ΕΚΤ: O Ντράγκι αφήνει τη Λαγκάρντ να κλείσει το ρήγμα

Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2019 13:50
UPD:14:35
REUTERS/POOL

Ο Μάριο Ντράγκι θα αφήσει πίσω του μία πιο ενωμένη Ευρωζώνη, αλλά παραδίδει τα ηνία μίας κεντρικής τράπεζας, που μοιάζει πιο διχασμένη από ποτέ ως προς τι πρέπει να γίνει για να δοθεί νέα πνοή στην αναιμική ανάπτυξη. Η προσέγγισή του και ειδικά η απόφαση να επαναφέρει το πανίσχυρο όπλο της ποσοτικής χαλάρωσης βρίσκουν απέναντί τους το 1/3 των μελών της ΕΚΤ, μεταξύ των οποίων και τον Γάλλο κεντρικό τραπεζίτη, άλλοτε πιστό σύμμαχό του. 

 Χθες Δευτέρα πραγματοποιήθηκε στη Φραγκφούρτη η συμβολική τελετή παράδοσης-παραλαβής. Στην πανηγυρική τελετή παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουάλ Μακρόν και ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα.

«Κατηύθυνες το ευρώ εν μέσω τρικυμιών», είπε η καγκελάριος απευθυνόμενη στον απερχόμενο πρόεδρο της Ευρωτράπεζας ενώ ο γάλλος πρόεδρος συμπλήρωσε ότι η πολιτική του Ντράγκι «διαφύλαξε την Ευρώπη από την κατάρρευση».

Ο 72χρονος τραπεζίτης εξήγησε αναλυτικά στην τελευταία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε γιατί απαιτείται η αποφασιστική δράση, αλλά και δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι αυτή δεν θα ήταν απαραίτητη, εάν είχαν κινητοποιηθεί οι κυβερνήσεις στο μέτωπο της δημοσιονομικής.

Περισσότεροι από 12 υφιστάμενοι και πρώην αξιμωατούχοι της ΕΚΤ, που μίλησαν στο Reuters, συμφώνησαν πως ο Μάριο Ντράγκι αποδείχθηκε ένας ικανότατος κεντρικός τραπεζίτης, που ορθώς πιστώνεται την διάσωση του ευρώ κατά την κορύφωση της κρίσης χρέους το 2012. Ωστόσο δεν έλειψαν και οι επικρίσεις. Ο Έβαλντ Νοβότνι κάνει λόγο για «έναν ηγέτη, που ενέπνεε τους συνεργάτες του» και προσθέτει πως είναι «επομένως ελαφρώς προβληματικό το γεγονός ότι τελειώνει με εντάσεις μία κατά τα άλλα εντυπωσιακή καριέρα». Άλλοι σχολίασαν πως όταν έβλεπε πως έχει τις αναγκαίες ψήφους, δεν τον ενδιέφερε ιδιαίτερα να εξασφαλίσει συμβιβασμούς και ευρύτερες συναινέσεις. 

Οι προκλήσεις για το ευρώ εξακολουθούν να είναι πολλές και μία διχασμένη κεντρική τράπεζα δεν βοηθά για την αντιμετώπισή τους. Το δύσκολο έργο να κλείσει το ρήγμα, αναλαμβάνει η Κριστίν Λαγκάρντ. 

Μαθημένη σε «επικίνδυνες αποστολές», η Γαλλίδα θα πρέπει τόσο να πείσει για την αναγκαιότητα της χαλαρής νομισματικής πολιτικής όσο και να καθησυχάσει για τις παρενέργειές της. Δεν αποκλείεται δε να χρειαστεί να αποκρούσει ευθείες και έμμεσες βολές, από όσους θα θελήσουν να σχολιάσουν ότι δεν έχει οικονομικές, αλλά νομικές γνώσεις. Αν και δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποκλίνει από τη στρατηγική του προκατόχου της, ενδεχομένως να υπάρξει μία ουσιαστική αλλαγή. Μπορεί να στηρίζεται πολύ περισσότερο στις συμβουλές των ειδικών της τράπεζας από ό,τι ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος δεν δίσταζε να πάει κόντρα στις συστάσεις. 

Το στυλ του Ντράγκι δεν άρεσε σε όλους. Και κανείς δεν μπορεί να ξέρει πώς θα αντιμετωπιστεί η Λαγκάρντ. Η ίδια ωστόσο έχει αφήσει να αφήνει ότι κορυφαία προτεραιότητά της θα είναι να κάνει την ΕΚΤ να μιλάει και πάλι με μία φωνή. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα