σε 3.605 συμβόλαια, καταλήγοντας με 15.125 ανοικτές θέσεις. Ο μέσος όγκος της σειράς που κυριαρχεί πλέον ανήλθε στα 810 από 1200 ΣΜΕ, ενώ στα futures λήξης Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε σε 92 από 84. Οι ανοικτές θέσεις της σειράς Νοεμβρίου κατέληξαν σε 14.751 ΣΜΕ από 14.724 και της επόμενης σε 374 από 176.
Στα options του ίδιου δείκτη, το συνολικό ενδιαφέρον μειώθηκε κατά 57%, καθώς στα calls είχαμε μέσο όγκο 47 συμβολαίων από 67 την προηγούμενη βδομάδα, αλλά στα puts ανήλθε στα 43 από 117, οδηγώντας τη σχέση calls/puts στο 1/1. Οι όγκοι των ΣΜΕ επί τραπεζικών μετοχών, παρέμειναν στις πρώτες θέσεις για τις σειρές Δεκεμβρίου.
Η εικόνα των blue chip
Θα την παρουσιάσουμε με βάση την εβδομαδιαία μεταβολή και την επίδοση του Οκτωβρίου, λαμβάνοντας υπόψη ότι η εβδομαδιαία μεταβολή του ΓΔ κατέληξε στο +0,92%, αλλά ήταν +1,19% για τον 25άρη και μικρότερη σχετικά +0,70% στον FTSEM. Ενώ η επίδοση του Οκτωβρίου έχει διαμορφωθεί στο +1,63% για τον μέσο όρο, όταν ο 25άρης ενισχύθηκε +1,48% και ο FTSEM έχασε -2,07%. Έτσι η απόδοσή του το 2019 διαμορφώθηκε στο +43,54%, +35,80% και +27,99% αντίστοιχα.
Τα ανοδικά χωρίζονται σε όσα (5) απέδωσαν πάνω από +2% και είναι:
-
ΑΛΦΑ +6,11%, τον Οκτώβριο +11,56%, το 2019 +38,10%.
-
ΔΕΗ +4,27%, τον Οκτώβριο +0,96%, το 2019 +145,29%.
-
ΕΤΕ +4,13%, τον Οκτώβριο +8,84%, το 2019 +174,91%.
-
ΕΥΡΩΒ +3,05%, τον Οκτώβριο +2,25%, το 2019 +68,89%.
-
ΕΛΛΑΚΤΩΡ +2,12%, τον Οκτώβριο +0,44%, το 2019 +47,43%.
Ακολουθούν εκείνα (9) με εβδομαδιαία κέρδη ως +2% και είναι:
-
ΟΠΑΠ +1,85%, τον Οκτώβριο +3,34%, το 2019 +24,91%.
-
ΕΧΑΕ +1,12%, τον Οκτώβριο -2,39%, το 2019 +22,03%.
-
ΤΙΤC +1,08%, τον Οκτώβριο -0,52%, το 2019 -2,99%.
-
ΕΛΠΕ +0,95%, τον Οκτώβριο +2,03%, το 2019 +14,77%.
-
ΟΤΕ +0,74%, τον Οκτώβριο +7,59%, το 2019 +42,65%.
-
ΜΟΗ +0,64%, τον Οκτώβριο +3,36%, το 2019 +4,19%.
-
ΦΡΛΚ +0,37%, τον Οκτώβριο -2,00%, το 2019 +31,71%.
-
ΜΠΕΛΑ +0,29%, τον Οκτώβριο +0,52%, το 2019 +37,58%.
-
ΠΕΙΡ +0,06%, τον Οκτώβριο +1,62%, το 2019 +267,86%.
Στον αντίποδα βρέθηκαν (11) με απώλειες οι:
-
ΣΑΡ -2,01%, τον Οκτώβριο -2,22%, το 2019 +11,89%.
-
ΜΥΤΙΛ -1,35%, τον Οκτώβριο +2,45%, το 2019 +34,91%.
-
ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,16%, τον Οκτώβριο +2,40%, το 2019 +41,67%.
-
ΑΡΑΙΓ -0,98%, τον Οκτώβριο +1,23%, το 2019 +9,21%.
-
ΛΑΜΔΑ -0,83%, τον Οκτώβριο -8,46%, το 2019 +25,26%.
-
ΒΙΟ -0,81%, τον Οκτώβριο -0,27%, το 2019 +44,29%.
-
ΤΕΝΕΡΓ -0,81%, τον Οκτώβριο -1,35%, το 2019 +30,54%.
-
ΕΕΕ -0,79%, τον Οκτώβριο -7,30%, το 2019 +1,29%.
-
ΣΕΝΕΡ -0,44%, τον Οκτώβριο -1,63%, το 2019 +6,94%.
-
ΟΛΠ -0,43%, τον Οκτώβριο -2,34%, το 2019 +56,21%.
-
ΑΔΜΗΕ -0,23%, τον Οκτώβριο +2,88%, το 2019 +38,10%.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Η προσέγγιση με βάση την στατιστική προϊστορία, παρά τη διατήρηση του μέσου ημερήσιου όγκου συναλλαγών σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, επιτρέπει να εμφανίζουν προσδοκίες ανόδου υπό προϋποθέσεις οι αναλύσεις των εγχώριων παραγόντων.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε από το σχόλιο του Νίκου Καυκά της Leon Depolas Sec: “Κλείσιμο στο υψηλό ημέρας με αύξηση του τζίρου, καταγράφηκε στην συνεδρίαση της Πέμπτης, εν μέσω νέου ιστορικού χαμηλού για την Ελληνική 10ετια στο 1,15% (mid ytm) και μάλιστα με σημαντικό κλείσιμο της διαφοράς με την αντίστοιχη απόδοση της Ιταλίας.
Με την προϋπόθεση ότι οι βασικοί διεθνείς μετοχικοί δείκτες θα κινηθούν τουλάχιστον σταθεροποιητικά, οι πιθανότητες να συνεχίσουμε την πλαγιοανοδική κίνηση είναι αυξημένες.
Ένας πρώτος μεσοπρόθεσμος στόχος για τον ΓΔ θα μπορούσε να τοποθετηθεί στην περιοχή των 900 - 920 μονάδων.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, στο επίκεντρο θα παραμείνουν οι Τράπεζες και η ΕΕΕ, ενώ και τα εκτιμώμενα χαμηλότερα επενδυτικά έξοδα του ΟΤΕ, που κατ΄ επέκταση βελτιώνουν τις ελεύθερες ταμειακές ροές, συντηρούν ένα ικανοποιητικό προσαρμοσμένο στο ρίσκο προφίλ για τον τίτλο, παρόλο που βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών.
Σε επίπεδο μακροοικονομικών στοιχείων, θετικό μήνυμα στέλνει και ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα Μεταποίησης στην Ελλάδα, ο οποίος καταγράφεται στις 53,5 μονάδες για τον Οκτώβριο, υποδεικνύοντας επέκταση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας”.
Η Beta Sec σημείωσε: “Η γεμάτη ατζέντα του Νοέμβρη θα αυξήσει το ενδιαφέρον, καθώς πλησιάζουμε και στις προθεσμίες που σχετίζονται με το σχέδιο ‘Ηρακλής’, άδεια Καζίνο και Ιδιωτικοποιήσεις. Περιμένουμε πίεση, καθώς ο Δείκτης πλησιάζει τα υψηλά Ιουλίου και την διπλή κορυφή των 900 μονάδων. Ωστόσο, οι αντοχές των Τραπεζικών μετοχών ίσως ισοσκελίσουν τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και να κρατήσουν την Αγορά”.
Η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά: “Ο ΓΔ και ο FTSE πέρασαν πάνω από τις βασικές αντιστάσεις και πλέον βάζουν στόχο τις 903 και 2231 μονάδες αντίστοιχα. Οι ταλαντωτές σε υπεραγορασμένη περιοχή, όπου θα πρέπει να περιμένουμε σύντομα μία διόρθωση, πριν δούμε τους νέους στόχους”.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο σε υψηλότερα επίπεδα σε βάθος 14 εβδομάδων σήμερα Δευτέρα 4/11, καθώς η αυξανόμενη αισιοδοξία σε σχέση με τις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και τα θετικά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας των ΗΠΑ ενίσχυσαν την όρεξη των επενδυτών παγκόσμια για περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Asia-Pacific της MSCI εκτός της Ιαπωνίας σημείωσε στις 8:45 δική μας ώρα άνοδο 1,09%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 25 Ιουλίου. Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ οδήγησε τα κέρδη στην περιοχή, εμφανίζοντας κέρδη το 1,41%, ενώ ο Kospi της Σεούλ πρόσθεσε 1,34%. Στην Κίνα, ο σύνθετος δείκτης στη Σαγκάη αυξήθηκε κατά 0,68% έχοντας φθάσει ως το +0,8% και οι μετοχές της Αυστραλίας ήταν +0,27% υψηλότερες. Οι αγορές στην Ιαπωνία ήταν κλειστές για διακοπές.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα δήλωσαν την Παρασκευή ότι είχαν σημειώσει πρόοδο στις συνομιλίες που αποσκοπούσαν στην αποθάρρυνση του παρατεταμένου εμπορικού πολέμου που διήρκεσε 16 μήνες και οι υπάλληλοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί αυτό το μήνα.
Αλλά σε πρωινή σημείωση, ανέφεραν στο Reuters, οι αναλυτές στην Εθνική Τράπεζα της Αυστραλίας ειδοποίησαν με διάθεση να εκφράσουν επιφύλαξη: "Όσο οι ενημερώσεις για τη διαβούλευση για το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας συνεχίζουν να δείχνουν προς μια συμφωνία Πρώτης Φάσης που μοιάζει με βεβαιότητα, τα αμφιλεγόμενα θέματα σχετικά με το εάν οι ΗΠΑ θα ακυρώσουν τις προγραμματισμένες δασμολογήσεις του Δεκεμβρίου και θα αφαιρέσουν ορισμένους από τους τρέχοντες δασμούς σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Κίνας παραμένουν άγνωστα και αν αυτά τα ζητήματα δεν επιλυθούν τότε η συμφωνία θα μπορούσε εύκολα να καταρρεύσει ".