Επίσημος ο «γάμος» των Fiat Chrysler- Peugeot: 4η μεγαλύτερη δύναμη στην αγορά

Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019 09:49
UPD:09:53
REUTERS/Rebecca Cook

Είναι πια επίσημο. Οι Fiat Chrysler και Peugeot ανακοίνωσαν σήμερα, Πέμπτη, ότι ενώνουν δυνάμεις για να δημιουργήσουν την τέταρτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο. 

Από χθες το βράδυ είχαν διαρρεύσει οι σχετικές πληροφορίες  και σήμερα τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών επιβεβαίωσαν ότι έδωσαν εντολή στις διαπραγματευτικές τους ομάδες να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία, η οποία θα γίνει με swap μετοχών. Στον νέο κολοσσό κεφαλαιοποίησης ύψους 48,4 δισ. δολαρίων, που δημιουργείται, θα έχουν έκαστη μερίδιο 50%- 50%.

Πρόκειται με λίγα λόγια για μία συγχώνευση ίσων σε μία περίοδο κατά την οποία οι αυτοκινητοβιομηχανίες καλούνται να επιχειρήσουν δυναμική στροφή στην ηλεκτροκίνηση και ευρύτερα στις τεχνολογίες χαμηλών/μηδενικών εκπομπών ρύπων, αλλά και να αντιμετωπίσουν τον οξύτατο ανταγωνισμό όχι μόνο μεταξύ των παραδοσιακών δυνάμεων της αγοράς, αλλά και από τις τεχνολογικές εταιρείες, που μπαίνουν με δύναμη στην αγορά των αυτοκινήτων χωρίς οδηγό. 

Βάσει των όρων, που συμφωνήθηκαν, ο πρόεδρος της Fiat Chrysler, Τζον Έλκαν, θα είναι πρόεδρος της νέας εταιρείας και ο διευθύνων σύμβουλος της Peugeot, Κάρλος Ταβάρες, θα πιάσει το τιμόνι της, διατηρώντας το ρόλο που έχει και τώρα. Το Δ.Σ. θα αποτελείται από έξι στελέχη οριζόμενα από την Peugeot και πέντε από την Fiat Chrysler. 

Στο πλαίσιο της συμφωνίας η Peugeot θα πληρώσει 3 δισ. ευρώ στους μετόχους της από την πώληση μεριδίου στην εταιρεία ανταλλακτικών Faurecia. H Fiat Chrysler θα πληρώσει στους μετόχους της μέρισμα 5 δισ. ευρώ και θα διανείμει έσοδα από την πώληση της μονάδας Comau, η αξία της οποίας υπολογίζεται σε 250 εκατ. ευρώ. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα