Περισσότερη ευελιξία στο πλαίσιο για τις στρατηγικές επενδύσεις

«Κούρεμα» προϋποθέσεων με το αναπτυξιακό ν/σχ - «Βιομηχανία» ο τουρισμός
Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2019 09:14
UPD:09:41
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Από την έντυπη έκδοση

Του Σταμάτη Ζησίμου
[email protected]

Με τρεις κινήσεις, οι οποίες σχετίζονται με τη διεύρυνση των ορίων ώστε να χαρακτηριστεί μια επένδυση ως «στρατηγική», τη διευκόλυνση των τουριστικών επενδύσεων να λάβουν την ταυτότητα της «στρατηγικής» και τον χαρακτηρισμό ως «στρατηγικών» των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα με προϋπολογισμό άνω των 200 εκατ., επιχειρεί το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων.

Ειδικότερα, με τροπολογία που κατατέθηκε προχθες στη Βουλή και ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο «Επενδύω στην Ελλάδα» επιχειρείται η βελτίωση των προϋποθέσεων υπαγωγής στο ν. 4608/2019 περί στρατηγικών επενδύσεων, ενώ δίνεται έμφαση στις τουριστικές επενδύσεις, οι οποίες πλέον θα εκκινούν από το ίδιο «σκαλί» με αυτές της βιομηχανίας και των προηγμένων τεχνολογιών, που με το ισχύον πλαίσιο τύγχαναν ευνοϊκότερης μεταχείρισης. Παράλληλα, προβλέπεται ότι από τα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016 θα μπορούν να ενισχυθούν και τα επενδυτικά σχέδια ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας.

UNKNOWN
Τι αλλάζει με την τροπολογία

Συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει ότι «Στρατηγικές Επενδύσεις 1» χαρακτηρίζονται «οι επενδύσεις των οποίων ο συνολικός προϋπολογισμός είναι μεγαλύτερος των 100 εκατ. ευρώ καθώς και οι επενδύσεις που δημιουργούν κατά τρόπο βιώσιμο τουλάχιστον 100 νέες ετήσιες μονάδες εργασίας (ΕΜΕ) και ο συνολικός προϋπολογισμός τους είναι μεγαλύτερος των 50 εκατ. ευρώ». Με βάση το ισχύον πλαίσιο (άρθρο 10 ν. 4608/2019) «Στρατηγικές Επενδύσεις 1» ορίζονται αυτές οι οποίες δημιουργούν βιώσιμα τουλάχιστον 120 νέες ΕΜΕ και ο προϋπολογισμός τους είναι μεγαλύτερος των 100 εκατ. ευρώ».

Επισημαίνεται πως, με την προωθούμενη αλλαγή, για όσες επενδύσεις ο προϋπολογισμός ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, δεν τίθενται αριθμητικές προϋποθέσεις ως προς τις δημιουργούμενες θέσεις. 

Με την ίδια τροπολογία, τροποποιούνται τα όρια και οι προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό τουριστικών επενδυτικών σχεδίων ως «Στρατηγικές Επενδύσεις 2», ενώ περιλαμβάνονται τα τουριστικά επενδυτικά εγχειρήματα με σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα στην κατηγορία «Εμβληματικές Επενδύσεις» των στρατηγικών επενδύσεων, κάτι που με βάση το ισχύον πλαίσιο δεν προβλέπεται. Συγκεκριμένα, στην κατηγορία των «Στρατηγικών Επενδύσεων 2» μπορούν να εντάσσονται και οι τουριστικές επενδύσεις των οποίων ο ελάχιστος προϋπολογισμός είναι τα 30 εκατ. και ο ελάχιστος αριθμός ΕΜΕ οι 75. 

Η πρόνοια αυτή, ως προς το ύψος της επένδυσης και του αριθμού των ΕΜΕ, καταλάμβανε μόνο τις επενδύσεις στον τομέα της βιομηχανίας, καθώς οι υπόλοιπες στρατηγικές επενδύσεις για να καταταχθούν στην κατηγορία 2 θα έπρεπε το επενδυτικό σχέδιο να ξεκινάει από 40 εκατ. και οι δημιουργούμενες ΕΜΕ να είναι τουλάχιστον 100. 

Επίσης, οι τουριστικές επενδύσεις θα μπορούν να υπάγονται και στην κατηγορία των «Εμβληματικών Επενδύσεων», αρκεί να δημιουργούν βιώσιμα τουλάχιστον 200 ΕΜΕ και ο συνολικός προϋπολογισμός τους να είναι μεγαλύτερος των 200 εκατ. ευρώ. Με βάση το ισχύον πλαίσιο, με το ίδιο ύψος προϋπολογισμού και αριθμού ΕΜΕ, ως εμβληματικές μπορούσαν να χαρακτηριστούν μόνο οι βιομηχανικές επενδύσεις. 

Επίσης, με την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα υπαγωγής στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου επενδυτικών σχεδίων ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας (condo hotels), όπως ορίζονται στο ν. 4276/2014 (Α’ 155), με σκοπό την ενίσχυση της ανάπτυξης τουριστικών επενδυτικών εγχειρημάτων και τη δυναμική παρακολούθηση των εξελίξεων στον τουρισμό. Υπό την αυστηρή, ωστόσο, προϋπόθεση ότι η μεταβίβαση ή η μακροχρόνια μίσθωση ενισχυόμενων τμημάτων των ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας λαμβάνει χώρα μετά τη λήξη της τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων του φορέα της επένδυσης.

Στο πλαίσιο των παραπάνω, προβλέπεται και η δυνατότητα μετατροπής ξενοδοχειακών μονάδων, οι οποίες έχουν υπαχθεί στις διατάξεις των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων και συγκεκριμένα των ν. 3299/2004 και ν. 3908/2011, σε condo hotels, αρκεί να τηρούνται οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις περί μεταβίβασης ή μακροχρόνιας μίσθωσης.

Τέλος, καταργείται η υποχρέωση έγκρισης από τις αρμόδιες υπηρεσίες των συμβάσεων μίσθωσης των φορέων επενδυτικών σχεδίων στον τομέα του τουρισμού, οι οποίες αφορούν εμπορικά καταστήματα και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός της ενισχυόμενης επένδυσης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι χρήση της συγκεκριμένης διάταξης μπορούν να κάνουν και επενδύσεις που έχουν υπαχθεί στους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, ακόμα και σ’ αυτόν του 1998. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα