Wall Street: Πώς έφτασε σε νέο ιστορικό ρεκόρ ο S&P

Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2019 18:46
UPD:19:15
SHUTTERSTOCK

Οι «ταύροι» των αγορών έχουν κάνει δυναμική επιστροφή τον Οκτώβριο παρά τους φόβους για ύφεση. 

Με ένα νέο ιστορικό ρεκόρ υποδέχθηκε η Wall Street την επέτειο των 90 ετών από την Μαύρη Δευτέρα του 1929. Το τότε χρηματιστηριακό κραχ πυροδότησε την Μεγάλη Ύφεση, ενώ σήμερα είναι οι φόβοι για ύφεση εκείνοι που γεννούν και τα σενάρια για μεγάλη διόρθωση των μετοχών. Επενδυτές και δείκτες ωστόσο διαψεύδουν διαρκώς τις Κασσάνδρες. 

Ο S&P 500, ο πλέον ενδεικτικός της αμερικανικής αγοράς μετοχών, σκαρφάλωσε ενδοσυνεδριακά έως και τις 3.027,98 μονάδες, καταρρίπτοντας έτσι το προηγούμενο ρεκόρ, που είχε καταγραφεί στις 26 Ιουλίου. Σε τροχιά ανόδου βρίσκεται επίσης ο Dow Jones με τα 30 βαριά χαρτιά της Wall Street, όπως και ο Nasdaq, στον οποίο έχουν μεγάλο βάρος οι εταιρείες τεχνολογίας. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δεν έχασε την ευκαιρία να πανηγυρίσει τα νέα ρεκόρ, γράφοντας στον λογαριασμό του στο Twitter ότι πρόκειται για μία «μεγάλη νίκη για τις θέσεις εργασίας, τα συνταξιοδοτικά προγράμματα (401-Κs) και ειλικρινώς για όλους». 

Συνέχισε, τονίζοντας πως «η χώρα μας τα πηγαίνει περίφημα», για να αναφερθεί στην δολοφονία του επικεφαλής του ISIS και να καταλήξει με την προτροπή: «Χαρείτε το!».

Αξίζει να θυμίσουμε ότι μετά το ρεκόρ της 26ης Ιουλίου, οι φόβοι για μία νέα παγκόσμια ύφεση κυριάρχησαν και πυροδότησαν ρευστοποιήσεις τον Αύγουστο. Εκείνο τον μήνα ο S&P είχε απώλειες 1,8%, ενώ τον Σεπτέμβριο θύμιζε ασανσέρ. Η ανάκαμψη του Οκτωβρίου όμως είναι άκρως δυναμική. Ο δείκτης έχει ενισχυθεί περισσότερο από 6% από τα χαμηλά του Αυγούστου. 

Την περασμένη εβδομάδα είχε κέρδη 1,2%, εν μέσω προσδοκιών ότι ΗΠΑ και Κίναι είναι πια πιο κοντά σε μία εμπορική συμφωνία- έστω και περιορισμένης έκτασης, που θα δώσει τέλος στον μεταξύ τους επώδυνο για την παγκόσμια ανάπτυξη «πόλεμο». 

Σήμερα, Δευτέρα, ώθηση έδωσαν και τα καλύτερα των προβλέψεων εταιρικά αποτελέσματα. Μεταξύ των εταιρειών που εξέπληξαν ευχάριστα τους επενδυτές είναι η Spotify και η AT&T, που βλέπουν τις μετοχές τους να κάνουν άλμα 13,8% και 4,9% αντίστοιχα. Συνολικά τον Οκτώβριο της ανόδου του S&P ηγούνται η UnitedHealth (+12,7% από τις αρχές του μήνα), η Apple (+10,5%) και η J.P. Morgan Chase (+7,1%).  Μεταξύ των πρωταγωνιστών και η Microsoft, που στη σημερινή συνεδρίαση ενισχύεται 2%, χάρη στην εξασφάλιση αμυντικού συμβουλαίου 10 δισ. δολαρίων. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα