Κατά περίπτωση η εξέταση NPLs με κρατική εγγύηση

Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2019 14:48
UPD:14:48
Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης

Από την έντυπη έκδοση

Ξεχωριστά θα αντιμετωπιστεί η εκάστοτε περίπτωση δανειολήπτη με δάνειο το οποίο φέρει την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και βρίσκεται σε βαθιά καθυστέρηση, τόση που να έχει καταπέσει η ίδια η εγγύηση. Πρόκειται για δάνεια που κατά το παρελθόν έλαβαν ευπαθείς και άλλες ομάδες, αλλά και κάποιες επαγγελματικές ομάδες με στόχο την ανάπτυξη. Το Δημόσιο ζητάει από τις τράπεζες να εξαντλήσουν όλες τις ευχέρειες που έχουν στη διάθεσή τους.

Το θέμα ήρθε και πάλι στην επιφάνεια κατά τη συζήτηση που πραγματοποίησαν πρόσφατα οι τραπεζίτες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την περασμένη εβδομάδα.

Οι διοικήσεις των τραπεζών έθεσαν το θέμα στον πρωθυπουργό, καθώς πρόκειται για δάνεια που χορήγησαν στους πελάτες τους στο πλαίσιο συγκεκριμένων προγραμμάτων και για τα οποία δεν έλαβαν προβλέψεις, αφού τα δάνεια αυτά έφεραν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Η κρίση όμως ανέτρεψε τα δεδομένα και πλήθος αυτών των δανείων κατέπεσαν, ενώ και οι εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου έπαψαν να αποτελούν σημαντική ασφάλεια.

Εξάντληση περιθωρίων

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται αποφασισμένο σε πρώτη φάση να αντικαταστήσει ή να αποπληρώσει τις εγγυήσεις αυτές, όχι τουλάχιστον πριν εξαντληθούν τα περιθώρια που υπάρχουν απέναντι στους δανειολήπτες. Μάλιστα, για τον σκοπό αυτόν θα φτιαχτεί ειδική επιτροπή που θα παρακολουθήσει το θέμα. Άλλωστε, καθώς κάποια από αυτά τα δάνεια δόθηκαν σε παρελθόντα χρόνο θα εξεταστούν και τα κριτήρια και όλη η μεθοδολογία έγκρισης.

Οι οδηγίες πάντως στην παρούσα φάση είναι οι τράπεζες να διαχειριστούν τα δάνεια αυτά σαν να μη φέρουν εγγυήσεις του Δημοσίου, εξαντλώντας όλα τα όρια που έχουν στη διάθεσή τους, προκειμένου να εισπράξουν όσο μεγαλύτερο τμήμα της αποπληρωμής δύνανται.

Πρόκειται για δάνεια που έχουν δοθεί σε ευπαθείς ομάδες (σεισμόπληκτοι, πυρόπληκτοι κ.λπ.), αλλά και σε επαγγελματικές (γεωργούς, δάνεια με την εγγύηση του ΕΤΕΑΝ).

Το θέμα αφορά περίπου 600.000 δάνεια που έχουν κατά καιρούς χορηγηθεί από τις τράπεζες, και υπολογίζεται πως μόνο ένα 8% αυτών έχει αποπληρωθεί.

Η επιβάρυνση των τραπεζικών ισολογισμών υπολογίζεται σε περίπου 3,2 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως για κάποια από τα δάνεια αυτά υπάρχουν εξασφαλίσεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ, ωστόσο κοινωνικά και άλλα κριτήρια δυσκολεύουν τους πλειστηριασμούς επί των ενεχύρων.

Παρ' όλα αυτά και με τα συστήματα που πολύ σύντομα θα έχουν οι τράπεζες στη διάθεσή τους θα προχωρήσουν σε εξέταση των δεδομένων των δανειοληπτών και εφαρμόζοντας τον νόμο θα προχωρήσουν σε κατασχέσεις για την απαίτηση του ποσού του δανείου, εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες που έχουν για ρύθμιση.

Αφού οι δυνατότητες αυτές εξαντληθούν, τότε το Δημόσιο θα προσμετρήσει το κόστος και θα το διαχειριστεί.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα