Ευρωζώνη: Σταθερό σε χαμηλές πτήσεις το ΑΕΠ, μεγάλο αγκάθι ο πληθωρισμός

Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019 13:14
UPD:13:16
EPA/ANDY RAIN

Κόντρα στις προειδοποιήσεις για επιβράδυνση η ανάπτυξη της Ευρωζώνης παρέμεινε σταθερή το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο. Ωστόσο ο πληθωρισμός απομακρύνθηκε ακόμη περισσότερο από τον στόχο, εξαιτίας της βουτιάς στις τιμές του πετρελαίου. 

Τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat έδειξαν ότι το ΑΕΠ της νομισματικής ένωσης των 19 μελών αναπτύχθηκε 0,2% το τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου σε σχέση με το προηγούμενο και 1,1% σε ετήσια βάση.

Η επίδοση είναι βεβαίως πολύ χαμηλότερη από εκείνη της αμερικανικής οικονομίας, που το ίδιο διάστημα αναπτύχθηκε με ρυθμούς 1,9%. Ωστόσο οι αναλυτές φοβούνταν ακόμη χειρότερη εικόνα. Στην Ε.Ε. των 28 η επίδοση είναι ελαφρώς καλύτερη με το ΑΕΠ να μεγεθύνεται 0,3% σε τριμηνιαία και 1,4% σε ετήσια βάση. 

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τα επίσημα στοιχεία για τη γερμανική οικονομία αναμένονται στις 14 Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι εάν η άλλοτε ατομηχανή της ανάπτυξης και σήμερα μεγάλος ασθενής του ευρώ κατέβασε σημαντικά ταχύτητα, η Eurostat θα μπορούσε να αναγκαστεί να αναθεωρήσει προς τα κάτω τα στοιχεία για το σύνολο της νομισματικής ένωσης. 

Την ίδια ώρα ξεχωριστή έρευνα της Eurostat έδειξε ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε εκ νέου στο 0,7% τον Οκτώβριο από 0,8% τον Σεπτέμβριο, έναντι στόχου για «κοντά στο 2%». Εάν εξαιρεθεί ο άκρως ευμετάβλητος τομέας της ενέργειας, ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος, αλλά και πάλι μακριά από το 2%. Υπολογίζεται συγκεκριμένα στο 1,1%. 

Τα θετικά στοιχεία για τη νομισματική ένωση έρχονται στο μέτωπο της απασχόλησης. Το ποσοστό της ανεργίας τον Σεπτέμβριο παρέμεινε σταθερό στο 7,5%, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2008. Σε απόλυτους όρους ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε οριακά στα 12,335 εκατομμύρια. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα