Ο ευρωπαϊκός Τύπος για τη δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο

Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2007 15:43

«Φρικτή αλλά και αναμενόμενη» χαρακτηρίζει η βρετανική εφημερίδα “Guardian” τη δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο και προσθέτει: «ήταν χαρισματική και τολμηρή δημοκράτισσα παρά τα όποια λάθη της. Ο θάνατός της καθιστά το Πακιστάν και τον κόσμο μας πιο επικίνδυνο. Ήταν η μόνη που μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα μετά από δεκαετίες στρατιωτικών δικτατοριών στη δημοκρατία, ουδείς μπορεί να την αντικαταστήσει ως πολιτική φυσιογνωμία. Η ελπίδα ότι με τις εκλογές της 8ης Ιανουαρίου θα τερματιστεί το πολιτικό χάος στο Πακιστάν είναι πλέον μηδαμινή.»

H επίσης βρετανική “The Times” χαρακτηρίζει την Μπούτο πατριώτισσα και ρεαλίστρια. Ήθελε να μείνει στη μνήμη του λαού της ως εκσυγχρονίστρια, δεν μπορεί όμως να υπάρξει σύγχρονο Πακιστάν χωρίς δημοκρατία» και συνεχίζει: «Η δολοφονία της Μπούτο έγινε για να καταστρέψει το δικαίωμα του Πακιστάν για ελεύθερες εκλογές. Για να τιμήσει το Πακιστάν την Μπούτο πρέπει να επιδείξει ότι η δημοκρατία μπορεί να νικήσει τον δολοφονικό εξτρεμισμό».

«Ποιος είναι τώρα σε θέση να συνεχίσει τον αγώνα της Μπούτο, σε μια χώρα που φωλιάζει η ανασφάλεια;» διερωτάται η γαλλική “Le Figaro”: «Το καθεστώς Μουσάραφ, που τους τελευταίους μήνες αποδυναμώθηκε εξαιρετικά, καθίσταται τώρα υπεύθυνο για την επιδείνωση της κατάστασης έστω και αν πρέπει οι υπαίτιοι της δολοφονίας να αναζητηθούν στους εξτρεμιστές ισλαμιστές».

«Παρά τα σκάνδαλα περί διαφθοράς και το γεγονός ότι προέρχεται από μια παλαιά, φεουδαρχική οικογένεια η Μπεναζίρ Μπούτο φαίνεται πως ήταν η μόνη δημοκρατική, αστική και κοσμική εναλλακτική λύση έναντι του βίαιου Περβέζ Μουσάραφ» αποφαίνεται η επίσης γαλλική Liberation: «ο θάνατός της εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς, που ακροβατεί μεταξύ των ενισχυμένων πια ισλαμιστών και του στρατού, που κατήντησε κράτος εν κράτει.»

«Ποιoν θα ψηφίσουν στις 8 Ιανουαρίου οι πολίτες του Πακιστάν;» αναρωτιέται η αυστριακή εφημερίδα Die Presse και υπογραμμίζει: «η δολοφονική επίθεση κατά της Μπούτο αποδεικνύει ακόμη μια φορά την ανικανότητα του πρώην στρατηγού και παλαιού, αλλά και νέου προέδρου Μουσάραφ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ισλαμιστική τρομοκρατία. Η πυρηνική δύναμη Πακιστάν βυθίζεται όλο και περισσότερο στο χάος. Το πρώτο μεγάλο θέμα που θα μας απασχολήσει το 2008 είναι ήδη δεδομένο».

Πηγή: Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα