Capital Economics: Γιατί τα ελληνικά ομόλογα μπορούν να «νικήσουν» τα ιταλικά

Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019 15:32
UPD:15:33
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Χάρη σε ένα εντυπωσιακό ράλι, που δεν έχασε τη φόρα του ακόμη και σε έναν δύσκολο μήνα για τους υπόλοιπους τίτλους της Ευρωζώνης, τα ελληνικά ομόλογα έχουν δει τις αποδόσεις τους να μειώνονται αισθητά. Μερίδα αναλυτών μάλιστα εκτιμά ότι σύντομα η απόδοση του δεκαετούς της χώρας μας θα οδηγηθεί σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνη του αντίστοιχου ιταλικού. 

Η ψαλίδα των δύο έχει ήδη κλείσει αισθητά το συγκεκριμένο διάστημα, με την απόδοση του ελληνικού σήμερα στο 1,16% και το ιταλικού στο 0,92%. Η εικόνα μπορεί να αντιστραφεί εκτιμά σε σημείωμά της η Capital Economics. Αυτό εν μέρει έχει να κάνει με τις προοπτικές αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου και το κυνήγι της ένταξης στο QE, που θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω τη δυναμική των ελληνικών τίτλων.

Είναι ωστόσο και η δυναμική της ανάπτυξης των δύο οικονομιών εκείνη που ωθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Την ώρα που η Ιταλία παλεύει με τη στασιμότητα και την απειλή της ύφεσης, η ελληνική οικονομία στοχεύει σε ρυθμό 2% φέτος, ενώ ακόμη και οι πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη κοντά στο 1,7%. 

Επιπλέον η Ελλάδα έχει πλέον αποσπάσει τα εύσημα των πιστωτών για τις επιτυχίες της στο δημοσιονομικό πεδίο. Πιάνει σταθερά τους στόχους (ή και τους υπερβαίνει), ενώ το δημόσιο χρέος είναι σε τροχιά πτώσης (και η βιωσιμότητά του βελτιώνεται), σε αντίθεση με το ιταλικό που βαίνει αυξανόμενο.  Η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα είναι ακόμη ένας παράγοντας σε αντίθεση με το μονίμως ελαφρώς ρευστό τοπίο στην Ιταλία. 

Σε κάθε περίπτωση λίγοι παράγοντες θα μπορούσαν να σταματήσουν το ελληνικό ράλι, αφού το διεθνές περιβάλλον ευνοεί τη στροφή στο κρατικό χρέος και δη σε τίτλους, των οποίων τα επιτόκια εξακολουθούν να απέχουν από το μηδέν σε μία Ευρωζώνη, όπου το 70% των κρατικών ομολόγων φέρει επιτόκιο με αρνητικό πρόσημο.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα