Folli Follie: Γλίτωσε το αρχείο η δικαστική διερεύνηση

Πώς αντιμετωπίστηκαν οι αλλαγές από τον νέο Ποινικό Κώδικα
Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2019 14:00
UPD:14:00
Eurokinissi/EUROKINISSI

Από την έντυπη έκδοση

Την τελευταία στιγμή φαίνεται πως αποφεύχθηκε η πιθανότητα αρχειοθέτησης μέρους της δικογραφίας για την υπόθεση της Folli Follie, μετά τα νέα δεδομένα που προέκυψαν λόγω συγκεκριμένων αλλαγών στον νέο Ποινικό Κώδικα.

Με τους νέους ποινικούς κώδικες προβλέφθηκε, ειδικότερα, ότι οικονομικά αδικήματα που σχετίζονται με απάτη, υπεξαίρεση κ.λπ. διώκονται πλέον μόνο ύστερα από έγκληση (μήνυση) που πρέπει να καταθέσουν οι θιγόμενοι και όχι αυτεπαγγέλτως (όπως συνέβη και όταν άσκησε δίωξη για την εν λόγω υπόθεση ο οικονομικός εισαγγελέας Ι. Δραγάτσης).

Παράλληλα, προβλέφθηκε με ειδική διάταξη ότι οι θιγόμενοι πρέπει πλέον να δηλώσουν μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία (τεσσάρων μηνών) ότι επιθυμούν τη συνέχιση της ποινικής δίωξης σε εκκρεμείς υποθέσεις, πράγμα που στην περίπτωση της Folli Follie έγινε στο «παρά πέντε», με αποτέλεσμα να αποφευχθεί τελικά η διακοπή της σχετικής ποινικής διαδικασίας.

Ειδικότερα, στην εν λόγω διάταξη (άρθρο 464 ΠΚ) ορίζεται ότι: «Εκκρεμείς ποινικές διαδικασίες, που έχουν ανοίξει χωρίς την υποβολή εγκλήσεως µε αντικείμενο πράξεις για την δίωξη των οποίων απαιτείται έγκληση στον παρόντα Κώδικα ενώ διώκονταν αυτεπαγγέλτως υπό το προϊσχύσαν δίκαιο, συνεχίζονται, εφόσον ο δικαιούμενος να υποβάλει έγκληση δηλώσει εντός τεσσάρων μηνών από την έναρξη της ισχύος του παρόντος ότι επιθυμεί την πρόοδό τους».

Εν προκειμένω, σκέλος της δικογραφίας αφορά το αδίκημα της χρηματιστηριακής απάτης για το οποίο ισχύει η ίδια προϋπόθεση (διώκεται μόνο κατ' έγκληση).

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν, επίσης, τα αδικήματα της απάτης, απάτης με υπολογιστή, καταδολίευσης δανειστών, υπεξαίρεσης κ.λπ.

Η σχετική προθεσμία έληγε χθες, 31 Οκτωβρίου. Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, θιγόμενοι από τις πράξεις των κατηγορουμένων στην υπόθεση της Folli Follie, όπως το Υπερταμείο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τράπεζες, επενδυτές που πλαισιώνονταν νομικά από την Ένωση Ελλήνων Επενδυτών κ.ά., παρουσιάστηκαν εγκαίρως (μέχρι και χθες) στην 35η ανακρίτρια και δήλωσαν -όπως υποχρεούνται πλέον- ότι επιθυμούν να συνεχιστεί η ποινική δίωξη. Έτσι, απετράπη η μη συνέχιση της σχετικής δικαστικής διερεύνησης.

Αναβολή

Για τον νέο χρόνο ανανέωσε το ραντεβού της με τους μετόχους της η Folli Follie, ορίζοντας για τις 31 Ιανουαρίου του 2020 (κατά πάσα πιθανότητα εξ αναβολής) τακτική γενική συνέλευση, με βασικό θέμα την έγκριση των υπό κατάρτιση οικονομικών καταστάσεων 2018.

Ειδικότερα, όπως αναμενόταν, η τακτική γενική συνέλευση της FF Group για την εταιρική χρήση 2018, που είχε οριστεί για τις 12 χθες το μεσημέρι, στα γραφεία της εταιρείας στον Άγιο Στέφανο, δεν πραγματοποιήθηκε, δεδομένου ότι είναι σε εξέλιξη ο οικονομικός έλεγχος για τη συγκεκριμένη περίοδο και άρα χωρίς οικονομικές καταστάσεις η συνέλευση δεν είχε αντικείμενο εργασίας.

Μάλιστα λόγω έκτακτων επαγγελματικών υποχρεώσεων ο κ. Αβραάμ Γούναρης, επικεφαλής του Δ.Σ. της FF Group, δεν παρέστη στη διαδικασία, της οποίας προέδρευσε ο κ. Γιώργος Σάμιος, διευθύνων σύμβουλος και οικονομικός διευθυντής της εταιρείας. Στο διά ταύτα, είναι ζητούμενο εάν θα έχει ολοκληρωθεί ο οικονομικός έλεγχος, που εκπονεί η PwC, μέσα στους τρεις μήνες που μεσολαβούν μέχρι τη συνέλευση. Πάντως θα πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν ότι ήδη με τον έλεγχο που διενήργησε για τη χρήση 2017 το συνεργείο των ορκωτών ελεγκτών είχε επεκταθεί και σε λογαριασμούς του 2018 κι ως εκ τούτου είναι πιθανό να ολοκληρώσει τον τρέχοντα έλεγχο ταχύτερα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα