Ανοίγει ο δρόμος για τη συγχώνευση των τριών ισχυρών της ιχθυοκαλλιέργειας

Μετά το «ναι» της Ε.Ε. στη συμφωνία ανάμεσα σε Νηρέα και Σελόντα
Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019 19:51
EU/Mauro Bottaro

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected] 

Ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης των τριών ισχυρών παιχτών του κλάδου ιχθυοκαλλιέργειας: Νηρεύς, Σελόντα και Andromeda, που αποτελεί μια εκ των μεγαλύτερων αναδιαρθρώσεων στο εγχώριο επιχειρείν, μετά το «πράσινο φως» που άναψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εξαγορά των εταιρειών Νηρεύς και Σελόντα από το σχήμα Amerra Capital Management LLC (κύριος μέτοχος του Ομίλου Andromeda) και Mubadala Investment Company. 

Η σχετική απόφαση της αρμόδιας ευρωπαϊκής αρχής αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, ωστόσο -όπως γνωστοποιήθηκε χθες- η Επιτροπή εκτίμησε ότι μετά και την εκπλήρωση των προϋποθέσεων που αφορούσαν την αναγκαία εκποίηση συγκεκριμένων ιχθυοτροφείων, συσκευαστηρίων και εκκολαπτηρίων, τα οποία μετά τον σχετικό διαγωνισμό πέρασαν στο σχήμα Diorasis International και Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς, διασφαλίζεται ο ανταγωνισμός στην παραγωγή μεσογειακών ψαριών εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της «συμμόρφωσης» στους όρους της Επιτροπής, η Νηρεύς παραχωρεί περί το 14,7% της παραγωγικής της δυναμικότητας και το 13,5% των συνολικών πωλήσεων, ενώ η Σελόντα περί το 21% της παραγωγής και των εσόδων της. 

Κατόπιν αυτού, πλέον, μπορούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την απόκτηση του πλειοψηφικού μεριδίου μετοχών των Νηρεύς και Σελόντα από το επενδυτικό σχήμα Amerra - Mubadala. Επί του διαδικαστικού, άμεσα αναμένεται να «τρέξει» το μετοχικό ζήτημα, το οποίο αφορά την υποβολή δημοσίων προτάσεων στις δύο εταιρείες των νέων αγοραστών προς τους μετόχους μειοψηφίας.

Χρονοδιάγραμμα

Ο στόχος είναι έως το τέλος του έτους το εγχείρημα της τριπλής συγχώνευσης Νηρεύς - Σελόντα - Andromeda να έχει βρεθεί σε ιδιαίτερα προχωρημένο στάδιο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι όλοι οι μηχανισμοί και στις τρεις εταιρείες βρίσκονται σε ενεργοποίηση ώστε το νέο σχήμα να είναι άμεσα σε πλήρη λειτουργική ετοιμότητα.  

Σχολιάζοντας ο πρόεδρος του ομίλου Andromeda Seafood Thor Talseth, «με την ένωση των δυνάμεων, θα είμαστε σε θέση να ορίσουμε νέα πρότυπα απόδοσης στη μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια», ενώ αντίστοιχα, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Alex Myers, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στα μέσα Νοεμβρίου, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «μπαίνουμε σε μια νέα εποχή όπου κάθε εταιρεία θα φέρει μακρά παράδοση, βαθιά τεχνογνωσία και εντυπωσιακά επιτεύγματα».

Υπενθυμίζεται ότι το βασικό deal αφορά την πώληση του 74,8% της Νηρεύς και του 79,6% της Σελόντα που κατείχαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στην Andromeda και η ενοποίησή τους για τη δημιουργία ενός κοινού σχήματος. Ο νέος όμιλος υπολογίζεται ότι θα ελέγχει περίπου 70.000 τόνους παραγωγής. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα