Ifo: Τα χειρότερα ίσως πέρασαν για τη γερμανική οικονομία

Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019 14:24
UPD:14:34
EPA/MAURITZ ANTIN

Το γερμανικό επιχειρηματικό κλίμα σταθεροποιήθηκε τον Οκτώβριο και οι προσδοκίες απροσδόκητα ανέκαμψαν από τα χαμηλά δεκαετίας σε μία ένδειξη ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία έχει σταματήσει να διολισθαίνει. 

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του ινστιτούτου Ιfo παρέμεινε σταθερός σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, στις 94,6 μονάδες, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για πτώση. Παράλληλα εκείνος των προσδοκιών ανέκαμψε στις 91,5 από 90,9 μονάδες. 

«Η γερμανική οικονομία σταθεροποιείται», ανέφερε ο πρόεδρος του Ifo Κλέμενς Φουστ σε δήλωσή του. Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο και πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το ίδιο συνέβη και στο τρίτο τρίμηνο, κάτι που σημαίνει ότι ήταν σε ύφεση (ο συνήθης ορισμός της ύφεσης είναι όταν μία οικονομία έχει συρρικνωθεί δύο συνεχόμενα τρίμηνα).

Ωστόσο, ο οικονομολόγος του Ifo δήλωσε στο Reuters ότι «για το τέταρτο τρίμηνο, αναμένουμε μία ελαφρά επέκταση». Ο Βολράμπε σημείωσε ότι η πτωτική τάση της γερμανικής βιομηχανίας, η οποία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στις διακυμάνσεις του παγκοσμίου εμπορίου, έχει σταματήσει για την ώρα, αλλά πρόσθεσε ότι «η αβεβαιότητα που απορρέει από το Brexit παραμένει υψηλή».

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα