Γερμανία: Φοβάται αύξηση 100% στην καθαρή εισφορά της στον κοινοτικό προϋπολογισμό

Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2019 11:45
UPD:11:49
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

H Γερμανία κινδυνεύει να έρθει αντιμέτωπη με αύξηση 100% στην εισφορά της στον προϋπολογισμό της Ε.Ε., μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Η προοπτική αυτή ωθεί το Βερολίνο, αλλά και τέσσερα ακόμη πλούσια κράτη- μέλη να προβάλλουν ισχυρές ενστάσεις στο προσχέδιο του επόμενου κοινοτικού προϋπολογισμού. Η μάχη προβλέπεται να είναι πιο σκληρή από ποτέ. 

Σύμφωνα με υπολογισμούς της γερμανικής κυβέρνησης, που περιήληθαν σε γνώση των Financial Times, η καθαρή εισφορά της Γερμανίας στον κοινοτικό προϋπολογισμό θα εκτιναχθεί από 15 δισ. ευρώ το 2020 σε περισσότερα από 33 δισ. ευρώ το 2027 (τελευταίο έτος του επόμενου προϋπολογισμού). Η Ολλανδία θα δει τη δική της συνεισφορά να αυξάνεται 50%, από λιγότερο από 5 δισ. σε 7,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα. 

Οι εκτιμήσεις αυτές στηρίζονται στη βάση της πρότασης της Κομισίον να αυξηθεί ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός στο 1,11% του ΑΕΠ, προκειμένου να καλυφθεί η «τρύπα» που ανοίγει με το Brexit, αλλά και να ενισχυθούν οι δαπάνες της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη φύλαξη των συνόρων. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα