Οι προτεραιότητες των τραπεζών το επόμενο δίμηνο

Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019 16:03
SHUTTERSTOCK

Από την έντυπη έκδοση

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Στα αποτελέσματά τους όσον αφορά το 9μηνο του 2019 επικεντρώνονται τον Νοέμβριο τα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται εν όψει του τέλους του έτους για μια σειρά κρίσιμων εκκρεμοτήτων. Για τις εκκρεμότητες αυτές θα συζητήσουν και πάλι με πλήθος θεσμικών επενδυτών τόσο τον Νοέμβριο όσο και τον Δεκέμβριο μέσα από ένα μπαράζ από road shows.

 Οι ελληνικές τράπεζες προετοιμάζονται και θα απαντήσουν σε κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν:

  • Τον «Ηρακλή» και με πόσα «κόκκινα» δάνεια θα συμμετέχουν στο σχήμα.
  • Τι αναμένουν σε σχέση με τα κρίσιμα stress tests του 2020.
  • Ποιες είναι οι προβλέψεις για τα αποτελέσματα του 2020.

Στις 20 Νοεμβρίου αναμένονται τα αποτελέσματα 9μήνου της Alpha Bank, αλλά και οι όροι του σημαντικού πακέτου των 10 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων που αναμένεται να δώσει προς διαχείριση - τιτλοποίηση - πώληση η τράπεζα και για το οποίο δεν έχει σύμβουλο. Στις 21 Νοεμβρίου αναμένονται τα αποτελέσματα της Εθνικής και της Eurobank, όπου αναμένεται να έχει κλείσει πλήρως η ιστορία με την Pimco και στις 22 Νοεμβρίου τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς μαζί με την ανακοίνωση νέου πακέτου 2 δισ. ευρώ στεγαστικών.

Εν τω μεταξύ, στις αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται το θεσμικό πλαίσιο του «Ηρακλή» και η σχετική τιμολόγηση, όπου έγκυρες πηγές επιμένουν πως το risk weighted asset θα είναι μηδενικό, παρά το γεγονός πως η Ελλάδα δεν διαθέτει ακόμη επενδυτική βαθμίδα. Έτσι, σε επίπεδο κόστους, αυτό που πρέπει να προσμετρηθεί είναι μόνον το κόστος των προμηθειών. Ας σημειωθεί, πάντως, πως -παρά τις αρχικές αντιρρήσεις τους- φαίνεται ότι όλες οι τράπεζες θα μετέχουν στο σχήμα με ένα minimum καλάθι «κόκκινων» δανείων, διότι ο SSM δεν φαίνεται πως θα εγκρίνει με μεγάλη ευκολία τα λοιπά μεγάλα σχέδια των πιστωτικών ιδρυμάτων που σχετίζονται με τα «κόκκινα» δάνεια σε μια αντίθετη περίπτωση.

Οι τράπεζες θα επιχειρήσουν να προβάλουν την αλλαγή δεδομένων στην οικονομία της χώρας μετά την πολύ κολακευτική γι’ αυτές έκθεση που συνόδευσε και την αναβάθμιση S&P.

Στις αρχές Νοεμβρίου θα βρίσκεται στην Αθήνα η BofA Merrill Lynch με πελάτες της και θα έχει ραντεβού με τις ελληνικές τράπεζες. Αυτή θα είναι και η μοναδική εξωστρεφής εκδήλωση των πιστωτικών ιδρυμάτων για τον Νοέμβριο.

Καθοριστικά road shows

Στις αρχές Δεκεμβρίου, αντίστοιχη κίνηση θα πραγματοποιήσει η Goldman Sachs, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί μπαράζ από road shows σε Ευρώπη και Αμερική στα οποία οι ελληνικές τράπεζες θα δώσουν το «παρών».

Στις 3 Δεκεμβρίου οι τράπεζες αναμένεται να συμμετέχουν στο συνέδριο που θα πραγματοποιήσει η Wood & Co στην Πράγα, ενώ ακολουθεί στις 5 Δεκεμβρίου αντίστοιχο road show της Autonomous στο Λονδίνο. Στις 6 Δεκεμβρίου ακολουθεί το συνέδριο της Goldman Sachs στο Λονδίνο και στις 9 του ίδιου μήνα το roadshow Capital Link που παραδοσιακά πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη.

Τέλος, φορολογικά κίνητρα αναμένεται να δοθούν σε ό,τι αφορά τις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή», στοιχείο το οποίο οδηγεί στην εκδήλωση ακόμη μεγαλύτερου ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο σχήμα. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα