Χρηματιστήρια: Κλείσιμο εβδομάδας με κέρδη, νέα ιστορικά ρεκόρ για S&P 500 - Nasdaq

Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2019 19:01
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Τα ελπιδοφόρα μηνύματα που μετέφεραν τα μακροοικονομικά στοιχεία από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου ήταν η δύναμη που κίνησε τα χρηματιστήρια υψηλότερα.

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία των ΗΠΑ, οι νέες θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο, εξαιρουμένου του αγροτικού κλάδου, αυξήθηκαν κατά 128.000 θέσεις, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών για αύξηση 75.000 θέσεων.

Εξίσου ικανοποιητική ήταν η αναθεώρηση των στοιχείων για τον Αύγουστο, καθώς οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 219.000, από 168.000 των πρώτων εκτιμήσεων, αλλά και του Σεπτεμβρίου (180.000 νέες θέσεις εργασίας, από 132.000).

Στην Κίνα από την άλλη, μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση των κυβερνητικών στοιχείων για τη μεταποίηση τον Οκτώβριο, που υπέδειξαν συρρίκνωση, δημοσιεύθηκαν τα στοιχεία της ιδιωτικής έρευνας της Caixin/Markit, βάσει της οποίας η μεταποιητική δραστηριότητα σκαρφάλωσε σε υψηλό 32 μηνών στις 51,7 μονάδες.

Στη Wall Street, S&P 500 και Nasdaq ξεκίνησαν τη συνεδρίαση καταγράφοντας νέα ιστορικά υψηλά ρεκόρ, με τον τεχνολογικό κλάδο να πρωταγωνιστεί, μετά το επίσημο ντεμπούτο της υπηρεσίας βίντεο κατά παραγγελία στο Διαδίκτυο της Apple, Apple TV+.

Στην Ευρώπη, κύμα αισιοδοξίας επικράτησε στους επενδυτικούς κύκλους από την επίσημη πρώτη της Κριστίν Λαγκάρντ στην ηγεσία της ΕΚΤ, καθώς πιστεύεται πως χάρη στις διπλωματικές ικανότητες θα γεφυρώσει το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των αξιωματούχων αναφορικά με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Οι κλάδοι που είναι ευαίσθητοι στο εμπόριο της αυτοκινητοβιομηχανίας και των πρώτων υλών αναδείχθηκαν σε πρωταγωνιστές της συνεδρίασης (την Πέμπτη ήταν αρνητικοί πρωταγωνιστές), οδηγώντας τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro STOXX 600 σε κέρδη.

Ο τεχνολογικός κλάδος ξεχώρισε επίσης, επηρεαζόμενος τόσο από το λανσάρισμα της Apple TV+, όσο και από την ανακοίνωση της Κίνας ότι είναι έτοιμη να γυρίσει τον διακόπτη και να θέσει σε εφαρμογή τα δίκτυα τηλεπικοινωνίας νέας γενιάς 5G, σε περισσότερες από 50 μεγάλες πόλεις στη χώρα.

Στην Ασία, τα μακροοικονομικά στοιχεία της Κίνας πρωταγωνίστησαν για άλλη μία συνεδρίαση, δίνοντας ώθηση προς τα πάνω στα κυριότερα χρηματιστήρια, εξαιρουμένου αυτού στο Τόκιο, το οποίο έκλεισε με απώλειες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα